用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 18-4-6 08:28
叧外想問下,九龍城區今年比上年人多,點解計到女仔成功率仲高過上年既?
...

我今年將B2A-B1C中學(九真)放埋入去計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你詳細分析

hkpapa852 發表於 18-4-6 10:28
已對照過過去3年18區自行學額, 今年B1中學班級變化大致如下:

減收一班既英中:

band1c女仔油尖旺應如何選
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

hkpapa852 發表於 18-4-4 13:12
如果聖母書院爭氣D, 繼續提升成績, 黃大仙區女生又多一個好選擇

hkpapa852,
請問黄大仙區,女仔,乙2放德愛還是聖母好?

回覆樓主:

請問kl3校網,B1boy
乙1銀禧
乙2丘中
乙3黃勿南
請指教

回覆 Sam1018 的帖子

我都係諗緊同樣的情況band 1 仔,但想睇下會否咁搏:
穩陣:
乙一:丘中/銀僖
乙二:銀僖/丘中
乙三:band 2

進取:
乙一:迦密
乙二:丘中/銀僖
乙三:丘中/銀僖

甲部你會點放?

樓主請俾意見

Sam1018 發表於 18-4-11 07:16
乙1銀禧
乙2丘中
不選LSC/迦密/華英?

我打算
乙一:QES/迦密
乙二:銀僖
乙三:黃勿南

gloriahung 發表於 18-4-10 23:14
hkpapa852,
請問黄大仙區,女仔,乙2放德愛還是聖母好?

如果係B1女生,排晒所有本區+他區B1中學再填聖母都未遲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Joe8889 的帖子

QES? 定LS?

emily223 發表於 18-4-10 15:36
band1c女仔油尖旺應如何選

油尖旺女仔過去兩年乙2唔填保險線(銘基),都有案子係要去搵發叔同信義

Sam1018 發表於 18-4-11 07:16
乙1銀禧
乙2丘中
咁排法,只要係B1生,唔係乙1就乙2

Heihomami 發表於 18-4-11 07:44
回覆 Joe8889 的帖子

QES? 定LS?
QES。阿仔自己鐘意

回覆 Heihomami 的帖子

Hkpapa852 請俾下意見,謝謝

Heihomami 發表於 18-4-11 08:02
回覆 Heihomami 的帖子

Hkpapa852 請俾下意見,謝謝

記住大抽獎既重點:

每個派位組別既所有學生派完先到下一個組別學生開始派

不論那一區, 無論區內B1學位是否足夠, 以上規則不會變

如果你肯定小朋友一定係區內B1學生 (唔係邊緣人), 你第幾志願開始放非B1中學/保險線學校, 就代表你第幾志願開始放棄抽獎 (尤其係B1學位充足既地區)

基本上, 任何一個中學網, B1學生盡填本區+他區所有B1中學, 之後再補三間B2中學, 最差都只係去到個三間B2其中之一

如果想安心, 保險線推前係九龍城區係絕對無問題, 但自己又是否甘心?

hkpapa852 發表於 18-4-11 07:47
咁排法,只要係B1生,唔係乙1就乙2

謝謝

Joe8889 發表於 18-4-11 07:35
我打算
乙一:QES/迦密
乙二:銀僖
乙4開始填乜?

呢3個排名, 如果唔好彩既係會全部都唔中, 所以乙4或以後都不能太隨意

hkpapa852 發表於 18-4-11 07:43

謝謝

EDB 終於公佈了 2017-2018年度各區學生人數統計:

http://www.edb.gov.hk/attachment ... districts%202017%20(Chinese).pdf

PDF P.6-12, 各表會於稍後更新

hkpapa852 發表於 18-4-11 07:43

hkpapa852
因為派位基制是所有Band1的小朋友都獲得學位才至Band2的小朋友進行派位,所以我可以先將所有本區和他區的Band1中學放在首三至首四的志願,至於乙二和乙三便應放一些次熱的Band1中學。由於黃大仙區不夠Band1位,那麼是否乙三或乙四要放Band2A的保險學校?請賜教。
‹ 上一主題|下一主題