用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大抽獎問題
go

請教大抽獎問題

大抽獎填表有本區同他區,他區位多數都係得幾個,呢啲他區學校嘅幾個位係咪一定會留作他區用?

小朋友東區校網,可選擇他區學校有
中西區聖士提反女 3個學額,英華女4個學額,
灣仔區幾間女校都各有3個學額
呢十幾個學額係咪一定會留俾東區先,派晒先轉返去中西區同灣仔區?

謝謝!

patpat234 發表於 18-4-6 10:07
大抽獎填表有本區同他區,他區位多數都係得幾個,呢啲他區學校嘅幾個位係咪一定會留作他區用?

小朋友東區 ...
教育局網還未見今年派位資料

elbar 發表於 18-4-6 10:11
教育局網還未見今年派位資料

舊年同早幾年嘅他區學額差不多,所以想問定先,早啲諗。
因為阿女係自己區只喜歡1間,所以如果揀他區都想早啲研究下先

patpat234 發表於 18-4-6 10:14
舊年同早幾年嘅他區學額差不多,所以想問定先,早啲諗。
因為阿女係自己區只喜歡1間,所以如果揀他區都想 ...

呢十幾個位係俾左東區學生用,同本區既學位派法無分別~~~

mcl203 發表於 18-4-6 10:18

thx
咁即係中西區 灣仔區嘅學生會小左十幾個位?
唔夠位都唔會俾返佢地?(如果東區大抽獎無人揀)

mcl203 發表於 18-4-6 10:18

thx

patpat234 發表於 18-4-6 10:25
thx

係,各區既位各區自己用,若該區唔夠位,又未必可以借俾他區用。

若東區最終有位剩如何處理,是否俾番原區? 好問題,若真係如此,應該係俾番原區,但技術上如何處理?我真係唔知,事實係當東區派完B3生都有位剩,俾番原區都可能派完B3組別,此問題可能真係要問EDB~~~

他區D位通常得幾個, 機會好似好細.  都唔知點排好!  係咪應該唔理佢有幾多位, 按返自己鍾意排先後?

patpat234 發表於 18-4-6 10:26
thx
如果東區所有B1-B3生派完位都仲有剩, 咪變咗該校既叩門位囉

借位學校雖然過去幾年無乜變化, 但唔一定年年一樣.

過去5/6有借位俾你, 但今年都可以唔借俾你

以前QC都有幾個位俾KL1, 不過已成歷史了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-6 10:48
如果東區所有B1-B3生派完位都仲有剩, 咪變咗該校既叩門位囉

借位學校雖然過去幾年無乜變化, 但唔一定年年 ...

我有興趣知,反為係會否俾番原區,最終可能派俾原區仲未處理既B3生,又或B4生~~~

hkpapa852 發表於 18-4-6 10:48

借位學校雖然過去幾年無乜變化, 但唔一定年年 ...

明白了,thx

mcl203 發表於 18-4-6 10:32
係,各區既位各區自己用,若該區唔夠位,又未必可以借俾他區用。

若東區最終有位剩如何處理,是否俾番原 ...

明白了,thx

mcl203 發表於 18-4-6 10:55

我有興趣知,反為係會否俾番原區,最終可能派俾原區仲未處理 ...

咁咪隨時b3 生最後變左入b1 學校

patpat234 發表於 18-4-6 10:58

咁,中學真係無分Banding喎~~~

mcl203 發表於 18-4-6 10:55

我有興趣知,反為係會否俾番原區,最終可能派俾原區仲未處理 ...

哈!你啱

應該係HK3所有有參加統一派位既學生完成派位後,仲有剩先會變成叩門位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

patpat234 發表於 18-4-6 10:58
又唔會咁誇張

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:13
哈!你啱

應該係HK3所有有參加統一派位既學生完成派位後,仲有剩先會變成叩門位

咁,道理上又可能有D唔公平,中學無端端多左幾個吉位(應該中學仲開心見到咁),但原區起碼B4生又執唔到雞~~~

mcl203 發表於 18-4-6 11:16
咁,道理上又可能有D唔公平,中學無端端多左幾個吉位(應該中學仲開心見到咁),但原區起碼B4生又執唔到雞 ...

我地既教育官員既智慧,豈是你我此等凡人所能理解?

王家爸爸 發表於 18-4-6 11:13
又唔會咁誇張

咁其實呢啲位會唔會真係無人敢填?

patpat234 發表於 18-4-6 11:36
咁其實呢啲位會唔會真係無人敢填?
人哋唔敢填,你填就有機會。