用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)  

hkpapa852 發表於 18-4-6 08:09
好似曾有此報導,查吓有冇落實先

叧外想問下,九龍城區今年比上年人多,點解計到女仔成功率仲高過上年既?

瑩希媽媽 發表於 18-4-6 08:25
但糸我妹話開升中會時老師有講喔,https://hk.mobi.yahoo.com/news/下學年英中增85學額-北區佔50個-225530 ...

係喎!
不過全港加得85個,仲要北區佔50個(emoji)
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

bpooh 發表於 18-4-6 08:29
係喎!
不過全港加得85個,仲要北區佔50個(emoji)

講自行50個咋,但老師系講增一班,應該未講統一派位,到填表時再確認下

如果可以開post獨立傾一個校網就好。
我煩緊九龍城區點選好....

瑩希媽媽 發表於 18-4-6 08:30
講自行50個咋,但老師系講增一班,應該未講統一派位,到填表時再確認下
...

已對照過過去3年18區自行學額, 今年B1中學班級變化大致如下:

減收一班既英中:
HK3: 張祝珊

加開一班既英中:
HK3: 中婦, 港島民生, 聖馬可
KL4: 協和
NT5: 風采, 鄧顯, 陳融, 田家炳, 甲寅年總理, 李嘉誠 (馬錦明都有加一班)

稍後更新相關區份統計資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩希媽媽 發表於 18-4-6 08:30
...
已update, 始乎北區都唔係咁差 (接近80%) ...... 下年如果再加番211減派既位, 情況會更理想
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Joe8889 發表於 18-4-6 09:10
如果可以開post獨立傾一個校網就好。
我煩緊九龍城區點選好....
KL3其實無嘢需要煩, 學位足夠有剩

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:14
2016/18年度中西區HK1: (以2015/17年度統一派位時學額計算)

男仔得5間學校可以揀, QC唔敢高攀, 得返4間.  咁呢4間之後填咩好?  聖類斯?  仲有冇?

c6C9home 發表於 18-4-6 10:52
男仔得5間學校可以揀, QC唔敢高攀, 得返4間.  咁呢4間之後填咩好?  聖類斯?  仲有冇?
...

中西區情況其實可能會再差少少,因為上年出奇地借位學校借多咗位俾中西區。

今年應該會打回原型

回覆樓主

Band one男仔,油尖旺區乙二填聖芳濟穩陣嗎?
謝謝

路斯瑪莉 發表於 18-4-6 12:52
Band one男仔,油尖旺區乙二填聖芳濟穩陣嗎?
謝謝
油尖旺區既B1學生, 只要乙1 九華 乙2 SFXC, 應該最差都係入乙2

hkpapa852 發表於 18-4-6 13:56
油尖旺區既B1學生, 只要乙1 九華 乙2 SFXC, 應該最差都係入乙2

謝謝回覆!
乙1應該選男女校,為穩陣計乙2才選男校

路斯瑪莉 發表於 18-4-6 14:35
謝謝回覆!
乙1應該選男女校,為穩陣計乙2才選男校
以機會率計, 乙1選九華, 比其它學校高

請教觀塘區band1女乙二乙三點填好?

hkpapa852 發表於 18-4-6 14:40
以機會率計, 乙1選九華, 比其它學校高

我都明白。但阿仔真的是零自學動力,選九華擔心情況更加慘烈
雖然阿媽我都好心儀九華

hkpapa852 發表於 18-4-6 10:51
KL3其實無嘢需要煩, 學位足夠有剩

即是九龍城band 1仔將幾間band 1中學全放頭幾位,就一定夠位分俾佢入其中一間band 1中學,請問我咁理解啱唔啱?

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:14
2016/18年度中西區HK1: (以2015/17年度統一派位時學額計算)

應該為高主教書院“中”學部?

b3410 發表於 18-4-6 19:54
應該為高主教書院“中”學部?

係"高主教書院"先啱

打錯咁耐都無留意添.........

b3410    發表於 18-4-7 10:28

回覆 hkpapa852 的帖子

煩在我想的阿仔唔想

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:40
謝謝補充..... 不過我諗應該無乜家長, 到升中都唔知自己係咩中學網啩?
有呀!我都係現在才知道。