用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)  

回覆樓主:

咁樣會清楚尐。

LokNa    發表於 18-4-8 02:41

Soundervolt 發表於 18-4-3 17:36
咁樣會清楚尐。
謝謝補充..... 不過我諗應該無乜家長, 到升中都唔知自己係咩中學網啩?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:40
謝謝補充..... 不過我諗應該無乜家長, 到升中都唔知自己係咩中學網啩?

咁樣可以俾一尐為小朋友升小一嘅家長清楚考慮孟母三遷策略嘛。

回覆樓主

見到個表身為HK4既家長真係想喊出來

LinusYip 發表於 18-4-4 09:57
見到個表身為HK4既家長真係想喊出來
所以每年有南區家長問小一點選校, 我都只會送佢4個字: 及早離開
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-4 10:38
所以每年有南區家長問小一點選校, 我都只會送佢4個字: 及早離開

不過而家有啲人(唔係我)真係有錢左好多
我果度有好多學生都係讀國際學校
咁既話住南區都算方便

hkpapa852 發表於 18-4-4 10:38

係,我同我妹妹講.幼稚園時,要出灣仔ok中西區(最好一條龍)留响南區,升中好麻煩.   

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝每年期待的數據分析, 黃大仙女仔都未算好差, 希望兩年後都一樣有90%

醒目開學勳章

請問即大埔區,band 1男孩子如大抽獎只有54%入band 1?有46%會跌落band 2中學嗎?謝謝

23肥媽媽 發表於 18-4-4 12:24
請問即大埔區,band 1男孩子如大抽獎只有54%入band 1?有46%會跌落band 2中學嗎?謝謝 ...
大埔區B1位不足, 主因係多間英中水平越來越差

恩主教近年DSE成績持續不振, 今年俾我介定為B2, 所以計算既B1中學又少咗一間

melodyq11 發表於 18-4-4 12:19

謝謝每年期待的數據分析, 黃大仙女仔都未算好差, 希望兩年後都一樣有90% ...
如果聖母書院爭氣D, 繼續提升成績, 黃大仙區女生又多一個好選擇

而家聖母有冇B2a,啊? 如果係, 起碼仲可以做最底保險線,男仔就慘D

melodyq11 發表於 18-4-4 14:45

而家聖母有冇B2a,啊? 如果係, 起碼仲可以做最底保險線,男仔就慘D ...
聖母仲係B2A

醒目開學勳章

謝謝

醒目開學勳章

觀塘區都慘....多咗安達安泰兩條邨....

hkpapa852 發表於 18-4-3 17:28
2016/18年度北區NT5: (以2015/17年度統一派位時學額計算)

北區是不是5間英中都增多一個班?

瑩希媽媽 發表於 18-4-4 22:31

北區是不是5間英中都增多一個班?

好似曾有此報導,查吓有冇落實先

hkpapa852 發表於 18-4-6 08:09
好似曾有此報導,查吓有冇落實先

有啊,阿妹兩間自行都有五十個位,她話老師亦有講,五間都增多一個班

瑩希媽媽 發表於 18-4-6 08:14

有啊,阿妹兩間自行都有五十個位,她話老師亦有講,五間都 ...

不是今年,是2019/2020的事

https://www.singtaousa.com/即時/即時港聞/414925-多區中學料後年加班-「英中」或加開中文班/
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

bpooh 發表於 18-4-6 08:20
不是今年,是2019/2020的事

https://www.singtaousa.com/即時/即時港聞/414925-多區中學料後年加班- ...

但糸我妹話開升中會時老師有講喔,https://hk.mobi.yahoo.com/news/下學年英中增85學額-北區佔50個-225530269.html,新聞都講下學年喔