用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 少聽咗MMR針問題
go

少聽咗MMR針問題 [複製鏈接]

我哥哥小朋友(十歲)患有嚴重自閉,所以今年我無俾我小朋友打1歲MMR針,健康院叫歲半時返去打番,於是擔心了,我上網再睇資料,有人話支針已改良,search番post近幾兩年又好似真係少咗人講呢支針問題咁,一係就有人話果個係假新聞,家人亦開始唔信我嘅堅持,而我小朋友行為已經掹車邊(叫佢名唔多應、唔鐘意眼神接觸最多得幾下)唔知大家對呢支針有冇更新資料呢?

1    0    0    0

回覆 STDKLS 的帖子

我想知,個女兩歳被老公迫打,我好驚聽講會出曬疹

我細仔現在4歲,本來一路打私家針,1.5果針5合1全城斷貨,有個醫生有針都唔肯俾我,話留返俾買了 package 嘅人,我之前有針都係佢打,但係無買 package,逼住我返健康院打,個仔明明開始講嘢,叫媽媽,眼神都無問題,打完果針勁發燒,之前打5/6合1無發燒,跟住開始唔講嘢,本來自己開始揸匙果啲都停曬,去到20個月我覺得唔對路,差不多2歲帶佢去做評估,當時醫生話自傾,後來 CAC 醫生就話確診。可能真係時間性咁啱,但我覺得同支針有關,可能佢本身都係有事,但支針係引發咗出來都唔定。係我自己唔小心,大仔細個我都懷疑佢係(其實我懷疑過老公係亞氏),但最終佢無問題,細佬 bb 時比哥哥正常,反而無諗住會有問題,一早應該寧願唔打! 如果俾我揀過我會唔打

回覆 Michelle_Hung 的帖子

即係 dtap?  Mmr 應該係一歲同水豆針, 請問你是否一天打三針

STDKLS 發表於 18-4-4 17:34
我哥哥小朋友(十歲)患有嚴重自閉,所以今年我無俾我小朋友打1歲MMR針,健康院叫歲半時返去打番,於是擔心 ...

唔怕長可以睇片,講啲藥廠點様隱藏做假疫苗硏究數據。
https://drive.google.com/open?id=1Mie611HWB-An-lRHZ-7eUDVjM8wUMSUz

Michelle_Hung 發表於 18-4-16 01:46
我細仔現在4歲,本來一路打私家針,1.5果針5合1全城斷貨,有個醫生有針都唔肯俾我,話留返俾買了 package  ...

經歷一樣

即係邊支針出問題呢?請問有冇發高燒?會否關奶粉事?個女尼排自𨍭我好驚

Michelle_Hung 發表於 18-4-16 01:46
我細仔現在4歲,本來一路打私家針,1.5果針5合1全城斷貨,有個醫生有針都唔肯俾我,話留返俾買了 package  ...

請問係咪即係私家醫生啲針好啲?

回覆 Michelle_Hung 的帖子

邊間診所的針好些~?

我想問是否mmr一定會發燒?因為我個女好似無發燒

我發現佢打完針出左好多紅疹,雖然只有微煷38但之後好似好活曜成日大叫是否中左自閉呢?

即係1歲MMR無事反而政府4合1有問題對嗎?聽到好心痛,而家你小朋友情況如何呀?傾向還是典型?

STARCREAM 發表於 18-5-4 12:56
我想問是否mmr一定會發燒?因為我個女好似無發燒

我睇過話唔一定發燒,無發燒未好囉唔使咁辛苦

STARCREAM 發表於 18-5-9 19:31
我發現佢打完針出左好多紅疹,雖然只有微煷38但之後好似好活曜成日大叫是否中左自閉呢? ...

因為近排麻疹肆虐,我最後都有去打,有發高燒39,又係突然幾日好hyper大叫,仲有無啦啦有幾日會自轉幾個圈(以前無)所以我都好懷疑支針係未有問題,不過已經無得返轉頭

回覆樓主:

即係乜針?咁恐怖
‹ 上一主題|下一主題