用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手問大抽獎葵青區點樣排位
樓主: mama1228
go

新手問大抽獎葵青區點樣排位  

jojoplanet 發表於 18-4-18 15:28
如果係B1組的尾。。咁退而其次83你覺得如何?
如果有幾個同學仔成績差過你但抽到 李兆基,善德,安柱你會唔 揼心?唔會就83

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-4-18 18:18
簡介會校長及副校提及李中學生好叻, 運動出色, 有幾叻有幾出色冇詳細講。面試要求學生要點點點。。。咁即 ...
齋 promote 學生有幾叻有幾勁無用, 點樣去指引教導發揮所長先係重點, 呢 d 又唔講, 唔怪得知評語唔好.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

gracelam 發表於 18-4-18 18:18
簡介會校長及副校提及李中學生好叻, 運動出色, 有幾叻有幾出色冇詳細講。面試要求學生要點點點。。。咁即 ...

我感覺exactly 同你第一段一樣。我無觀校所以第二段唔知(emoji)

miriam 發表於 18-4-18 23:46
齋 promote 學生有幾叻有幾勁無用, 點樣去指引教導發揮所長先係重點, 呢 d 又唔講, 唔怪得知評語唔好.
...

如果小朋友本身出色或者覺得ok。佢好似一間公司我係請你返來做野唔係學野(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-19 09:00
如果小朋友本身出色或者覺得ok。佢好似一間公司我係請你返來做野唔係學野(emoji)
...
去得聽既學生成績基本都係 B1, 當然各科互有長短, 學校無得話一味要叻學生, 唔係個個都十項全能, 一坐左落黎 DSE 全部都至少全 4 囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-19 09:05
去得聽既學生成績基本都係 B1, 當然各科互有長短, 學校無得話一味要叻學生, 唔係個個都十項全能, 一坐左落 ...

之前安柱簡介會校長都有post DSE成績, 仲要compare幾間中學, 當中有少少誤導唔多講。

但校長都强調中文科係死亡之卷, 好多名男校入U率跌因為係死呢科, 所以佢地看重中文科, 記得好似係專程邀請名作家為註校老師定顧問, 一星期有一兩日教學生寫作等等等, 相比起李中, 安柱係有心栽培學生同一齊考好個DSE.

回覆 gracelam 的帖子

上年朋友有參觀課室, 佢話睇完都決定自行唔會選李, 原因係明知果日係有家長參觀, 至少都修理下D課室設備啦, 乜都唔做, 燈又唔著, 黑馬馬, 舊式百葉簾都唔緊要, 但仲要係至少一半係爛既, 半天吊都見到, 嚇到朋友最後自行都唔選佢, 咁既硬件, 點滿足到依家既學生

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-4-19 09:15
之前安柱簡介會校長都有post DSE成績, 仲要compare幾間中學, 當中有少少誤導唔多講。

但校長都强調中文科係死亡之卷, 好多名男校入U率跌因為係死呢科, 所以佢地看重中文科, 記得好似係專程邀請名作家為註校老師定顧問, 一星期有一兩日教學生寫作等等等, 相比起李中, 安柱係有心栽培學生同一齊考好個DSE.
依家明晒問識得既家長都話唔好揀李, 咁我囡鍾意運動, 除體藝外, 係 "葵荃青" 李叫做唔錯, 岩我囡性格亦都岩 banding, 但個個只係講到學生跩同拍拖呢 d 野, 真正切身到肉既無提過.

miriam 發表於 18-4-19 09:28
依家明晒問識得既家長都話唔好揀李, 咁我囡鍾意運動, 除體藝外, 係 "葵荃青" 李叫做唔錯, 岩我囡性格亦都岩 ...

拍拖間間中學都有, 就算係名齋校都偶有見到, 但軟件又冇硬件又冇嘅中學, band 1b學生仲有好多選擇囉。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-4-19 09:45
拍拖間間中學都有, 就算係名齋校都偶有見到, 但軟件又冇硬件又冇嘅中學, band 1b學生仲有好多選擇囉。
...
可能佢地見我囡一心一意得一間想入, 講再多都影響唔到決定, 所以學術上既無講

大家好, 我仔小五都是葵青區, 我上年都聽了好多間B1學校, 同大家分享一下:
安柱 ~ 上年開始換了校長, 感覺新校長作風沒有咁只睇成績, 校風好老師都好, 學生純品, 在時事問答比賽很出色, 運動一般, 但應該都會讀得辛苦

李兆基 ~ 校長講座時感覺好自吹自擂, 講李校是葵青喇沙, 雖然李校成績及運動都不錯, 但個人感覺講得過了位, 另學校設施, 課室殘破不堪, 而且DSE, 入U%近兩年都跌了,有點失望

善德 ~ 校長老師都有心在學術上進取, 各科老師很用心準備筆記, 講座時都有給我們睇, 入U%也很好,不用唸佛經, 但會以佛學教導人生道理, 但運動及活動上很不著重, 幾乎在講座上沒有提及, 所以感覺上入到去只讀書

八三 ~ 學校有很多不同類型的活動, 球類, 話劇, 舞蹈的班際比賽年年都有, 亦有很多對外出國交流的機會, 是咁多間B1學校中較著重以活動來提升學習興趣和自信,入U%也不錯,但當然入3大的%沒有安柱及善德好

以上純是個人聽講座後的感覺,不喜勿插,希望對大家有幫助

想問下大家, 如果是B1生, 乙一放安柱, 入到機會有幾大?

slbb 發表於 18-4-19 13:19
想問下大家, 如果是B1生, 乙一放安柱, 入到機會有幾大?

都係睇彩數睇隨機號碼前唔前。

善德放乙二是否會入不了?

米米爸爸 發表於 18-4-20 02:34
我仔學校話以往結果...乙二係無入入到.

葵青網, 我覺得林護, 安柱, 善德, 李兆基, 蕭明都要放乙一才有機會入

米米爸爸 發表於 18-4-20 02:34
因為放乙一都未必入到

其實葵青區每年約有幾多個b1生,葵青區真係叫多b1學位,

大家可能對李中有點誤會,本人女兒現就讀李中 S.3。其實這間學校比較舊,有些小日久失修,校長真的好Hard  Sell (本人對他亦沒有好感`),但實際女兒在李中讀得很輕鬆,功課量又不多,而且中英數學科設有補底班,各級中英數最差20個自動跌落補底班,又沒有扣門位,全部留給留班的同學 (李中集中培訓自已的學生),今年我女兒S3英文科老師更是一位外籍老師, 所以我覺得學校的資源放左好大部份給學生成績方面. S1-S3 三年裡的班主任亦非常友善親切. 我不是Sell李中,  我只是不想大家誤解.