用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭鼓勵孩子Hea讀書多思考:興趣比成績重要 ...
樓主: elbar
go

張堅庭鼓勵孩子Hea讀書多思考:興趣比成績重要 [複製鏈接]

ppmmbb 發表於 18-4-11 13:44
見佢咁答我已即時

佢真係博學多才!

唔够斤两做佛系媽媽,做個佛系網友都仲ok  

nintendo 發表於 18-4-11 10:26
"張堅庭鼓勵孩子Hea讀書多思考:興趣比成績重要 "
Assume 你有看big bang theory,女主角在劇中audition 無運行,最後轉行

nintendo 發表於 18-4-11 10:09
朋友個女,名女校,入 HKU LLB ,讀咗一年轉咗 "普通" 科。
三姑六婆話佢讀唔上,但我覺得她是鬥氣唔讀。 ...

My fds case, stat 唔得,一早唔應該入精算,只是阿媽以為自己萬能。我提e過take a yr off 但朱多理由話唔得

見佢咁答我已即時

佢真係博學多才!

我係咪博學多才唔知,但我話「估啱」,靠的一定不是博學多才就好肯定。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

見佢咁答我已即時

佢真係博學多才!

我估佢系讀書人,因為是閱讀派嗎!唔知恭喜佢好唔好!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-11 16:03
我估佢系讀書人,因為是閱讀派嗎!唔知恭喜佢好唔好!

Meant to be a light hearted comment.  放鬆下喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-4-11 12:11
從商和農名子弟最掂。商家子女見慣父母長袖善舞,人人都係客,待人接物好,容易和團隊合作。農民子弟勤力 ...

個答案驗證左陳sir #9 佢公子公司個工作 實況喎! 的確有趣!
知識份子可能 知識豐富, 但少左膽量去接受可能失敗的挑戰。

Jane1983    發表於 18-4-11 17:21

....

somoon 發表於 18-4-11 17:35
咁係咪即係性格決定命運……大膽嘗試同勤奮努力點培育出來呢?

跟據我對家族近親(人多)的觀察,性格唔多唔少是天生的。兄弟姊妹眾多,有讀書叻的,但做事畏首畏尾,最好只能是不過不失。有一站出來便是領導者,大膽 嘗試及面對失敗。但都在同一個環境長大。

planetearth 發表於 18-4-11 17:59
跟據我對家族近親(人多)的觀察,性格唔多唔少是天生的。兄弟姊妹眾多,有讀書叻的,但做事畏首畏尾,最好 ...

雖然性格有部份是天生,教養過程中也是可以改變的。後續……

planetearth 發表於 18-4-11 19:03
雖然性格有部份是天生,教養過程中也是可以改變的。後續……

我就係曾經認為女兒能夠改变活潑好動多嘢講的性格。

shadeslayer 發表於 18-4-11 19:33
我就係曾經認為女兒能夠改变活潑好動多嘢講的性格。

應視活潑好動多嘢講為天賦……咁呢個世界要有不同 類型的人先冇咁悶。

planetearth 發表於 18-4-11 17:17
個答案驗證左陳sir #9 佢公子公司個工作 實況喎!  的確有趣!
知識份子可能 知識豐富, 但少左膽量 ...

我兒子冇提到知識份子,我只知道個個都是本地及海外名牌大學畢業生,而觀察到這兩類人,家境較好或較差的,工作上較努力而已!

你提及的同事家境不錯,但不知道是否官二代還是富二代。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-11 20:30
我兒子冇提到知識份子,我只知道個個都是本地及海外名牌大學畢業生,而觀察到這兩類人,家境較好或較差的 ...

以中國的現況,多數官二代及富二代才 有錢有人脈. 專業人士就算醫生人工仍然相對好低(有 親戚做緊)。 而做得金融的人脈好緊要。 有遠房親戚 女兒入銀行做要存款二千萬 才求得一職。真人真事。

planetearth 發表於 18-4-11 20:47

以中國的現況,多數官二代及富二代才 有錢有人脈. 專業 ...

這個我都知道,我亦有朋友子女是因為類似理由被收做暑期工或正職。個別是 Family Office 在投行有長期投資,就算香港入不到三大,都入到。但都做一兩年走番出嚟。

我一來冇乜錢,就算我有,阿仔會鄙視我

planetearth 發表於 18-4-11 19:44
應視活潑好動多嘢講為天賦……咁呢個世界要有不同 類型的人先冇咁悶。
...

但女兒小學老師不咁認為。

風涼話,富三代唔讀書冇問題。亞張導hea 讀唔装備点識富家女?生活都成問题。另努力讀書和思考並沒有衝突!满脑子是草點會有高質所思考。

Cheeselover 發表於 18-4-10 07:06
較令人受落的,張導應該告誡兒女必須努力上進,人生難免吃苦丶失敗,勿輕易放棄,讀書不可随随便便,不是 ...

非常同意
‹ 上一主題|下一主題