用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:55
又可能實際上, 灣仔區其它學校B1男生真係唔多

留意灣仔區寶血小學, 歷年入到B1女校既人數, 同入到B1男校既 ...

寶血小學派B1中學率都有令B1生率高估咗~~~

mcl203 發表於 18-4-12 16:53
我同意QC根本唔會有太多B1男生去抽,所以歴年兩軒男生派入率咁高,世間邊有咁好彩講運氣既成功率~~~:wa ...
即係正如KLN3區, 唔係個個咁夠膽攞個乙一出嚟抽LS同MCS一樣囉。人唔夠膽你夠膽, 你咪有機囉。

hkpapa852 發表於 18-4-12 16:40
兩軒校長咁保守, 頭30名內既男生先會建議選QC......

加埋都係60人內..... 加上年年兩軒自行應合共有8-10 ...
我估兩軒自行入QC的人數會再保守啲,只有4-6個。

little_yolky 發表於 18-4-12 17:02
即係正如KLN3區, 唔係個個咁夠膽攞個乙一出嚟抽LS同MCS一樣囉。人唔夠膽你夠膽, 你咪有機囉。 ...

我係指根本本區B1男仔數目唔多,再加分左D去其他中學,人數一向唔多,先可以保持穩定既成功率,所以先話揭露天機~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-12 17:05
我係指根本本區B1男仔數目唔多,再加分左D去其他中學,人數一向唔多,先可以保持穩定既成功率,所以先話揭 ...
你咪咁大聲喇

等同有 d 小學點解 b1% 咁高, 班家長永遠唔諗下有聯繫位囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 18-4-12 17:05
我係指根本本區B1男仔數目唔多,再加分左D去其他中學,人數一向唔多,先可以保持穩定既成功率,所以先話揭 ...

即係所講既,唔係52人去抽51個,就算100人中75個去抽,成功率仍有67%~~~

miriam 發表於 18-4-12 17:07
你咪咁大聲喇

等同有 d 小學點解 b1% 咁高, 班家長永遠唔諗下有聯繫位囉.

我可能問得幾蠢,真係唔係幾明,有幾多Bandone位其實唔係因為師兄師姐嘅PS1成績而爭取返嚟嗎?咁關聯係位乜嘢事?假設聯繫中學Band one,咁我相信佢唔會收聯繫小學嘅Band two學生,咁其實又影響唔到個聯繫小學嘅入讀數量,對嗎?

醒目開學勳章 王國長老

oo7kwchoi 發表於 18-4-12 17:30
我可能問得幾蠢,真係唔係幾明,有幾多Bandone位其實唔係因為師兄師姐嘅PS1成績而爭取返嚟嗎?咁關聯係位 ...
正正聯繫位會收埋 b2, 講完
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-12 17:33
正正聯繫位會收埋 b2, 講完

咁長遠對呢間Band one中學絕對冇好處(emoji)

oo7kwchoi 發表於 18-4-12 17:37
咁長遠對呢間Band one中學絕對冇好處(emoji)

基制上讀書不是求分數嘛,收到B2生既機會當然微,有可能出現係D B1尾中學~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

多咗西貢區同東區學校

hkpapa852 發表於 18-4-11 15:20
可以係RC同SLS之間, 放埋金文泰

hkpapa852, 這個排位是否太進取?kc唔得會不會落去5/6?

Kc→Qc→Sjc→Tsk→Rc→Sls→聖吕,係咪即是咁排都可以呀,唔該晒

chai 發表於 18-4-13 09:42
hkpapa852, 這個排位是否太進取?kc唔得會不會落去5/6?

Kc→Qc→Sjc→Tsk→Rc→Sls→聖吕,係咪即是咁排 ...
中西區唔夠位, 只要唔好彩, 點排都係有機會去SLS同聖呂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-4-13 11:04
本來SLS我都接受,但而家連呢佢都唔夠位,HKPAPA,B1最差會去邊間?
如果SLS直屬位中有30個人唔用, 咁SLS+聖呂+金文泰, 應該仲夠收番晒所有B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-4-13 11:35
IC,咁都好啲,我仔咁既成績,如果連B2學校都入唔到,我真係接受唔到  
不過,SLS有咁多位出嗎?
...
其實SLS小學既學生, 過去一直唔係太多人用直屬位

KL3多左好多他區B1, 又要排過。
宣基VS丘佐榮,邊間好呢?

‹ 上一主題|下一主題