用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 I轉S要重新排過隊嗎?求意見!
go

I轉S要重新排過隊嗎?求意見!

我小朋友啱啱三歲,本身由歲半確診後一直排i位,但呢一,兩個月同訓練啲姑娘傾過計,佢哋都認為我個仔讀S好啲,佢而家都淨係講單字,認知講嘢都仲係好差,我驚嚟緊九月讀K1乜都跟唔到,到時大家都辛苦,如果我想幫佢轉排S位,知唔知係咪要重新排過條隊?謝謝大家解答!

回覆樓主

評估有無話派S 位呀? 個number 排左幾耐呀?

回覆樓主

原來已經排左年半了,有點尷尬呀!因為有可能差不多排到I 位了。

BOBOANAN 發表於 18-4-8 00:46
我小朋友啱啱三歲,本身由歲半確診後一直排i位,但呢一,兩個月同訓練啲姑娘傾過計,佢哋都認為我個仔讀S好 ...

應該要兒科醫生建議轉S位先可以轉喎!但而家四月就黎大派位,趕唔切轉隊啦!

回覆樓主:

可以用番I位個期轉隊,但應該趕吾切。如果派到I位,可以返住先,跟吾跟到 ,I位老師應該會知道,到時再安排I轉S,都係可用番排I位個期轉。

回覆樓主:

前幾日剛剛大派位了,應該趕唔切今年轉

long107 發表於 18-4-8 13:26
應該要兒科醫生建議轉S位先可以轉喎!但而家四月就黎大派位,趕唔切轉隊啦!
...

CAC就係話要等到暑假七八月開學前做多次評估, 到時等評估完先知係咪要轉,我擔心到時重新開始排,又要等一兩年,可能到時等得嚟都K3,好後悔唔早啲轉,落錯決定,累咗個仔

funghon 發表於 18-4-8 19:17
可以用番I位個期轉隊,但應該趕吾切。如果派到I位,可以返住先,跟吾跟到 ,I位老師應該會知道,到時再安排 ...

原來有可能用返原來嗰期, 咁我都放心啲,因為我唔知原來係要喺呢個月派位前就要決定轉,當時都無問清楚社工

BOBOANAN 發表於 18-4-9 00:07
原來有可能用返原來嗰期, 咁我都放心啲,因為我唔知原來係要喺呢個月派位前就要決定轉,當時都無問清楚社 ...

其實唔係話自己要求轉就轉到,要有醫生建議轉S位先得。

doriscatcat 發表於 18-4-8 22:14
前幾日剛剛大派位了,應該趕唔切今年轉

請問即是幾多號? 我想預算一下日子幾時會收到信。

ET19 發表於 18-4-9 21:56
請問即是幾多號? 我想預算一下日子幾時會收到信。

今日社工打咗俾我,派到我首選嗰間

long107 發表於 18-4-9 14:54
其實唔係話自己要求轉就轉到,要有醫生建議轉S位先得。

明白,我今日都順便問埋社工,佢都係咁嘅意思

BOBOANAN 發表於 18-4-8 00:46
我小朋友啱啱三歲,本身由歲半確診後一直排i位,但呢一,兩個月同訓練啲姑娘傾過計,佢哋都認為我個仔讀S好 ...

可以的,我以前在12月申請轉S位,雖然是學期中,但2月S位有人退學,於是立即辦入學手續。