用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
樓主: bb鼠
go

有無數學差嘅朋友   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-4-11 12:22
點解阿細做功課、做練習都OK, 但次次測驗都咁低分, 今次仲創新低, 得71分!錯埋D 2分2分咁既短答, 無咗20分 ...

同我女一樣呀⋯⋯到宜家都唔識1km=1000m, 1kg = 1000g, 一度門用km我教佢記住一包檸檬茶250ml, 一度門2米,咁你自己諗下啦

bb鼠 發表於 18-4-10 16:53
我女上年小5還好,今年唔知係咪個老師教得唔好佢追唔切。另外佢好多時明明條題目好易,佢自己諗一大餐諗唔 ...
阿女好似對自己吾夠信心甘。
有時間的話,看看佢邊個課題最弱,試下先從最基本的數學概念入手。搞明白概念再做題。而做題時,家長一步一步引導佢搵出思路。試一段時間看看有沒有改善?

Ahbee02 發表於 18-4-11 13:18
阿女好似對自己吾夠信心甘。
有時間的話,看看佢邊個課題最弱,試下先從最基本的數學概念入手。搞明白概念 ...

係呀唔夠信心,我之前用咗三日教容量,仲搵哂d題目講來來去去果幾款,之後考試識啦
但平均數上次呈二教識咗,呈三又唔記得哂又要再教過,樣樣都考時咪識囉⋯⋯過咗又唔記得佢d記性好短暫,每次測考都重背tenses個表
佢係運算差,但方向同圖型又好勁,咩摺到咩型同幾多菱幾多角又一睇就知

IloveJJ 發表於 18-4-11 12:46
你好有恆心!我都睇過嗰個帖,但就係的唔起心肝從初小既數再教過。你係點教?逐個課題講解?講完要做練習嗎? ...

“逐個課題講解?” --- 係。我收集了所有要補的課題,然後列一個總表出來,有D課題,例如乘法係分兩年學的,我會合併埋一起。

“講完要做練習嗎? ” --- 要。能做得很熟練了,才開始下一個課題。

關於運算能力,首先訓練自然反應能力。我從最基本的個位數加法開始。我講出題目,訓練要阿女要立即反應回答。例如基本的10位數以內加法,兩位數加一位數(含進位),乘法表(以及20內兩位數乘一位數),兩位數減一位數(含退位),兩位數除一位數.。

上述概念溫習以及運算能力每天進行,總時間不超過25分鐘。

bb鼠 發表於 18-4-11 13:16
同我女一樣呀⋯⋯到宜家都唔識1km=1000m, 1kg = 1000g, 一度門用km我教佢記住一包檸檬茶250ml, 一 ...
單位轉換其實都有點難嘎!
除左長度單位,仲有重量,容量,時間等等。我的做法係不時抽問阿女,譬如1公里等於幾多米,或者幾多厘米,幾多毫米?又或者反過黎問,100米等于幾多公里...

bb鼠 發表於 18-4-11 13:27
係呀唔夠信心,我之前用咗三日教容量,仲搵哂d題目講來來去去果幾款,之後考試識啦
但平均數上次呈二教識 ...
會吾記得某D知識嘎!我自己有時都會甘。
今次考試,阿女吾記得分數減法,即刻拿拿臨搵返舊書出黎,我同佢一起看過。

Ahbee02 發表於 18-4-11 13:39
單位轉換其實都有點難嘎!
除左長度單位,仲有重量,容量,時間等等。我的做法係不時抽問阿女,譬如1公里等 ...

時間2年級時唔掂,宜家又識咗
係換算呢下難攪

回覆樓主:

应用真要實例
好似我大仔同我說遊学12000元5天平啦,才2400一天!我叫佢對比下招紙時薪50的快餐店工,佢就意会到12000元要做足30天non stop. 唉

Ahbee02 發表於 18-4-11 13:47
會吾記得某D知識嘎!我自己有時都會甘。
今次考試,阿女吾記得分數減法,即刻拿拿臨搵返舊書出黎,我同佢一 ...

今年呢個老師當佢地個個神童咁,係咁易講下

HaYi 發表於 18-4-11 13:51
应用真要實例
好似我大仔同我說遊学12000元5天平啦,才2400一天!我叫佢對比下招紙時薪50的快餐店工,佢就 ...

我女如果我俾就乜都平,叫佢俾又話貴

HaYi    發表於 18-4-11 15:28

IloveJJ 發表於 18-4-11 12:46
你好有恆心!我都睇過嗰個帖,但就係的唔起心肝從初小既數再教過。你係點教?逐個課題講解?講完要做練習嗎? ...
你小朋友學校教中數,還是英文數?如果教中文數,可以考慮揀一套英文數教材,從低年級開始快速screen 一次。又可以熟悉英文數學,又可以拾遺補漏,或者轉變一下思維方法,嘗試一下不同角度,方法理解數學概念。

Ahbee02 發表於 18-4-11 13:11
哈哈,每次見開你講開阿細的野,真係好得意,幾中意你阿細呢D古靈精怪的細路。不過都明白對住呢D細路,家長 ...
有呀, 次次見佢錯呢D, 就左手攞住把短間尺, 右手攞住條一米藤條, 問佢邊個係m, 邊個係cm架。問極都錯架。

mcl203 發表於 18-4-11 13:04
都無錯喎,只係數字大D啫~~~
有一次問運動場用咩工具去量度, 佢話用手掌, 我當堂激到爆血管。

bb鼠 發表於 18-4-11 13:16
同我女一樣呀⋯⋯到宜家都唔識1km=1000m, 1kg = 1000g, 一度門用km我教佢記住一包檸檬茶250ml, 一 ...
一度門係m喎 咁我終於明白你阿女點解唔明了。

little_yolky 發表於 18-4-11 13:59
有呀, 次次見佢錯呢D, 就左手攞住把短間尺, 右手攞住條一米藤條, 問佢邊個係m, 邊個係cm架。問極都錯架。:h ...

出絕招

little_yolky 發表於 18-4-11 13:59
有呀, 次次見佢錯呢D, 就左手攞住把短間尺, 右手攞住條一米藤條, 問佢邊個係m, 邊個係cm架。問極都錯架。:h ...
你搞到人地甘緊張,梗系答錯啦!
如果一個方法吾得,就試下轉轉其他辦法?我教女都係,教極吾識就轉方法,仲係吾掂就放低一下,遲D再黎過。

little_yolky 發表於 18-4-11 14:00
有一次問運動場用咩工具去量度, 佢話用手掌, 我當堂激到爆血管。
你帶佢去運動場,親“手”量一次

HaYi    發表於 18-4-11 15:29

little_yolky 發表於 18-4-11 14:02
一度門係m喎 咁我終於明白你阿女點解唔明了。

我話佢一度門用km唔係我教佢

little_yolky    發表於 18-4-11 14:07

little_yolky 發表於 18-4-11 14:00

外人睇好好笑但我女都係咁

little_yolky    發表於 18-4-11 14:07

Ahbee02 發表於 18-4-11 14:03
你搞到人地甘緊張,梗系答錯啦!
如果一個方法吾得,就試下轉轉其他辦法?我教女都係,教極吾識就 ...
講開D數, 時間先最攞命, 兩個都唔掂!阿細只會計向前, 唔會計學後, 即係好似運動會X點開始, 要15分鐘前集中, 小珠要幾點到之類。
‹ 上一主題|下一主題