用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教 ...
樓主: 小雞組
go

Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教

王家爸爸 發表於 18-4-9 15:36
鄧鏡波校風算好,排乙一應該機會大,排乙二機會好微。

意思係Band 2 仔放聖鄧乙二機會好渺茫?請問最差會派去邊間 band 2 校?或是灣仔網吾夠 band 2 學位,冇運的分分鐘會碌落 band 3學校?

eli_leung 發表於 18-4-10 19:50
意思係Band 2 仔放聖鄧乙二機會好渺茫?請問最差會派去邊間 band 2 校?或是灣仔網吾夠 band 2 學位,冇運 ...
Band 2 仔放聖鄧乙一都唔一定得,乙二機會唔係好渺茫,係完全無。灣仔區男仔都係保守啲好。

王家爸爸 發表於 18-4-10 22:08
Band 2 仔放聖鄧乙一都唔一定得,乙二機會唔係好渺茫,係完全無。灣仔區男仔都係保守啲好。 ...

請問灣仔 band 2 仔乙二有什麼好選擇?

eli_leung 發表於 18-4-11 12:17
請問灣仔 band 2 仔乙二有什麼好選擇?

Wrong

王家爸爸 發表於 18-4-10 22:08
Band 2 仔放聖鄧乙一都唔一定得,乙二機會唔係好渺茫,係完全無。灣仔區男仔都係保守啲好。 ...

前六屆和前四屆都有band 2 仔乙二入聖鄧

eli_leung 發表於 18-4-11 12:40
前六屆和前四屆都有band 2 仔入SPC,今時唔同往日。

eli_leung 發表於 18-4-11 12:40
印象中, 你好似係軒小家長

前6屆和前4屆咩名次學生乙2入到聖鄧呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-4-11 15:45
前六屆和前四屆都有band 2 仔入SPC,今時唔同往日。
睇番hkpapa最新份升中人數...似乎今年人數仲少過上年 ~~~

mcl203 發表於 18-4-11 16:24
睇番hkpapa最新份升中人數...似乎今年人數仲少過上年 ~~~
係, 我都覺得奇怪..... 今年份小六人數統計, 同以上年小五人數計, 竟然有D區係少咗.

唔通咁多學校要求學生"留班"?

未來兩/三年人數一直升之後, 又再回落.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-11 16:32
係, 我都覺得奇怪..... 今年份小六人數統計, 同以上年小五人數計, 竟然有D區係少咗.

唔通咁多學校要求學生 ...
少左成3班人數...奇怪 !!!!!!

mcl203 發表於 18-4-11 16:24
點解?

....

mcl203 發表於 18-4-11 16:39
根據學生人數統計報告書既第56頁,升中人數應該多咗:
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2016.pdf

主要變化:

官立小學: P5=>P6, -6人

津貼小學: P5=>P6, -20人

私立小學: P5=>P6, -15人

國際學校: P5=>P6, -2人

王家爸爸 發表於 18-4-11 16:59
根據學生人數統計報告書既第56頁,升中人數應該多咗:
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/pub ...
呢份只係計可開班既總學額, 唔係實際人數

佢2017-2018年度既學生人數統計係呢度:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Statistics%20by%20districts%202017%20(Chinese).pdf

仲有一個原因, 我之前計SPCS小學一級只有150人...... 但核實後發現應有180-200人

所以呢度又少咗一班有多唔駛呈分既學生

....

somoon 發表於 18-4-11 17:23
來緊升中九龍城增加最少人喎,灣仔區多左好多人……
灣仔多咗雲景道北官, 起碼3至5班

加上玫瑰崗又收多咗人

eli_leung 發表於 18-4-10 19:50
意思係Band 2 仔放聖鄧乙二機會好渺茫?請問最差會派去邊間 band 2 校?或是灣仔網吾夠 band 2 學位,冇運 ...

聖鄧喺聖公會鄧肇堅喎, band 2生排乙二可以入,應不可能嘅事!  

咁佢乙一排甚麼學校? QC? SJC? WYHK?

band 2 乙一入聖鄧除非學生隨機號碼超前,何況乙二入?

回覆樓主

請問灣仔band 2男生乙二鄧鏡機會大嗎?