用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
樓主: bb鼠
go

有無數學差嘅朋友  

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-9 11:56
上到中學, 諗辦法保住DSE 2, 然後收3X, Jupas揀 best 5, 數學/M1/M2唔會加weighting果D科。 ...
大學揀讀中文嗰類咪得囉,英文都可以唔駛點理

bobbob 發表於 18-4-9 12:10
大學揀讀中文嗰類咪得囉,英文都可以唔駛點理
我哋當年中文系收生要求中英文要良好喎。

jojoplanet 發表於 18-4-9 12:01
可能呈三出得深呢...佢之前有8X,9X其實都好好架啦...我仔話佢個班有個同學從來數學都係9X, 但呈二唔夠時間 ...

我女係差不多全班都9x,呈1-3都係

bobbob 發表於 18-4-9 12:08
係放就早啲,到呈分就唔好放啦

呈完3次啦,淨返6月期考

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-9 12:15
我哋當年中文系收生要求中英文要良好喎。
而家係咪英文攞3都得?

bb鼠 發表於 18-4-9 12:16
我女係差不多全班都9x,呈1-3都係

份卷太淺的現象

簽名被屏蔽

回覆 bobbob 的帖子

睇返 JUPAS,依家大學嘅中文、英文、語言學,甚至港大嘅文學院 programme 都係 3322 以上就收貨,即係話如果你想入英文系,你只要分數高過其他人就得,英文攞 3、4 都冇問題。 於是就造成左唔少其實本身語文能力唔係高,但係因為分數夠+想搵個冇咁高分要求嘅 degree(語文系嘅中位數係比好多科目低),就可以入去讀。識人英文 4 都入英文系,至於讀唔讀得上就唔知了。

回覆 bb鼠 的帖子

未必完全開竅,但係可以透過操卷提升分數,將勤補拙。我都係初中去跟人去學校附近補數,個老師不斷畀練習我做,多到我做到凌晨 2-3 點先搞掂(其實係我慢+好多課題未了解,我班同學快好多),但又真係有效果,分數年年有進步,不過點都唔過 80% 關口。直到中六我隔離同學好鍾意數學,佢叫我一齊留校操曬咁多份 past paper 同老師畀嘅練習,結果真係有 90%。我都唔係完全開竅架,不過係做得多慢慢明白應該點運算。

Hoining 發表於 18-4-10 00:02
我話你聽係唔會嘅,我自己當年考親數都死...依家考專業試溫習嘅時間多人幾倍,但啲數都麻麻,要我仔 ...

咁我女都有7字未至於唔合格其實已經比我以前好,我真係唔想計估個數落去

1998Ruby1998 發表於 18-4-10 00:41
回覆 bb鼠 的帖子

未必完全開竅,但係可以透過操卷提升分數,將勤補拙。我都係初中去跟人去學校附近補數, ...

我女私補已經有操佢唔鐘意數,次次功課數留最尾

1998Ruby1998 發表於 18-4-10 00:35
回覆 bobbob 的帖子

睇返 JUPAS,依家大學嘅中文、英文、語言學,甚至港大嘅文學院 programme 都係 3322  ...

實畢到業,不過英文真系麻麻,然後出來教中小學英文。。。。。。

有!我個女就屬於數感差的人。

自阿女升上三年級後,三、四年級的數學成績一直徘徊係50-70分之間。佢嚮數學花的時間最多,但成績卻最差。呢段時間我非常頭痛困惑,吾知應該點幫佢。

以下網友1234ats的舊帖,俾左我好大的啓示和信心。
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

針對我女兒的情況,嚮呢個帖的基礎上,我花了不少時間研究如何提高佢的數學能力和成績。女兒升上四年級後,我同佢開始了為期1年多的數學補習,基本上堅持每天25分鐘左右。女兒數學成績在五年級開始穩步提升,沒有再跌過落80分以下。三次呈分式都能拿到A級成績。佢的數學成績絕對不是全班全級頭幾名,但至少沒有太過拖呈分試成績後腿。以佢呢種數感比較弱的孩子來說,我係完全收貨了。

