用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手問大抽獎葵青區點樣排位
樓主: mama1228
go

新手問大抽獎葵青區點樣排位  

醒目開學勳章 王國長老

oiyau2005 發表於 18-4-18 14:26
同問, 其實都係熱門
今朝睇返 hkpapa 畀我既 link, 攬炒式學位課程 % 唔差啵, 但就不停畀人話差, 到底衰咩?

係咪唱衰等少人揀呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Band1 組唔搏 李兆基,善德,安柱 如退而其次83/陳記真係對唔住自己

hkspiderman 發表於 18-4-18 14:58
Band1 組唔搏 李兆基,善德,安柱 如退而其次83/陳記真係對唔住自己
如果係B1組的尾。。咁退而其次83你覺得如何?

miriam 發表於 18-4-18 14:20
點解唔鍾意李兆基?

我囡個年都有人話李兆基差, 差係邊樹呢?
講座時佢地只不停咁強調佢地學生好叻。。好叻。。好叻。。。

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-18 15:32
講座時佢地只不停咁強調佢地學生好叻。。好叻。。好叻。。。
咁運動都唔錯既, 係葵青區學界成績都好好.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-18 15:51
咁運動都唔錯既, 係葵青區學界成績都好好.
但我仔又唔係運動另。。

miriam 發表於 18-4-18 14:20
點解唔鍾意李兆基?

我囡個年都有人話李兆基差, 差係邊樹呢?

我同阿女去完簡介會, 都決定自行唔會揀, 純個人感覺。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 jojoplanet 的帖子

我女又係咁樣唔想諗佛,安柱地點唔方便,我而家諗到頭都大埋。

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-4-18 16:45
我同阿女去完簡介會, 都決定自行唔會揀, 純個人感覺。
當我 8888, 想知有咩感覺?

sophieL 發表於 18-4-18 17:18
回覆 jojoplanet 的帖子

我女又係咁樣唔想諗佛,安柱地點唔方便,我而家諗到頭都大埋。 ...
其實我問過D學生唔駛唸佛架,但有時有D新聞會分享下"因果"

miriam 發表於 18-4-18 17:21

個日我一入到去成個HALL黑漆漆的.可能因為太陽關晒窗簾.跟住好似係校長同副校長係老伯伯..成日集中講收生要求咁, 有咩例子邊D有機會邊D無機會,跟住又講下李兆基既至理明言..我記得一樣係唔好拍拖…感覺唔該個D成績唔到既咪浪費佢地時間…

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-18 17:26
其實我問過D學生唔駛唸佛架,但有時有D新聞會分享下"因果"
我都識人開頭極唔想讀善德, 都係怕要讀佛學同唸佛, 係註冊後老師再講返唔好畀外面嚇親, 佢地唔會強迫學生唸佛.

講真, 天主教同基督教都有聖經堂要上, 又要考試, 考試唔合格唔畀升班, 點解大家又唔抗拒呢, 真真奇怪

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-18 17:32
個日我一入到去成個HALL黑漆漆的.可能因為太陽關晒窗簾.跟住好似係校長同副校長係老伯伯..成日集中講收生要 ...
明解點解咁小人問lu

miriam 發表於 18-4-18 17:40
我都識人開頭極唔想讀善德, 都係怕要讀佛學同唸佛, 係註冊後老師再講返唔好畀外面嚇親, 佢地唔會強迫學生唸 ...
詩歌好聽過佛經

miriam 發表於 18-4-18 17:41
明解點解咁小人問lu
呢樣咪叫 "宗教歧視" 囉!

subb    發表於 18-4-18 17:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-18 17:45
呢樣咪叫 "宗教歧視" 囉!
我屋企係聯合教

我媽道教
家姐讀天主教
大哥讀係天主教
二哥讀佛教
我讀天主教加基督教, 依家督信 "瞓覺 "

oldgamesman    發表於 18-4-20 11:31
subb    發表於 18-4-18 17:55

miriam 發表於 18-4-18 17:40
我都識人開頭極唔想讀善德, 都係怕要讀佛學同唸佛, 係註冊後老師再講返唔好畀外面嚇親, 佢地唔會強迫學生唸 ...

聖經唔合格唔可以升班,真係咁狠?

天主教唔迫人信教,考RME好高分架,反為,基督教就有D壓力,但可能都係個別事件~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-18 17:53
聖經唔合格唔可以升班,真係咁狠?

天主教唔迫人信教,考RME好高分架,反為,基督教就有D壓力, ...

當然係個別事件

身處聯合教之下, 我囡當年揀學校好 flexible, 唔會因為宗教問題而放棄心儀既學校.

miriam 發表於 18-4-18 17:21

簡介會校長及副校提及李中學生好叻, 運動出色, 有幾叻有幾出色冇詳細講。面試要求學生要點點點。。。咁即係收叻嘅學生, 但又冇講點樣去栽培學生。。。。

校長提及由於校址已有一段歷史, 故某一處適逢天花滴水需要等待工程維修, 參觀校園時待維修地方放左好幾個水桶, 用粗紙條圍住, 有碍觀瞻。其實整間中學都破破舊舊。

明白好多中學都歷史悠久, 好多都3,40年以上, 但李中真係。。。。我認我地係有少少外貌協會成員身份咁
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-4-18 18:18
簡介會校長及副校提及李中學生好叻, 運動出色, 有幾叻有幾出色冇詳細講。面試要求學生要點點點。。。咁即 ...

佢d木製locker換左未 ?佢果talk show趕客成份居多,下次5好再講自己係葵青LS喇 [/smile