用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
樓主: bb鼠
go

有無數學差嘅朋友   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-4-11 14:00
有一次問運動場用咩工具去量度, 佢話用手掌, 我當堂激到爆血管。
阿細係吾係特登甘講黎激你嘎?
俾着我,我真係會滴起心肝帶佢去運動場。佢拿手掌度,我拿把尺度。看邊個度得快D。

bb鼠 發表於 18-4-11 14:06
外人睇好好笑但我女都係咁
呢D根本係送分題, 一秒一題, 執豆咁執都執唔到。

Ahbee02 發表於 18-4-11 14:03
你搞到人地甘緊張,梗系答錯啦!
如果一個方法吾得,就試下轉轉其他辦法?我教女都係,教極吾識就 ...

小二教錢又係教極都唔明
我拎哂全屋d生果教一個蘋果2蚊一個橙1蚊各買一個點俾錢?宜家同一個問題,我問細佬k3,細佬識搵一個2蚊同一個1蚊銀俾我

Ahbee02 發表於 18-4-11 14:07
阿細係吾係特登甘講黎激你嘎?
俾着我,我真係會滴起心肝帶佢去運動場。佢拿手掌度,我拿把尺度。看 ...
係功課嚟, 唔係特登激我。

little_yolky 發表於 18-4-11 14:08
呢D根本係送分題, 一秒一題, 執豆咁執都執唔到。

送分題先嘔一桶血
棒型圖最多人一日又寫最少
個磅上有個西瓜,係1kg同2kg中間竟然唔識幾多!

little_yolky 發表於 18-4-11 14:09
係功課嚟, 唔係特登激我。

你功課都好我測驗考試,食咗屎咁

bb鼠 發表於 18-4-11 14:12
你功課都好我測驗考試,食咗屎咁
我測驗都唔好得幾多呀, 2cm3mm=? mm, 佢話203mm 呀。又無端端有一題唔知痴咗邊條線, 唔記得先乘除後加減。文字題寫題解, 無端端可以寫少一隻字都得。

little_yolky 發表於 18-4-11 14:24
我測驗都唔好得幾多呀, 2cm3mm=? mm, 佢話203mm 呀。又無端端有一題唔知痴咗邊條線, 唔記得先乘除後加減。 ...
照甘睇,阿細係概念未清楚(長度轉換同四則運算法則)。搵時間幫幫佢,每日10分鐘左右,可慢慢累積,到時進步可以好大。

little_yolky 發表於 18-4-11 14:24
我測驗都唔好得幾多呀, 2cm3mm=? mm, 佢話203mm 呀。又無端端有一題唔知痴咗邊條線, 唔記得先乘除後加減。 ...

之後學小數點又會嚟過問佢有幾高?答我135米
你呢個問題呢如果我女答都是一樣,跑圈一個400米,無跑哂,跑咗300米20厘米,即係跑咗幾多米?3020米我叫佢你跑嚟睇下

Ahbee02 發表於 18-4-11 14:36
照甘睇,阿細係概念未清楚(長度轉換同四則運算法則)。搵時間幫幫佢,每日10分鐘左右,可慢慢累積,到時進 ...

做得慢可以點呢唔限佢時間可以90幾分㗎

caroltuen 發表於 18-4-6 14:11
我細仔數學試過全級尾十, 要去補底班, 之後我同佢報左數研, KEEP 住做數, 現在都係KEEP 住9X,  ...
好睇仔定係女,
女仔好難上到9X
男仔揾郅竅門多數得
我大女小學数差, 試过唔合格,
中學仲差, 补習到中五停,
好彩佢肯四圍請教数學比佢好的學生
中五/中六可為持6-70分, 最后得L3, 收工

bb鼠 發表於 18-4-11 14:40
做得慢可以點呢唔限佢時間可以90幾分㗎
做得慢,要先睇下原因。係運算呢,定係思考用左好多時間呢,亦或答題技巧(例如停在某條題目很長時間)...
如果係運算問題,可以試下訓練佢的自然反應能力(參考 #104樓)及紙筆計算能力(基礎都係自然反應能力),呢樣野需要比較多時間,可能需時半年到一年。先加法,熟練掌握後就減法,再乘法,除法,四則運算。

思考的問題可能需時更多。我自己的做法係一題一題引導佢去思考。

Ahbee02 發表於 18-4-11 15:00
做得慢,要先睇下原因。係運算呢,定係思考用左好多時間呢,亦或答題技巧(例如停在某條題目很長時間)...
...

佢係停留係某題好耐時間,諗到好復習⋯⋯你叫佢唔明可以問我呢?諗都唔諗就問你話諗唔掂先可以問,試過一題諗咗一個鐘

Ahbee02 發表於 18-4-11 14:36
照甘睇,阿細係概念未清楚(長度轉換同四則運算法則)。搵時間幫幫佢,每日10分鐘左右,可慢慢累積,到時進 ...
其實舊年試過架, 佢P2上學期, 去過補數, 補咗一個學期, 測考由P1下學期68分, 一下跳升到9X 分, 仲持續咗一年都係9X。不過你知啦, 數研好full既, 個位俾咗家姐, 家姐呈分緊要D。

bb鼠 發表於 18-4-11 15:04
佢係停留係某題好耐時間,諗到好復習⋯⋯你叫佢唔明可以問我呢?諗都唔諗就問你話諗唔掂先可以問 ...
如果係考試或者平時在家做的模擬考試,一定要佢跳開呢D題,先做其他有把握的題目先。
作業的話,如果你有時間,就坐佢隔離,睇佢停邊道,然後引導佢一個步驟一個步驟做。慢慢黎,呢樣野心急吾得嘎。

little_yolky 發表於 18-4-11 15:07
其實舊年試過架, 佢P2上學期, 去過補數, 補咗一個學期, 測考由P1下學期68分, 一下跳升到9X 分, 仲持續咗一 ...
試下自己幫佢?其實時間真係無需太多。每天10分鐘,總得掛?

Ahbee02 發表於 18-4-11 15:12
如果係考試或者平時在家做的模擬考試,一定要佢跳開呢D題,先做其他有把握的題目先。
作業的話,如果你有時 ...

我坐隔離佢好衰㗎,即刻無心機做不停撩我傾計
其實測考教咗佢咁啦,都唔識變通,呈三唔夠時間做,因為一條長答諗咗好耐,到第一版送分版就因為夠鐘個人亂錯哂,第一版已經扣12分,激到我跳樓咁濟由小一開始就是科數我最放心機,自己教咗4年,5上先補,唔係唔識,叫佢改正又啱

little_yolky 發表於 18-4-11 15:07
其實舊年試過架, 佢P2上學期, 去過補數, 補咗一個學期, 測考由P1下學期68分, 一下跳升到9X 分, 仲持續咗一 ...

要大唔要細~~~

little_yolky    發表於 18-4-11 15:34
‹ 上一主題|下一主題