用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無數學差嘅朋友
樓主: bb鼠
go

有無數學差嘅朋友   [複製鏈接]

回覆樓主:

絕佳人版好句,自己就是—個(25+才會考的)父母一早放棄我!反而會考有好成績!

miriam 發表於 18-4-6 15:15
我唔想傷和氣將最煩既一科早早外判.

我囡 S.2 有科炒左, 佢諗住返到黎我會鬧, 點知無鬧過, 我只係話下次小 ...

呈三先嚟衰,好難忍唔爆佢,考前我仲坐係度教咗幾日,補數又加堂

anitawong21 發表於 18-4-6 15:24
我個女小學嗰陣一般有7字頭,多數都係小學生通病,錯大意寫錯字嗰D,其實係識做。點知佢一升到中學居然得 ...

我女5上7字頭,去咗補之後呈一9字,呈二88,呈三又打回原形
我都好驚好似你咁,但好快中學啦,仲要我地獄式鞭策?鞭過咗個呈分,我已經好攰。

醒目開學勳章 王國長老

brother4 發表於 18-4-6 15:25
絕佳人版好句,自己就是—個(25+才會考的)父母一早放棄我!反而會考有好成績!
...
我有少少睇化左

考試前既聖誕節假遇著學界精英賽, 我囡整個假期無溫過書, 考試前一日攰到訓死左咁, 我已經預佢炒至少五科.

點知出到黎又唔係咁啵~~~ 仲有個 steam 名次畀到我, 所以知點緊張點鬧都無用, 佢自己知死自會安排.

我呢個傻婆仲要連續幾日去捧場, 應該無人會好似我咁癲囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-6 15:27
呈三先嚟衰,好難忍唔爆佢,考前我仲坐係度教咗幾日,補數又加堂
我為左想呈分試成績好, P.6 時 cut 左佢學校田徑隊, 點知反而出事, 佢因為無左寄託, 呈二大跌 1x 名, 好彩都仲係 B1 pool 咋.

呈三時我驚到震, 再跌就跌出 B1...........

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-6 15:38
我為左想呈分試成績好, P.6 時 cut 左佢學校田徑隊, 點知反而出事, 佢因為無左寄託, 呈二大跌 1x 名, 好彩 ...

我個呈三先嚟衰

miriam 發表於 18-4-6 15:35
我有少少睇化左

考試前既聖誕節假遇著學界精英賽, 我囡整個假期無溫過書, 考試前一日攰到訓死左 ...

我真係唔想理佢啦,等佢自己諗,唔想再叫佢做1就1

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-6 15:42
我真係唔想理佢啦,等佢自己諗,唔想再叫佢做1就1
點都跟埋個畢業試, 畢業試追得到, 假若不幸要叩門時張成績表會好睇好多.

bb鼠 發表於 18-4-6 13:58
上咗中學會開竅嗎

我女數感差,小學時期就徘徊在合格邊緣,但升中後數學好咗,會有七、八十分。

miriam 發表於 18-4-6 15:43
點都跟埋個畢業試, 畢業試追得到, 假若不幸要叩門時張成績表會好睇好多.

我唔打算叩門啦,所以畢業試放手

karen55407 發表於 18-4-6 15:46
我女數感差,小學時期就徘徊在合格邊緣,但升中後數學好咗,會有七、八十分。
...

我女最低都有7字嘅....不過谷上過又回落,有感係咪已經谷唔起

回覆 karen55407 的帖子

點解上咗中學反而好了?

kk1186 發表於 18-4-6 15:55
回覆 karen55407 的帖子

點解上咗中學反而好了?

我估計係佢運算出問題,升中後可使用計算機就無運算問題了

對於呈分來講成也數學敗也數學

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-6 15:49
我唔打算叩門啦,所以畢業試放手
放手還放手, 都要同佢講明畢業試由佢自己溫係試佢實力, 同埋識唔識自己溫書, 有唔明時要出聲問, 補習時亦都一樣, 點都要講聲丫.

karen55407 發表於 18-4-6 16:00

中學數, 是理解題,  解吾到題, 結果也是有計數機都無用.

karen55407 發表於 18-4-6 16:00

我覺得我女一樣心算好差

miriam 發表於 18-4-6 16:12
放手還放手, 都要同佢講明畢業試由佢自己溫係試佢實力, 同埋識唔識自己溫書, 有唔明時要出聲問, 補習時亦都 ...

我同佢講咗期考自己來,要補習出聲,因為宜家cut咗,有唔明可以問我,不過我唔會再叫佢溫書,當然做咗練習我可以幫佢對

crazyhippo 發表於 18-4-6 16:19
中學數, 是理解題,  解吾到題, 結果也是有計數機都無用.

我覺得中文數我女理解唔到

回覆 bb鼠 的帖子

小學數, 已好簡單, 我小朋友以前的高小學的數多陷阱, 學校係考你小吾小心, 是否粗心大意.
有時一條題目包含2個數學概念. 見外間學校好少這樣出題, 一般見的都好直接, 只考概念
所以叻的會好叻, 差的多數會一直沉低.

中學後, 更複雜. 題目更長, 更多字. 數學概念更多更深. 小學運算No. 1都無用.
不過, 我覺得數學只要明白每個單元的概念, 而如果份卷只考概念, 語文理解力又吾差, 當然要仔細溫習, 咁數學的成績應該吾差

‹ 上一主題|下一主題