用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
樓主: bb鼠
go

有無數學差嘅朋友   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-4-8 20:54
我同意呀!我細仔又係貪玩型,點都對睇書提唔起興趣,所以我而家決定用英文卡通、英文遊戲來同佢提升英文 ...

我宜家出去會買嘢、找錢逼佢心算

IloveJJ 發表於 18-4-8 20:54
我同意呀!我細仔又係貪玩型,點都對睇書提唔起興趣,所以我而家決定用英文卡通、英文遊戲來同佢提升英文 ...

系啊,阿仔又無記性,又貪玩,叫佢坐低博命做,佢一定吾得咖,佢之前補左成年英文,無乜用

bb鼠 發表於 18-4-8 21:29
我宜家叫佢每日預習呀,把口咪話好,頭先先問可唔可以睇電視,又俾我爆,今朝出去到9點先返仲話睇電視:heh ...

又呈完分又放假,我女都hea到暈,十幾日無補習,明天要佢去,好煩,日日玩電話,我地星期三才上學

瑩希媽媽 發表於 18-4-8 22:04
又呈完分又放假,我女都hea到暈,十幾日無補習,明天要佢去,好煩,日日玩電話,我地星期三才上學:igiveup ...

佢星期五先做哂功課,應承咗我星期六、日預習,今朝去咗拜山,我返屋企佢跟著大隊去拜第二度,6:30先返到屋企,沖個涼又落去食飯,食完飯成9點仲夠膽問我可唔可以睇無缐劇

bb鼠 發表於 18-4-8 22:21
佢星期五先做哂功課,應承咗我星期六、日預習,今朝去咗拜山,我返屋企佢跟著大隊去拜第二度,6:30先返到 ...

我女都系今日先做完咋,吾好話預習唉,勞氣

hkspiderman 發表於 18-4-8 11:44
朋友個女小4,以往數都得6字尾7字頭。開學介紹左個私補,用左2個月話唔掂,炒左,話教得慢。跟住個女數學測 ...

唔抗拒確係學數嘅重點!

阿仔啲數好,即使有唔識嘅都係一講就明,小學測考冇100分嘅只會因為極度大意!奧數有時會幫下佢,到中學都係全自動波!

家姐對數學就有抗拒,經常要幫佢補習,好多時都仲要試用唔同嘅方法幫佢融會貫通。但學會之後,就再不是問題,成績都可以保持在前列。只係升高中之後,功課太忙,佢再抽唔出時間補數,數學就開始跟唔上,DSE保住“5”,M1有“4”,萬幸了!

我教女同以前幫人補習,都著重教佢哋自己點樣思考吸收。總結我嘅經驗,我會用條條大道通羅馬來形容數學,每條數都可以用無數嘅方法去計算出答案,教科書嘅方法未必適合每一個人,數強嘅就好快會睇通全局搵到自己要行嘅路,數弱嘅就可能需要有人幫佢一把,以唔同嘅方法引導佢,但只要佢能真正明白,同樣嘅數就唔會再難到佢!

只可惜大多數嘅老師都只會依書直說,教科書嘅方法如果學生唔能夠明白,無論再解釋幾多次,都可能於事無補,學生唔係真正融會貫通就永遠只能靠背公式計數!

我又分享吓...我女小5來緊呈分了... 數又係差... 只有小1時9字... 跟住都係7-8字... 小4時去過出面專科補左大半年毫無進步...轉私補... 補了兩個月...個補習老師好有心機......因忙不補了... (但仍未有突破)...再轉另一個...我評定為悶到一個點...我在聽都想瞓...但考試將近... 阿女話頂住先... 神蹟竟然出現了... 要再睇跟住神會否離去她了...

瑩希媽媽 發表於 18-4-8 22:04
又呈完分又放假,我女都hea到暈,十幾日無補習,明天要佢去,好煩,日日玩電話,我地星期三才上學:igiveup ...
我女係,日日機不離手,我地明天上學

我女初小時d數學奇差,甚至唔合格,但一直無補數,直到升小五先開始補數,我見佢數學分數一路上升,由最初7字升到8字,呈分試,出奇她3次都有9字頭。可能佢大個左,開始開竅,加上有補習老師指引,  我可以煩少一科

醒目開學勳章

Band5 發表於 18-4-9 10:29
唔抗拒確係學數嘅重點!

阿仔啲數好,即使有唔識嘅都係一講就明,小學測考冇100分嘅只會因為極度大意!奧 ...
係,最緊要train佢哋自己摸索條路,下下要仙人指路效力通常唔多長久

bb鼠 發表於 18-4-6 13:58
上咗中學會開竅嗎
呢個問題我都有問過中學老師.....有一個答我不一定, 有一個答我數學只要你操就得, 有個補習老師同我講數小學就重要因為要呈分, 到中學英文緊要D....
我自己有2個小朋友, 大仔數差D, 長期都係7X-8X, 語文就好D, 記性好勤力D...細仔就轉數好D.所以數學佢係好過哥哥但記性無咁好同埋懶....其實每個小朋友都有長處同短處..科科叻的只係少數...

我大仔小六啦...個D基本加減X除都時常錯架...

bobbob 發表於 18-4-9 11:44
係,最緊要train佢哋自己摸索條路,下下要仙人指路效力通常唔多長久

我宜家咪期考放手佢自己摸

jojoplanet 發表於 18-4-9 11:46
呢個問題我都有問過中學老師.....有一個答我不一定, 有一個答我數學只要你操就得, 有個補習老師同我講數小 ...

我女咪文得數唔得,中英都級頭十,係科數拖低哂好唔抵㗎嘛⋯⋯佢理解得太慢,老師教得又太快,我宜家叫佢未教先預習

回覆 bb鼠 的帖子

我呈三已放手比佢自己摸, 今日有派彩, 希望唔好跌太多, 就ok, 不過佢自己好緊張, 想知自己溫會有幾多分

妹妹頭 發表於 18-4-9 11:53
回覆 bb鼠 的帖子

我呈三已放手比佢自己摸, 今日有派彩, 希望唔好跌太多, 就ok, 不過佢自己好緊張, 想知自 ...

呈分試我唔敢呀,期考由佢自己來,反正不打算叩門

karen55407 發表於 18-4-6 16:00
我估計係佢運算出問題,升中後可使用計算機就無運算問題了
咦? 咁阿大可能到中學又係一條好漢喎, 佢文字題從來無解錯題的, 基本都係運算計錯!阿妹仲可能係明日之星喎, 佢係全部錯運算題而已。佢小學就偷用計數機, 用計數機用得好熟練, 俾我發現鏟到佢上天花板。

bb鼠 發表於 18-4-6 14:07
有咩方法
上到中學, 諗辦法保住DSE 2, 然後收3X, Jupas揀 best 5, 數學/M1/M2唔會加weighting果D科。

little_yolky 發表於 18-4-9 11:56
上到中學, 諗辦法保住DSE 2, 然後收3X, Jupas揀 best 5, 數學/M1/M2唔會加weighting果D科。 ...

希望上咗中學用計數機會好d

bb鼠 發表於 18-4-9 11:51
我女咪文得數唔得,中英都級頭十,係科數拖低哂好唔抵㗎嘛⋯⋯佢理解得太慢,老師教得又太快,我宜 ...
可能呈三出得深呢...佢之前有8X,9X其實都好好架啦...我仔話佢個班有個同學從來數學都係9X, 但呈二唔夠時間做佢幾題應用題只寫式無時間計得番8X分...

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 18-4-9 11:48
我宜家咪期考放手佢自己摸
係放就早啲,到呈分就唔好放啦
‹ 上一主題|下一主題