用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手問大抽獎葵青區點樣排位
樓主: mama1228
go

新手問大抽獎葵青區點樣排位   [複製鏈接]

回覆 miriam 的帖子

不過都唔可作準, 幾多人逃亡去葵青, 係未知之數

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-4-9 12:14
回覆 miriam 的帖子

不過都唔可作準, 幾多人逃亡去葵青, 係未知之數
要轉校網既 3 月前已經要由學校幫學生搞, 所以到 4 月中 EDB 出黎個條數差別唔會太大.

中學學位分配辦法簡介 - P.3

如有需要更改學校網,家長應於三月初之前經子女就讀小學向教育局申請跨網派位。獲准跨網派位的學生會在獲批的新學校網獲分配學位。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 mama1228 的帖子

LW 今年好似 荃葵一齊抽

今年 LW 好似荃葵一齊抽

sunvid2004 發表於 18-4-13 21:20

今年 LW 好似荃葵一齊抽

只係比左兩個住荃灣。

醒目開學勳章 王國長老

sunvid2004 發表於 18-4-13 21:17

LW 今年好似 荃葵一齊抽
林護只畀兩個位荃灣區, 點會係撈埋一齊抽.

你係咪想講甲部全港一齊抽個幾個位丫?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

我問好多同學仔媽咪Band 1b同1c嘅家長都話揀顧超文/迦密,派完Band 1學生唔計其他學校呢兩間學校都已經少左十幾個學位喇,仲要等埋Band 2抽完,先到Band 3 ,Band2生又係揀顧超文/李賢堯/迦密,所以我都諗緊博唔博得過

jojoplanet 發表於 18-4-9 11:37
如果你地覺得B2已OK, 咪由得佢囉..但係葵青區係無B2英中的, 到時做咗邊緣人你後悔就太遲.
我仔大由小1開始 ...

如果b2, 又好在意要英中, 咁伍若瑜囉, 佢得一科數係中文其他英文.

GabyChan 發表於 18-4-17 13:56
我問好多同學仔媽咪Band 1b同1c嘅家長都話揀顧超文/迦密,派完Band 1學生唔計其他學校呢兩間學校都已經少左 ...

B1b, 1c學生㨂迦密丶顧超文應該都係乙五丶六,前面應排咗全完丶伍若瑜,應好少b1跌落果2間

oiyau2005 發表於 18-4-17 21:48
B1b, 1c學生㨂迦密丶顧超文應該都係乙五丶六,前面應排咗全完丶伍若瑜,應好少b1跌落果2間
...

佢哋話可以讀得舒服啲,情願係Band 2學校攞第一好過band 1到拎包尾,再加上幾個friend D嘅家長想佢哋讀埋同一間所以佢哋先咁揀(emoji)

oiyau2005 發表於 18-4-17 17:24
如果b2, 又好在意要英中, 咁伍若瑜囉, 佢得一科數係中文其他英文.
佢己確定上番B1組別, 原先我目標係83, 老師話如果你83都OK又唔同人去爭B1B個d 83好穩陣。。但我而家又諗佢入咗B1個POOL唔去如善德呢D會唔會第日後悔。。但又怕佢入咗讀得辛苦同埋名次變得好後無晒自信。

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-18 12:26
佢己確定上番B1組別, 原先我目標係83, 老師話如果你83都OK又唔同人去爭B1B個d 83好穩陣。。但我而家又 ...
既然上得返 B1 pool, 不如問下你仔怕唔怕接受挑戰, 佢 ok 既先揀善德.

jojoplanet 發表於 18-4-18 12:26
佢己確定上番B1組別, 原先我目標係83, 老師話如果你83都OK又唔同人去爭B1B個d 83好穩陣。。但我而家又 ...

咁83/陳記/全完舒服D囉

oiyau2005 發表於 18-4-18 12:42
咁83/陳記/全完舒服D囉
善德谷唔谷?

jojoplanet 發表於 18-4-18 12:50
善德谷唔谷?

善德/林護/安柱就算唔谷,都會有比下去嘅憂慮,你問下你呀仔意願

oiyau2005 發表於 18-4-18 12:56
善德/林護/安柱就算唔谷,都會有比下去嘅憂慮,你問下你呀仔意願
我就係怕佢心理咁唔好過。。。佢自己都唔了解D學校既,聽到只係話唔想善德要唸佛經。。李兆基我又唔太鐘意。。安柱地點又唔岩。

jojoplanet 發表於 18-4-18 14:15
我就係怕佢心理咁唔好過。。。佢自己都唔了解D學校既,聽到只係話唔想善德要唸佛經。。李兆基我又唔太鐘意 ...

之前有冇觀校, 呀仔有冇去?

醒目開學勳章 王國長老

jojoplanet 發表於 18-4-18 14:15
我就係怕佢心理咁唔好過。。。佢自己都唔了解D學校既,聽到只係話唔想善德要唸佛經。。李兆基我又唔太鐘意 ...
點解唔鍾意李兆基?

我囡個年都有人話李兆基差, 差係邊樹呢?

oiyau2005 發表於 18-4-18 14:17
之前有冇觀校, 呀仔有冇去?
我仔只去咗全完最尾部份。。佢都係指意我搞。。
我自己無去安柱。。其他都有去。

miriam 發表於 18-4-18 14:20
點解唔鍾意李兆基?

我囡個年都有人話李兆基差, 差係邊樹呢?

同問, 其實都係熱門
‹ 上一主題|下一主題