用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
樓主: Isaacmommy
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

回覆樓主:

delete

mcl203 發表於 18-4-6 15:45

TSL近年既優勢係有1X位女仔可以考入灣仔本區既SPCS和MSS, 兩 ...

六年後,真係唔知考升中係點,龍年唔容易

Carry_On 發表於 18-4-6 18:07
六年後,真係唔知考升中係點,龍年唔容易

所以直屬中學優點在此。兩間比較,RC只要係B2,直上仍然係大機會,只係要考慮男校女生問題,亦因為咁,女生成績亦易D搶係中前位置~~~

retriever 發表於 18-4-6 11:12
少少SIDE TRACK...

唔少人都發現, 而家最成功果幾個, 或搵得錢多果幾個, 都係當年讀唔到書果幾個....

無好媽媽理果d,可能潜質從來未有機會展示,就係大家讀書時由細到大墊底果幾個同學,邊話得埋。

新一代無drive,無目標,好似係多過以前好多,但呢個唔一定同直升機家長有關。

Jane1983 發表於 18-4-6 18:15
無好媽媽理果d,可能潜質從來未有機會展示,就係大家讀書時由細到大墊底果幾個同學,邊話得埋。

新一代無 ...

確係。

呢代小學生學業表現,普遍平均高左。但自理主動性又普遍差左。

Jane1983    發表於 18-4-6 21:33

mcl203 發表於 18-4-6 18:11
所以直屬中學優點在此。兩間比較,RC只要係B2,直上仍然係大機會,只係要考慮男校女生問題,亦因為咁,女 ...

男校女生都要考慮

Carry_On 發表於 18-4-6 18:55
男校女生都要考慮

和你想法一樣,六年後band 1灣仔只可選坑真及聖鄧比較機會大

lcyesther 發表於 18-4-6 19:07
和你想法一樣,六年後band 1灣仔只可選坑真及聖鄧比較機會大

Raimondi 總算有書院backup
升中唔容易

Isaacmommy 發表於 18-4-3 20:06
代友人問: 值唔值得為 TSL 放棄 Raimondi?
本人的睇法是, RCPS升中結果比TSL好, 不計直升每年約76-80人, 都有約20人去了QC, 港華, StJo, BPS., 相反,TSL升中其實和一線津校水平差不多約5X%-60%派去第一組別, 這個結果其實地區一線津校一樣做到, 如荔天, 大天, 油天 etc.
此外, 要考慮的是, 學費, RCPS比TSL貴, 簡單講, 價錢不是問題, 我會選擇RCPS. 價錢十分重要, TSL 啦.
‹ 上一主題|下一主題