用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想配矯視隱形眼鏡,即OK鏡,晚間戴
樓主: candychoi781212
go

想配矯視隱形眼鏡,即OK鏡,晚間戴   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-4-14 17:45
OK 鏡係硬鏡,冇的日日換新

關於控制近視,我是做了蠻多的資料搜集,包括諮詢不同的眼科醫生意見,參閱研究報告等。

據眼科醫生建議,帶隱形眼鏡控制近視,原理如COOL牙,最吸引貪靚一族係第二天唔駛帶眼鏡,但長效成疑。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20140514/18719537

retriever 發表於 18-4-16 07:18
關於控制近視,我是做了蠻多的資料搜集,包括諮詢不同的眼科醫生意見,參閱研究報告等。

據眼科醫生建議 ...
如果效果接近箍牙,即係好有成效㖞!明顯靚/齊好多!

b3410 發表於 18-4-16 07:54
如果效果接近箍牙,即係好有成效㖞!明顯靚/齊好多!

眼科醫生意見,疑點正係呢度。原理相同,效果是否一樣(COOL 牙唔會天天折)。醫生話,戴鏡再驗眼(再配),係從無等一段時間先驗,所以係唔會睇到有無REBOUNCE。

BTW,眼科醫生話,無論滴藥水或戴鏡呢D 控制近視手段,主要應用在近視增長最快(眼球增長最高)時段,即約8-13歲,最多18歲,但有驗光師會叫客人20幾,甚至30歲仲帶控制近視眼鏡,令人懷疑。

retriever 發表於 18-4-16 08:07
眼科醫生意見,疑點正係呢度。原理相同,效果是否一樣(COOL 牙唔會天天折)。醫生話,戴鏡再驗眼(再配),係 ...
第一,唔戴的確會rebound, 所以just control, not cure. 第二,近視增長減慢或不再增長,低度數近視雖然都唔方便,不過少咗高度近視併發症。
第三,通常戴到18歲左右,之後考慮激光手術等。

第四,方便,因為學生近視戴框架眼鏡真係唔方便。
第五,靚
第六,等我再諗下。

眼科醫生同視光師, 2邊有試過, 向來分2大派.

唔戴一日, 會有約100度近視出現

mimi222shi 發表於 18-4-14 11:19
藥水試過0.01,瞳孔放得好大(好吸收),仍然加深。醫生就話約有一半用家没有加深。 ...
我女用藥水已1年4個月, 無加深過~

我小朋友係非常敏感, 用藥初瞳孔已放得好大, 好怕光, 最慘係有加深, 無計!

mimi222shi 發表於 18-4-18 12:54
我小朋友係非常敏感, 用藥初瞳孔已放得好大, 好怕光, 最慘係有加深, 無計!

次次都係呀女臨瞓前先幫佢滴

眼科醫生意見,疑點正係呢度。原理相同,效果是否一樣(COOL 牙唔會天天折)。醫生話,戴鏡再驗眼(再配),係 ...

我有朋友一直戴ok鏡都十幾二十年,貪佢日頭唔駛戴。

haihaimom 發表於 18-4-22 11:01
我有朋友一直戴ok鏡都十幾二十年,貪佢日頭唔駛戴。

對,一般貪靚女士會偏向戴OK。

但作為父母替年幼子女做決定,會傾向較安全。

眼科醫生唔會覺得近視好大問題,佢哋較重醫學安全,所以睇有機會對眼角膜受損,係大問題過近視多多聲。

視光產品對臨床實驗証據要求一定無藥品咁嚴格。譬如,有排好火紅既藍光鏡,你問眼科醫生,佢唔會話有效。

meimei小朋友 發表於 18-4-21 19:05
回覆 YMCA0806 的帖子

請問藥水有冇防腐劑?
咁我又無問又無check

GREENTEE 發表於 18-4-25 13:49
請問軟鏡費用多少?
每天有沒有說戴幾多小時?
是不是用不到硬鏡才用軟鏡?
比硬鏡貴一些。每日一早起身戴,放學後6-7點左右除。每週戴6日,休息一日。

我覺得成人都可以用ok鏡,早上吾洗帶眼鏡,其實同小朋友用既原理無分別,但當然度數太高便沒有效果,其實我覺得眼藥水重危險,放大瞳孔都有風險

硬鏡每月藥水約3百幾(因敏感)
想請教軟鏡,小朋友有無話唔舒服?
費用約幾多?謝謝!

GREENTEE 發表於 18-4-26 11:05
因小朋友眼敏感,視光師叫我們考慮用軟鏡,但對軟鏡不太認識
是不是每月訂30隻軟鏡?
...
我女通常2-3個月返去複診一次,check 度數,併發症等等。每次俾2-3個月的軟鏡。依家佢已經全部可以自己完成,我每年去交一次錢。
朋友大女敏感用軟鏡,細女冇事用硬鏡。

angiehouse 發表於 18-4-26 09:35
我覺得成人都可以用ok鏡,早上吾洗帶眼鏡,其實同小朋友用既原理無分別,但當然度數太高便沒有效果,其實 ...
成人不如考慮激光,辛苦10分鐘,徹底解決問題
‹ 上一主題|下一主題