用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS vs YWGS
樓主: Idiot-1234-5678
go

MCS vs YWGS

mannewliv 發表於 18-4-9 14:11
兩間都係津中,唔到邊個話揀就揀喎
樓主可能是自行1選MCS,自行2選YWGS。若7月被MCS取錄,但又收到YWGS電話,咁點選擇好呢?

王家爸爸    發表於 18-5-24 21:46

Mustrek 發表於 18-4-9 14:54
樓主可能是自行1選MCS,自行2選YWGS。若7月被MCS取錄,但又收到YWGS電話,咁點選擇好呢? ...
如果1已經放了MCS,不是已經決定了?

b3410 發表於 18-4-9 14:59
如果1已經放了MCS,不是已經決定了?

三心兩意是人的天性。又因為只有YWGS會call back,才自行1放MCS呢?

b3410    發表於 18-4-9 17:08

回覆 Yanamami 的帖子

囡本身自一bps,自二yw,但事隔數月佢又回心轉意話鍾意mcs rather than bps,唸緊叩門

Idiot-1234-5678 發表於 18-5-24 20:19

囡本身自一bps,自二yw,但事隔數月佢又回心轉意話鍾意mcs rather than bps,唸緊叩門 ...
其實呢三間都好好,萬一叩到,又唔想轉點算

2jkidsfather    發表於 18-5-24 23:22

Idiot-1234-5678 發表於 18-5-24 20:19

囡本身自一bps,自二yw,但事隔數月佢又回心轉意話鍾意mcs rather than bps,唸緊叩門 ...

以你個囡的級數,有冇考埋更頂尖的女校(DGS 和 St Mary)? 可能你又想叩這兩間比YWGS、MCS 和 BPS 更top 的女校。

睇下你住邊區,BPS好多課外活動和比賽,我女中一,有幾次都攪到成11,12pm先返到

住九龍, 但交通不成問題

tpmon 發表於 18-5-25 00:17
以你個囡的級數,有冇考埋更頂尖的女校(DGS 和 St Mary)? 可能你又想叩這兩間比YWGS、MCS 和 BPS 更top 的 ...
有報Dgs,但冇2nd in

1 線私小,實有机會la

Yanamami 發表於 18-4-6 18:24
無人有两个女分别就讀两校而可以比較到吧~

我真係識得個朋友有對孖女,大孖讀 MCS, 細孖讀 YWGS(emoji)

WATHT 發表於 18-6-8 01:41
我真係識得個朋友有對孖女,大孖讀 MCS, 細孖讀 YWGS(emoji)

我都識佢地

HaYi 發表於 18-4-9 13:42
朋友女mcs,港岛b1女校我喜mcs 同sp cov多些, 如果有女我會想入多過其它如ywg bps...
...

MCS是Maryknoll convent 在九龍

WATHT 發表於 18-6-8 01:41
禁快d請教佢,楼上好需要佢既意见!

Yanamami 發表於 18-6-8 07:05
禁快d請教佢,楼上好需要佢既意见!
MCS vs 協恩、哪間文理發展較平均?

anthony010103 發表於 18-6-24 11:51
MCS vs 協恩、哪間文理發展較平均?

兩間都好,入到其中一間已不錯。

協恩體育方面比較强。學校名氣則MCS 好少少。

MCS是天主教,協恩是基督教,應以家庭的宗教取向選校。

如在中西區, 選 MCS 會趺BRAND 嗎?

花花公仔 發表於 18-7-12 22:54
如在中西區, 選 MCS 會趺BRAND 嗎?

你要問問hkpapa852 確定。

個人認為中西區是强網,轉校網不會跌Band。