以下係少少經驗之談。我覺得,小學數學能力主要包括三方面(我不是數學科專家,在此只是拋磚引玉):基礎概念的掌握,運算能力,邏輯思考解難能力。如果前兩樣做的好,以我校數學科來説,成績有70多分不成問題了。所以我開始針對呢三方面來幫助女女。

關於基礎概念,我搵返二年級數學書出黎。從二年級內容開始,一個一個課題同阿女重新講解過, 一直教返到四年級。

此外,我同時開始訓練阿女的運算能力。由最簡單的個位數加法開始。不間斷訓練佢的自然反應能力。阿女雖然一直有大頭蝦情況,但經過呢個訓練,計錯數的情況係明顯大大改善。

邏輯思維解難能力呢樣野比較難,我只能一題一題慢慢教佢如何正向,又或者反向思考。貌似呢樣野佢依家也在進步仲,可以慢慢pick up到。

同女兒補數學補到五年級上學期才終告結束。接下來,我要求佢數學方面要提前預習,每學完一個課題,要做相應課外習題鞏固。

以上是針對我女女情況而作出的一些分享。希望可以俾到數學爭少少的小朋友一些啓示啦!

Ahbee02 發表於 18-4-10 16:47
有!我個女就屬於數感差的人。

自阿女升上三年級後,三、四年級的數學成績一直徘徊係50-70分之間。佢嚮數 ...

我女上年小5還好,今年唔知係咪個老師教得唔好佢追唔切。另外佢好多時明明條題目好易,佢自己諗一大餐諗唔掂,到我講佢聽之後又哦乜真係咁易近來老師開始有英文數俾佢地做,佢又好似明d
早幾日未返學咪開始預課,希望有用

ok3 發表於 18-4-6 14:45
我確信每樣嘢都要講天份. 喺某啲領域, 天份尤其重要! 唔係要你放棄, 而喺set返一個合理, achiveable 嘅目標 ...
點解阿細做功課、做練習都OK, 但次次測驗都咁低分, 今次仲創新低, 得71分!錯埋D 2分2分咁既短答, 無咗20分, 真係積少成多。不過, 佢D km, m, cm, mm真係好唔掂, 唔明點解會唔明。題目問量度山用咩單位, 佢答cm。

little_yolky 發表於 18-4-11 12:22
點解阿細做功課、做練習都OK, 但次次測驗都咁低分, 今次仲創新低, 得71分!錯埋D 2分2分咁既短答, 無咗20分 ...
之前我女都試過唔識分unit, 其實係平時唔會使用,冇概念。平時俾佢屋企自己量度一下床,枱,柜長度,試下傢俬可否換一下位置擺放。不同size folder, 可否放入不同size 的書,量度筆袋放筆。
遠就係搭車出去玩,過隧道估算有几遠,散步行山估計距離等等。
出去旅行就可以試下更加遠的距離概念。

little_yolky 發表於 18-4-11 12:22
點解阿細做功課、做練習都OK, 但次次測驗都咁低分, 今次仲創新低, 得71分!錯埋D 2分2分咁既短答, 無咗20分 ...

叫佢取尺周圍度下drop左交俾你,最好扮買件傢俬叫佢度位

都無錯喎,只係數字大D啫~~~

哈哈,每次見開你講開阿細的野,真係好得意,幾中意你阿細呢D古靈精怪的細路。不過都明白對住呢D細路,家長分分鐘嘔血,因爲我個件細的都係差吾多。
講開單位呢種概念,你有沒有親自示範俾佢看俾佢感覺下個區別何在?平時可以每天抽少少時間,哪怕5分鐘都好,玩一問一答,1米等於幾多厘米,1公里等於幾多米... 又或者同佢一起量度某些物品。試下啦!日子有功,佢會記在心的。