用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】 ...
樓主: 小時了了
go

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】  

yovin 發表於 18-4-10 10:31
請留意#36樓的第一句。

#36樓所說的是的香港情況。

我只是請教,不用動氣!

我都說了有學歷,不一定有 common sense.。

不同工種,不同行業,都有不同需要!

小超人都是碩士,他的太傅輩及高管,不少都是有學歷的。

Sorry ,我不信風水的!

回覆樓主:

風水與數學是密不可分

小時了了 發表於 18-4-10 08:22
哈!哈! 悶悶地上來 EK 吹水好呀

I like

沙紙如銀紙,唔係万能,但無左又似乎万万不能……

ANChan59 發表於 18-4-10 10:44

我只是請教,不用動氣!

又要講唔好意思啦。sorry sorry

其實我一啲都冇勞氣 , 回覆時好眼瞓就真.

唔知係咪因為口音輸入 , 我講嘢太快, 容易令人誤會, 上次 讀書人爸爸又係咁話我 , 今次博士又係咁話我。 我真係要好好檢討一下!

以後加番D emoji 先!

ANChan59 發表於 18-4-10 10:44

我只是請教,不用動氣!

可能就係因為 部分外國人唔信風水, 所以拉大隊走人⇒我估。

brother4 發表於 18-4-10 10:51
風水與數學是密不可分

中大EMBA都有科叫`易經´,學當中的`時´,`位´,`勢´。

yovin 發表於 18-4-10 21:41
可能就係因為 部分外國人唔信風水, 所以拉大隊走人⇒我估。

不是全部因為風水,中國人跟外國人的管理手法不同,重點不同,有磨擦導致分手好正常!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ChiChiPaPa 發表於 18-4-10 22:39
中大EMBA都有科叫`易經´,學當中的`時´,`位´,`勢´。

易經在股票X大師也講,五行等

brother4 發表於 18-4-11 10:05
易經在股票X大師也講,五行等

沈大師都係中大工商管理畢業。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-11 20:06
沈大師都係中大工商管理畢業。

佢都幾騎呢!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

yovin 發表於 18-4-10 21:38

又要講唔好意思啦。sorry sorry

我都奇怪,我都好客氣請教,沒有理由讓你動氣!

就算我另外有看法,所以我都會問清楚,再作討論。

我PM了你,你会明白我为什麼這樣問你。

小時了了 發表於 18-4-8 08:52
呢排自己嘗試叫鍾意中文及中史嘅小女幾年後考慮吓高中選科時選一科BIO去試考大學職業治療,幾搵錢有穩定嘅 ...
上次在別貼見你說想阿女讀職業治療, 我都覺得好驚訝.   我知TP/OP都好熱門又好難入, 不過估唔到你會好似要好文人的佢讀呢些好理科 的野.

我地以前讀書是比較為出來找工而讀, 好似我自己從細在視藝方面好有興趣同好成績, 不過中學大學選科已知只可當興趣,  只選一些一畢業就易搵工野. 藝術的就平時工餘才學下.

見而家小朋友冇負擔可以去隨心所欲試自己的興趣, 甚至入了大學都中途退, 未嘗不幸福.  但如果俾我個, 我希望佢仍是先取個basic U cert, 顧定獨立生活才追求興趣.

Yanamami    發表於 18-4-13 09:17

HaYi 發表於 18-4-13 09:12
上次在別貼見你說想阿女讀職業治療, 我都覺得好驚訝.   我知TP/OP都好熱門又好難入, 不過估唔到你會好似要 ...

唉! 點講呢? 為人父母心底內心深處當然都希望自己仔女日後可以搵到餐飯食, 唔洗父母擔心搵唔到工, 搵唔到食. 係嗰個帖度新聞講東華學院 DSE 廿幾分(e.g.~25分) 就可以讀職業治療 (PolyU 要30分以上), 讀完後同PolyU 畢業生一樣可以成為註冊職業治療師. 東華學院嗰度文科夠高分都有機會去考吓, https://www.twc.edu.hk/en/Programmes/bsot/admission_requirement#main-content, 職業治療師有好收入, 又專業, 又有前途嘛. 但後來係網上睇到舊新聞大學退學情況自從 DSE 以來大幅提升, 係有線新聞嘅 video 中嘅前大學生講佢選錯科. 咁我依家無再發白日夢叫阿女考慮吓職業治療師

如無突變, 阿女都真係文科料子, S1 已過了兩個學期, 阿女中文, 尤其是中史吸收及興趣特別好, Phy 唔合格無興趣, Bio 僅僅合格都係無興趣. 中大中文系最少要有 DSE 26 分以上才考得入,  之前我諗如果有 26分阿女可以試考東華職業治療嘛, 呢個只係我一廂情願吧! 阿女大了, 有佢意見及願意, 要佢肯先啦!

今晚北京大学香港招生宣讲会: http://www.gotopku.cn/index/detail/1009.html, 我呢幾日不斷游說阿女今晚一齊去聽, 因為北大香港學生如果經自主招生去考, 北大只係睇考生中學校內成績及面試, 如果北大到時取錄, 連 DSE 都唔洗考的, 呢個途徑阿女機會是有的. 但如要經免試招生去北大, DSE 又要最少 30分才有機會考入, 難好多呢. 去北大, 讀中文, 考古之類, 比起職業治療師好似無咁好保障嘛. 但係都係嗰句,阿女大了, 有佢意見及願意, 要佢肯先啦!  佢今晚好唔想去聽, 佢想返屋企煲劇.

小時了了 發表於 18-4-13 09:57
唉! 點講呢? 為人父母心底內心深處當然都希望自己仔女日後可以搵到餐飯食, 唔洗父母擔心搵唔到工, 搵唔到 ...

好彩你講“-廂情願”……諗禁多做乜吖~仔女大左唔係你想点就点,順其自然啦~~中國人思想係長憂99,外国人係佢既生命佢做主,食粥食飯睇佢做化~

jumphigh 發表於 18-4-11 20:49
30年前預科畢業比現在的大學畢業叻好多
80年代16萬人考hkce , 萬幾人考hkal, 收2-3千人,%分別大約10%和20%, 入U率少於2%。而家5萬人考,萬幾入8大,咁計法,當年入預科比而家入U難。

akys 發表於 18-4-13 10:50
80年代16萬人考hkce , 萬幾人考hkal, 收2-3千人,%分別大約10%和20%, 入U率少於2%。而家5萬人考,萬幾入8大 ...
以Percentile計,2%=iq130, 所以以前有人話入U人平均iq130或以上。

akys 發表於 18-4-13 10:50
80年代16萬人考hkce , 萬幾人考hkal, 收2-3千人,%分別大約10%和20%, 入U率少於2%。而家5萬人考,萬幾入8大 ...
當年叫精英制而家叫普及制

Yanamami 發表於 18-4-13 11:12
當年叫精英制而家叫普及制
今時唔同往日,其實冇可能直接比較。不過,我還是覺得現時叻嗰班在英文,創意和解難上會比以前好,始終教育方法有點不同。