用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
go

有無數學差嘅朋友  

屎到無朋友,想放棄

回覆 bb鼠 的帖子

RELAX, 每個小朋友總有一科係比較弱架

妹妹頭 發表於 18-4-6 13:57
回覆 bb鼠 的帖子

RELAX, 每個小朋友總有一科係比較弱架

上咗中學會開竅嗎

應該唔會, 上到中學會更難

caroltuen 發表於 18-4-6 14:06
應該唔會, 上到中學會更難

有咩方法

我細仔數學試過全級尾十, 要去補底班, 之後我同佢報左數研, KEEP 住做數, 現在都係KEEP 住9X,

caroltuen 發表於 18-4-6 14:11
我細仔數學試過全級尾十, 要去補底班, 之後我同佢報左數研, KEEP 住做數, 現在都係KEEP 住9X,  ...

之前試過私補,呈一、二有進步,呈三又打回原形

bb鼠 發表於 18-4-6 13:37
屎到無朋友,想放棄

屎的定議是什麽?你要求又是什麽?

醒目開學勳章 王國長老

我囡都係數感弱, 仲要係評估埋, 我更加無野講.

P.4 開始上單對單專補, 由導師將佢唔明既再解多一次, 到呈分試時叫做進步左.

依家 S.3 數都仍然係一般, 依家呢個導師知佢衰咩多, 唔係唔識, 係唔知點寫 step 但個答案又會岩.........同我講操到可以合格已經好好.

所以我早早認命, 遲下選科唔會要佢揀數理要求高既科, 免得佢讀到半死時我死得.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ppmmbb 發表於 18-4-6 14:21
屎的定議是什麽?你要求又是什麽?

數感差唔識轉灣

miriam 發表於 18-4-6 14:28
我囡都係數感弱, 仲要係評估埋, 我更加無野講.

P.4 開始上單對單專補, 由導師將佢唔明既再解多一次, 到呈 ...

我女係諗好耐,個人唔肯定,明明好淺佢又覺得唔係,諗來諗去

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-6 14:35
我女係諗好耐,個人唔肯定,明明好淺佢又覺得唔係,諗來諗去
我個都係咁, 有時諗到九曲十三彎咁去諗條數, 點知係好簡單就寫到出黎..............

依家佢係測考前會要求導師加堂, 幫佢通下塞左大半既坑渠, 我心足了~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我確信每樣嘢都要講天份. 喺某啲領域, 天份尤其重要! 唔係要你放棄, 而喺set返一個合理, achiveable 嘅目標俾自己(或小朋友).
冇天份就唯有將勤補拙. 練習唔會令你由常人變天才, 但肯定可以令你嘅能力提升!

miriam 發表於 18-4-6 14:39
我個都係咁, 有時諗到九曲十三彎咁去諗條數, 點知係好簡單就寫到出黎..............

依家佢係測考前會要求 ...

佢仲有大意,今次呈三我叫佢用間尺間住睇,咁就話做唔切我都唔知究竟由佢大意無十分八分好定做唔切無廿幾分好
我幾經辛苦教識曬,佢自己唔識執生,唔識就跳下一題啦死gu gu, 到夠鐘啦,前面亂做

ok3 發表於 18-4-6 14:45
我確信每樣嘢都要講天份. 喺某啲領域, 天份尤其重要! 唔係要你放棄, 而喺set返一個合理, achiveable 嘅目標 ...

小學生涯仲有2個月咋....放手令佢自己覺悟定點?我老公好似仲當小學生咁鞭

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-6 14:47
佢仲有大意,今次呈三我叫佢用間尺間住睇,咁就話做唔切我都唔知究竟由佢大意無十分八分好定做唔切 ...
導師睇完 d 卷都激到啤啤聲, 咁又可以點?

捉得太緊畀太大壓力佢時事倍功半, 我就放左手由得佢自己處理, 知死就會加堂, 唔知死學校自會出手, 到時我呵呵呵咋.

醒目開學勳章 王國長老

ok3 發表於 18-4-6 14:45
我確信每樣嘢都要講天份. 喺某啲領域, 天份尤其重要! 唔係要你放棄, 而喺set返一個合理, achiveable 嘅目標 ...
真係要講天份, 擺到明知道弱項係邊, 唔係要放棄, 係要配合同搵適合既人幫, 我就係揀左呢個方向, 激心少左好多.

miriam 發表於 18-4-6 15:02
導師睇完 d 卷都激到啤啤聲, 咁又可以點?

捉得太緊畀太大壓力佢時事倍功半, 我就放左手由得佢自己處理, 知 ...

佢咪派卷知死咗2日,如果佢個人想學好嘅自己會諗好多辦法,小六啦,仲要我機械人式操練?唔明有同學whatsapp group 唔問?去補數又唔問?我鬧咗好多次㗎啦

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-6 15:07
佢咪派卷知死咗2日,如果佢個人想學好嘅自己會諗好多辦法,小六啦,仲要我機械人式操練?唔明有同學whatsa ...
我唔想傷和氣將最煩既一科早早外判.

我囡 S.2 有科炒左, 佢諗住返到黎我會鬧, 點知無鬧過, 我只係話下次小心努力喇, 跟住下學期佢完全追返晒兼有名次.

鬧..........鬧得多咪當你唱歌~~~~

我家族已經有一個絕佳人版, 所以好清楚鬧真係無用.

bb鼠 發表於 18-4-6 13:58
上咗中學會開竅嗎

我個女小學嗰陣一般有7字頭,多數都係小學生通病,錯大意寫錯字嗰D,其實係識做。點知佢一升到中學居然得返廿幾三十分話變咗英文唔識睇喎。但佢係連唔洗睇字嗰D都計錯哂,正負數講咗極都唔明,咁樣之後教嗰D已經死得仲有,而家中一已經可以用計數機,自此冇咗計數機好似冇咗靈魂咁。小學嗰陣佢心算都唔差,而家就連基本心算能力都消失埋,有D稍為騐下就知答案嘅加減數,佢都要篤計數機
8-)