用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:23
近兩/三年, 伍若瑜既成績已超越全完, 我建議你選伍也不要選全完
其實我都鐘意伍若瑜...但返學要2程車..

hkpapa852 發表於 18-4-11 11:59
記住一點,如果係B1學生,就算區內B1學位再不足,最差也只係優先將你派去區內有選既B2中學

運氣差的話, ...

咁請問統一填表,可以乙一至三填保一,恊和,何蔭堂嗎?還是要好升小學咁,熱門幾間只能活一間

VENVEN11 發表於 18-4-11 17:34
咁請問統一填表,可以乙一至三填保一,恊和,何蔭堂嗎?還是要好升小學咁,熱門幾間只能活一間

...

有相同亦有不同之處。
相同之處係全放熱門學校其實一樣係浪費機會,不同之處係最差既結果比較可控。

如果係男仔,最差既情況會有~72個B1學生要跌入B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:55
有相同亦有不同之處。
相同之處係全放熱門學校其實一樣係浪費機會,不同之處係最差既結果比較可控。

Thanks. band1得5間,其他龬只有2-4個位,真係唔識填,好彩女仔叫好D。

VENVEN11 發表於 18-4-11 18:32
Thanks. band1得5間,其他龬只有2-4個位,真係唔識填,好彩女仔叫好D。

Venven11
完全同意,我也是苦惱中

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:55
有相同亦有不同之處。
請問如果觀塘區band 1 女如乙一藍田聖保祿,乙二係唔係唔可以再揀聖潔靈?咁乙二、三應點填好,如果乙二開始揀他區位,老師又唔建議咁揀,都好頭痛,多謝解答

Junjun7 發表於 18-4-11 19:56
請問如果觀塘區band 1 女如乙一藍田聖保祿,乙二係唔係唔可以再揀聖潔靈?咁乙二、三應點填好,如果乙二開 ...
乙2 聖傑靈的確係浪費。
其實無可能唔放他區中學先,不過等出最後名單再決定。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想問問, 荃灣網, B1女仔, 以下咁排正確嗎?

乙一 : 可風
乙二 : 王少清
乙三- 六 : 盡排外區B1借位 (未知有幾多借位)
乙七 : 廖寶珊

妹妹頭 發表於 18-4-12 08:52

荃灣區其實真係無乜策略可言了.

反而我想知, 荃灣區到底那些中學有英文班? 各校又有多少班?

呢點反而對保險線既部署會有D影響

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-4-12 08:52

2016/2018 年度中學學位分配辦法 - 荃灣區

沙田蘇浙公學 2
林護 2
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-4-12 09:29
荃灣區其實真係無乜策略可言了.

反而我想知, 荃灣區到底那些中學有英文班? 各校又有多少班?

以我所知, 廖寶珊, 李誠壁, 梁省德, 聖方齊都有開英文班, 但唔係全級英文班

回覆 miriam 的帖子

今年係有依2間借位?

miriam 發表於 18-4-12 09:46
2016/2018 年度中學學位分配辦法 - 荃灣區

沙田蘇浙公學 2
他區位每年未必一樣, 不過荃灣區通常只會係葵青借一至兩間, 沙田區位一間

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 09:54
他區位每年未必一樣, 不過荃灣區通常只會係葵青借一至兩間, 沙田區位一間

...
edu 今朝出左新既資料

中學一覽表

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-12 09:56
edu 今朝出左新既資料

中學一覽表
咦, 出咗嗱.....

又要update吓個表......

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 09:58
咦, 出咗嗱.....

又要update吓個表......
出左帖, 有齊 18 區既 link

果然, 灣仔區上年借俾中西區既位, 今年打回原形, 全部cut番一半

hkpapa852 發表於 18-4-12 09:54

...
我見以住葵青係會借多d,但一路一路少落去。。。

妹妹頭 發表於 18-4-12 09:53

以我所知, 廖寶珊, 李誠壁, 梁省德, 聖方齊都有開英文班, 但唔係全級英文班
里幾間也是唔錯的b2中學 !
‹ 上一主題|下一主題