用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

代友人問: 值唔值得為 TSL 放棄 Raimondi?
   3    0    0    0

Isaacmommy 發表於 18-4-3 20:06

最緊要係鍾唔鍾意間中學?

回覆樓主

大班 vs 細班
傳統 vs 活動
冇 Net (如果冇記錯) vs 強語境
港島 vs 九龍
有中學 vs 六年後再黎過
天主教 vs 冇宗教

值唔值睇你喎。

個人覺得高記係BACKUP。

你有信心入 B1 中學,咁高記唔係非讀不可。

BTW,守仁語境好,英文唔會差得去邊。

英文好,好多學校鍾意,考學校可以考高一級半級。

所以,你讀守仁將來求祈入間B1 學校唔會太難,但如你好似EK 主流咁, 計較ABC 級既,當然高記穩陣D。

retriever 發表於 18-4-4 09:49
值唔值睇你喎。

個人覺得高記係BACKUP。

謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲。可惜小朋友仲細,仲未知可去到邊個 level。識得有朋友個仔好活躍,坐唔定又懶(佢阿媽仲懷疑有小小 ADD),抽到入一間谷嘅 B1A小學,好多親友都唔睇好, 佢最後都入到了這間 B1A學校(因考唔到其他學校),阿媽要跟得好贴好辛舌,但個小朋友最後谷得到,小六時全级十名內!有時真係太早睇唔到小朋友的潛力!

Isaacmommy 發表於 18-4-4 17:41
謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲 ...

你講果case,那位小朋友係如何由懶和坐唔定,變成係谷校都級10?

小朋友慢慢長大,自己開竅,當然可喜可賀。但若要父母跟得好緊,逼到好辛苦的成果,影响親子關係,亦未必係人人想行的路。

謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲 ...

其實我以前有計過守仁入B1 校既情況。。。

你唔應該計較係咪好過高記既中學,但B1 個幅度都唔止高記架嘛。但守仁既語境,唔係間間本地小學有。

另外話你朋友跟得好足先跟到。。。 老實講呢種情況,唔值得恭喜。仔你小學跟到貼既成績,中學唔會可以咁跟,所以參考價值唔大。

Jane1983 發表於 18-4-4 18:13
你講果case,那位小朋友係如何由懶和坐唔定,變成係谷校都級10?

小朋友慢慢長大,自己開竅,當然可喜可 ...

小朋友媽媽坐在旁,好有心機地逐樣講解,陪太子讀書,又自己出卷同伴讀課外書。佢小朋友係坐唔定的,會講三講四,攤在床上温習,唔到15 分鐘就要小休……但阿媽一直堅持要小朋友跟住一個程序温習。在威迫利誘及無限愛心下,小朋友成功攞到理想成績。但以我觀察,該小朋友本身是有小聰明的,轉數快同幾有語感(見過他的作文很不錯的),只是較頑皮和懶。

似乎,RCPS學術水平唔會差過TSL,語境就可能TSL好D。RCPS升中進可攻退可守,若升中係RC係不可能做到,似乎TSL亦未必辦到,或許,回歸車程考慮仲實際~~~

Isaacmommy 發表於 18-4-4 20:16
小朋友媽媽坐在旁,好有心機地逐樣講解,陪太子讀書,又自己出卷同伴讀課外書。佢小朋友係坐唔定的,會講 ...

真係有媽的孩子像個寳  

Jane1983 發表於 18-4-4 23:11
真係有媽的孩子像個寳

學術跟貼,上到中學,大半力有不逮。我叔仔是例子。連人生也......我識的級一等,系自己求其都第一。

lui 發表於 18-4-5 09:36

學術跟貼,上到中學,大半力有不逮。我叔仔是例子。連人生也.... ...

唔使等到中學,到高小時效果愈來愈少,家長係應該幫仔女能夠擁有良好學習能力及條件,而唔係只著眼幫佢地攞分數。

學術跟貼,上到中學,大半力有不逮。我叔仔是例子。連人生也.... ...

一dd情况,真係睇亞媽教得高手,定係低手,有些媽媽喂食得來亦有教捕食。亦睇小朋友造化,有d幫幫吓佢開咗竅,搵到成就感,就自動波。

回覆樓主:

有時好難講的,個家長努力栽培佢仔,由大家覺得佢實讀唔掂,到佢讀得好好,小六考級前十,升到好中學,點都係好事。至于後來可唔可以一路讀得好,happy ending,呢樣無人知,亦好難話人地唔應該咁做。

你講級一既例子。。。

正正有版友覺得果天生叻人唔駛幫。

我反而覺得一般平均料子,都應該儘早放手,如呀蟲講話,教佢哋釣魚唔送魚。

Jane1983 發表於 18-4-5 12:59
有時好難講的,個家長努力栽培佢仔,由大家覺得佢實讀唔掂,到佢讀得好好,小六考級前十,升到好中學,點都 ...

其實最怕係細路讓成依賴。

呢D 係人性(動物亦然),好難避免。

回覆 retriever 的帖子

養成依賴習慣梗係唔好,但有些小朋友在小時候係好需要有個好愛佢的人扶持佢。你幫佢,佢仲有機會。你唔幫佢,佢初小都散晒,更唔好講高小、升中點樣。
小朋友係個個唔同,湊得個易教和難搞的,係好唔同。做着佢亞媽當時的option亦唔多,佢亞媽亦可以有教佢獨立。

如果小朋友係女仔,無謂諗TSL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 18-4-6 10:40
回覆 retriever 的帖子

養成依賴習慣梗係唔好,但有些小朋友在小時候係好需要有個好愛佢的人扶持佢。你幫 ...

少少SIDE TRACK...

唔少人都發現, 而家最成功果幾個, 或搵得錢多果幾個, 都係當年讀唔到書果幾個....

當年係大家無人理既年代...

呢類人如果在現代, 遇到 "好媽媽" 扶持到佢安穩上中學...

但會否無以前既主動或者鬥志, 如LUI 所說, 人生都輸埋?

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:10
如果小朋友係女仔,無謂諗TSL
WHY?!!!

TSL 女仔昇中成好很多喎... 可能英文好對女仔昇中更有幫助?
‹ 上一主題|下一主題