用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
樓主: Isaacmommy
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

retriever 發表於 18-4-6 11:13
WHY?!!!

TSL 女仔昇中成好很多喎... 可能英文好對女仔昇中更有幫助?

如何有本事考到直資中學,或已自行成功就係。

但如果最後要等統一派位……
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

基本上TSL人人都考直資,只是家長會否願意等抽獎,BAND1-3,情況不一,難以一概而論。小朋友有能力去哪都可發光發熱。
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

tomcathui 發表於 18-4-6 11:55
基本上TSL人人都考直資,只是家長會否願意等抽獎,BAND1-3,情況不一,難以一概而論。小朋友有能力去哪都可發光 ...

全民皆考,唔代表全民皆有理想既offer。

考過小一都應該明白,考得多唔代表一定多offer
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:15
如何有本事考到直資中學,或已自行成功就係。

但如果最後要等統一派位……

但數據都冇反影是派位,自行定叩門...實有人會拿著好offer去叩門,叩門仲難過考直資

retriever 發表於 18-4-6 08:33
你講級一既例子。。。

正正有版友覺得果天生叻人唔駛幫。

呀蟲有無放手,俾佢一個人去釣魚? ~~~

hkpapa852 發表於 18-4-6 12:15
全民皆考,唔代表全民皆有理想既offer。

考過小一都應該明白,考得多唔代表一定多offer

呢個世界, 邊有 "一定"

食煙仔唔一定生CANCER, 食素唔一定長壽...

機會率姐....

retriever 發表於 18-4-6 11:12
少少SIDE TRACK...

唔少人都發現, 而家最成功果幾個, 或搵得錢多果幾個, 都係當年讀唔到書果幾個....

當年最成功或搵到錢果幾位,佢哋有無安排同樣既路俾佢子孫一模一樣咁行?~~~

mcl203 發表於 18-4-6 13:16
當年最成功或搵到錢果幾位,佢哋有無安排同樣既路俾佢子孩一模一樣咁行?~~~
...

呢個係好問題...

唔少白手興家既富豪, 佢地信 "千今難買少年窮", 但到第二代確係難做到....

BUT, 眼見城中接班好果D 家族, 都係長老重教育, 重歷練, 多過俾下一代社交享樂安逸...

retriever 發表於 18-4-6 13:22
呢個係好問題...

唔少白手興家既富豪, 佢地信 "千今難買少年窮", 但到第二代確係難做到....

佢哋仲有無叫佢開膠花廠?~~~

可能已有啟示在其中~~~

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:10
如果小朋友係女仔,無謂諗TSL

小朋友是男住港島, RC有校巴

mcl203 發表於 18-4-6 13:23
佢哋仲有無叫佢開膠花廠?~~~

可能已有啟示在其中~~~

一個反思既建議,培育小朋友,係佢或需要父母或長輩協助既情況下,刻意要鍛練佢自立能力,漠視小朋友自身既能力,究竟父母係行為思想上非常正確,或,已淪為超虎爸媽系列~~~

Isaacmommy 發表於 18-4-6 13:34
小朋友是男住港島, RC有校巴
叫佢自己諗吓,  日後升中, 想邊個Option:

Option 1: TSL
升中目標: 九華, 聖芳濟

Option 2: RCPS
升中目標: QC, 聖鄧, 高主教

hkpapa852 發表於 18-4-6 13:49
叫佢自己諗吓,  日後升中, 想邊個Option:

Option 1: TSL

有選擇,都要考慮埋「機會率」㗎!

個個都想要QC ,唔通個個都入QC ?

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:10
如果小朋友係女仔,無謂諗TSL

我個係女,Raimondi 會好啲?

Carry_On 發表於 18-4-6 14:39
女仔日後留係油尖旺升中, 無乜選擇之餘, B1學生都有機會派入B2中學

Carry_On 發表於 18-4-6 14:39

TSL近年既優勢係有1X位女仔可以考入灣仔本區既SPCS和MSS, 兩間都係成績好好既女校~~~

但灣仔本區升中係有利女仔,就算升中唔打算係RC原校升中,只要升中係本區B1,升中仍有4間成績好既女子中學~~~

各有優勢~~~

mcl203 發表於 18-4-6 15:45

TSL近年既優勢係有1X位女仔可以考入灣仔本區既SPCS和MSS, 兩 ...

灣仔spss,sfcc,坑真,mss四大女校全有直屬小學,留給外人的學位會否好少?

lcyesther 發表於 18-4-6 16:36
灣仔spss,sfcc,坑真,mss四大女校全有直屬小學,留給外人的學位會否好少?
...
除左真光...其餘都係少架...約9-12個位...計埋真光+YWGS+SSGC+BPS...約共80個位
但區內直联小學升中流動率低...只要係B1女生...英中位仍然充裕
始終強女校比較多...女生成績又比男生稍好~~~

mcl203 發表於 18-4-6 16:51
除左真光...其餘都係少架...約9-12個位...計埋真光+YWGS+SSGC+BPS...約共80個位
但區內直联小學升中流動率 ...

如果計埋轉去東區,哪一個網升band one 機會大D,東區多D band one 中學少連緊繫中學

lcyesther 發表於 18-4-6 17:20
如果計埋轉去東區,哪一個網升band one 機會大D,東區多D band one 中學少連緊繫中學
...

只論港島,女生若能入到3間女津貼+2間私小,各有自己中學部,約70%可以直升,當然灣仔最穩陣。只係若非就讀呢5間直聯小學,升中果陣可能心理上會有D擔心,好似唔多街位俾外校生~~~
‹ 上一主題|下一主題