用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手問大抽獎葵青區點樣排位
go

新手問大抽獎葵青區點樣排位  

如果蕭明放第二,有冇人試過入到

elbar    發表於 18-4-13 23:55

去年老師建議蕭明只能放第一,保祿可以放第二。

醒目開學勳章 王國長老

基本 B1 想揀女校既都會放蕭明乙1, PP 乙2, 除非係 B1C-B2A 邊緣人先會放 PP 乙1, 所以想蕭明排乙2 入到既難度超高, 可以話乙1 已經派晒位.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mama1228 發表於 18-4-6 12:26
如果蕭明放第二,有冇人試過入到

你咁問得既即係確定小朋友係band 1組別,蕭明係女校唔會有男仔同你爭,既然有更心儀既放乙一,我覺得蕭明放乙二都有機會架。

有冇人知林護會有幾多攪珠位???
我囡囡係B1A

miriam 發表於 18-4-6 14:36
基本 B1 想揀女校既都會放蕭明乙1, PP 乙2, 除非係 B1C-B2A 邊緣人先會放 PP 乙1, 所以想蕭明排乙2 入到既 ...

我想請教你,如果阿女band3成績,統一第一志願寫band2尾(迦密)跟住第二志願開始係咪全部填band3學校

彭書瑩 發表於 18-4-6 16:27
我想請教你,如果阿女band3成績,統一第一志願寫band2尾(迦密)跟住第二志願開始係咪全部填band3學校:think ...

若果肯定係b3成績,咁填好危…

jk923 發表於 18-4-6 18:43
若果肯定係b3成績,咁填好危…

即是第一志願都已經要填band3

彭書瑩 發表於 18-4-6 18:56
即是第一志願都已經要填band3

自行時有有博b2c去面試?

醒目開學勳章 王國長老

彭書瑩 發表於 18-4-6 16:27
我想請教你,如果阿女band3成績,統一第一志願寫band2尾(迦密)跟住第二志願開始係咪全部填band3學校:think ...
早兩年真係 B1 位有多, 好多 B2 / B3 邊緣人會搏高一線, 但今年係點? 人數已經回升, 搏得到就無事, 搏唔到時好既 B3 係乙1 派晒位, 第二好個間乙2 都派盡, 咁唔好彩你就將呢兩間排乙2 同乙3, 真係極度唔排除派到乙4 後先有位畀你.

真係 B3 搏唔搏你自己決定.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔葵青區, 成續有時是Band 2成績, 又有時是band 1成績, 將來不知如何是好。

米米爸爸 發表於 18-4-8 23:40
我仔葵青區, 成續有時是Band 2成績, 又有時是band 1成績, 將來不知如何是好。
如果你地覺得B2已OK, 咪由得佢囉..但係葵青區係無B2英中的, 到時做咗邊緣人你後悔就太遲.
我仔大由小1開始大部份時間都係B1, 但就係呈一時衰咗, 考埋呈二做咗邊緣人, 呈三要幾倍努力....

miriam 發表於 18-4-8 20:12
早兩年真係 B1 位有多, 好多 B2 / B3 邊緣人會搏高一線, 但今年係點? 人數已經回升, 搏得到就無事, 搏唔到 ...
我聽老師講. 今年B1位無多, 但B2就有 (唔記得幾多)..

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-9 11:38
我聽老師講. 今年B1位無多, 但B2就有 (唔記得幾多)..
最好等到 4 月中 EDB 出左大抽獎學校名單同借位資料先, B1 位都唔夠時真係大鑊.

回覆 jojoplanet 的帖子

唔好太老定, 因為仲有好多係由荃灣網, 借地址轉過葵青網, 因荃灣唔夠b1位, 好多人都借地址轉網, 最近就一定係轉過葵青, 阿女(荃灣網)果班都有幾個轉網了

miriam 發表於 18-4-9 11:50
最好等到 4 月中 EDB 出左大抽獎學校名單同借位資料先, B1 位都唔夠時真係大鑊.
...
B1位就預咗一定唔夠....講真就算老師話B2位夠叫B3生可以博下...其實都係渺茫啦..唔知幾多人去爭個少少位..

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-4-9 11:55
回覆 jojoplanet 的帖子

唔好太老定, 因為仲有好多係由荃灣網, 借地址轉過葵青網, 因荃灣唔夠b1位, 好多人 ...

識唔少都係由荃灣轉返葵青網, 依家條數睇落好似夠, 最終資料上星期睇 EDB 都仲未有, 所以想搏既要好小心, 只怕搏唔到唔知派到去第幾志願

miriam 發表於 18-4-9 12:03
識唔少都係由荃灣轉返葵青網, 依家條數睇落好似夠, 最終資料上星期睇 EDB 都仲未有, 所以想搏既要好小心,  ...
EDB會公開數據每個BANDING分佈?

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-9 12:06
唔係 banding 分佈, 係各區大抽獎同借位學額有幾多, 到時咪可以自己加囉

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-9 12:06
呢 d 最基本既野, 我當年都係自己加.