用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)  

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:30
迦密主恩, 景嶺同將官, 各借咗15-17個位比觀塘區

似乎 EDB 借位思維, 同一般政策一樣, 係助長富人 (B1位夠 ...

咪成區得返200零個b1位

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:28
兩軒加埋有至少150個男仔, 一定入唔晒QC

QC一級得4班, 標準學額只有144
51+16=67, 未加自行, 總之你小心喇

HM168    發表於 18-4-12 16:44
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

IloveJJ 發表於 18-4-12 16:31
係囉!
我覺得男女可能係1:1的。
我另外有幾個問題:
SLS直屬位用唔晒, 會去番中西區公海俾大家抽.

英華女應該唔會有機會收到B2

聖提女子本身直屬位都夠cover小學部100%學生 (不過當然B3學生用唔到), 所以最終有係有位剩.

B1女生唔選就益咗B2女生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:30
迦密主恩, 景嶺同將官, 各借咗15-17個位比觀塘區

似乎 EDB 借位思維, 同一般政策一樣, 係助長富人 (B1位夠 ...

我估,或許反映全港B1生既真正分佈,例如,灣仔B1位多,但甚少借出去。B2位少,亦唔多借番B2位俾灣仔~~~

miriam 發表於 18-4-12 16:33

俾兩軒校長大石碎心口~~~

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:34
SLS直屬位用唔晒, 會去番中西區公海俾大家抽.

英華女應該唔會有機會收到B2
英華女有收b2生。以體藝入咗

miriam 發表於 18-4-12 16:33
其實, 灣仔區B1學女比例, 可能真係有1:1

兩間軒小, 聖雅各, 仲有高主教, 都係男多女小, 男女比例係大約8:2

兩間軒小仲要B1生中(級50名內), 8成以上係男仔

所以呢..... 話明估計吖嘛!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-4-12 16:37
英華女有收b2生。以體藝入咗
以體藝入既, 係自行階段先收到, 抽獎唔會有機會

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:37

兩間軒小, 聖雅各, 仲有高主教, 都係男多女小, 男女比例係大約8:2 ...

直聯小學,男女校數目2.8 Vs 4.2 呢~~~

mcl203 發表於 18-4-12 16:36

俾兩軒校長大石碎心口~~~

兩軒校長咁保守, 頭30名內既男生先會建議選QC......

加埋都係60人內..... 加上年年兩軒自行應合共有8-10人入到QC, 即係得番~50個"學校話合資格"既學生去抽

再扣埋直屬16個位, 最後應只有~3X個"合資格"學生要抽

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:37

兩間軒小, 聖雅各, 仲有高主教, 都係男多女小, 男女比例係大約8:2 ...
玻璃心地當真咁點算, 你到時去掃玻璃咩

2jkidsfather    發表於 18-4-12 16:54
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:38

英華似乎係有DD機會俾B2生偷到雞,始終要視乎本區仲有幾多B1非直小女生~~~

IloveJJ 發表於 18-4-12 16:42
聖士提反女校,我指不是直屬小學的話,是否只有B1女生入到?庇利羅士又是否只有B1女生抽到呢?
...
聖提女子, 應該有B2生偷到雞入

miriam 發表於 18-4-12 16:42
用EDB口肳, 你點確定你自己係B1學生先

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:38

有叩門位 (俾自行有選佢的)  

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:43
用EDB口肳, 你點確定你自己係B1學生先
自我感覺良好

miriam 發表於 18-4-12 16:42

我同意QC根本唔會有太多B1男生去抽,所以歴年兩軒男生派入率咁高,世間邊有咁好彩講運氣既成功率~~~

mcl203 發表於 18-4-12 16:53
我同意QC根本唔會有太多B1男生去抽,所以歴年兩軒男生派入率咁高,世間邊有咁好彩講運氣既成功率~~~:wa ...
又可能實際上, 灣仔區其它學校B1男生真係唔多

留意灣仔區寶血小學, 歷年入到B1女校既人數, 同入到B1男校既人數, 都係有倍數既差距