用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Tonbridge School 及參觀其他英國學校
go

Tonbridge School 及參觀其他英國學校

仔仔報咗名參加七月 Tonbridge School 的 summer Camp。我兩公婆之後 join 佢玩,除 Tonbridge School 外,想順道參觀其他學校。

仔仔讀本地學校,成績算 OK,但就要我地催催那種。睇BK 及家人講,多數考慮中三或中四過英國。唔想考勁中學,反正機會不大,

大家有冇介紹一線尾二線頭那種?又請問是否自己聯絡學校參觀?香港agent  會幫手嗎?

choihungmama123 發表於 18-4-3 16:25
仔仔報咗名參加七月 Tonbridge School 的 summer Camp。我兩公婆之後 join 佢玩,除 Tonbridge School 外, ...

可找Agent 或自行約學校參觀,首要是你清楚想要什麼學校 , 但問題是7月中 或你兒子school camp 後,大部份學校都已經放暑假,  未必約到學校入去參觀。 當地很多學校summer camp / course是 外面機構租學校舉辦的 。

而家中幾?打算幾時走?

通常香港CNY過去school visit,香港學校唔洗請假但係英國學校返緊學。暑假學校冇人,睇到嘅比較有限。

回覆 etoile 的帖子

而家中一,英文學校。

CNY, 噢,好凍。我見有高年級家長講過暑假學校會比外來生參觀介紹。

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝,已問。可安排參觀 Tonbridge school

choihungmama123 發表於 18-4-3 18:05
回覆 katrinafu 的帖子

謝謝,已問。可安排參觀 Tonbridge school

因為你參加Tonbridge 嘅summer camp, of course 可以睇個campus, 但我懷疑唔係proper school tour, which is toured by exiating students同埋可以見校長。齋睇campus 唔大意義。

Ruby1219 發表於 18-4-3 19:18

因為你參加Tonbridge 嘅summer camp, of course 可以睇個ca ...

Ruby 說得對,我正是想講到這一點!

回覆 Ruby1219 的帖子

[size=14.6667px]多謝你提醒啊, 咁即係其他學校參觀都要農曆新年去?

回覆 choihungmama123 的帖子

其實只要不是學校假期就可以了,不過農曆新年在香港是假期而在英國則不是,所以最方便。參觀學校除了看學校的設備以外,更重要是觀察學生是否開心;是否受到照顧;是否溫文有禮;是否守規矩。能夠跟學生交談可以更加了解他們生活上的點滴。有時家長的直覺比任何資訊更有用!

peter_pan 發表於 18-4-5 09:20

其實只要不是學校假期就可以了,不過農曆新年在香港是假期而在英國則不是, ...

講得好好!
我哋當年school visit Tonbridge 時就係見完校長,同帶我哋行嘅哥哥傾偈後,對學校印象非常好,甚至超越其他兩間排名更高名氣更大嘅學校,就係因為校長和藹友善,學生哥哥醒目、有禮、談吐得體,我哋做家長嘅諗如果阿仔都係咁就好喇,阿仔又look up to 嗰位哥哥,又鍾意間學校,所以原本諗住中六先去變咗即刻報中四。

peter_pan 發表於 18-4-5 09:20

其實只要不是學校假期就可以了,不過農曆新年在香港是假期而在英國則不是, ...

非常認同 !

醒目開學勳章

choihungmama123 發表於 18-4-3 16:25
仔仔報咗名參加七月 Tonbridge School 的 summer Camp。我兩公婆之後 join 佢玩,除 Tonbridge School 外, ...

如果你想搵一線尾二線頭學校, Tonbridge不是你杯茶。 先聯絡agent縮窄學校範圍, 可以自己預約觀校亦可以經agent. 農曆新年是最好時間, 但亦要留意每年假期時間未必一樣, 例如今年過年, 亦同時是英國2月half term, 時間就不適合了。

choihungmama123 發表於 18-4-3 18:04
回覆 etoile 的帖子

而家中一,英文學校。
我今年去,唔算好凍(我超怕凍),一個暖包都冇用過。做足準備就OK。
除非打算出年9月入學,否則仲有時間準備,搵定幾間心儀學校,19年CNY去参觀。

Ruby1219 發表於 18-4-5 11:43
講得好好!
我哋當年school visit Tonbridge 時就係見完校長,同帶我哋行嘅哥哥傾偈後,對學校印象非常好 ...
咁你個仔係咪讀緊Tonbridge School定係申請緊, 可唔可以比啲意見

choihungmama123 發表於 18-4-5 19:11
咁你個仔係咪讀緊Tonbridge School定係申請緊, 可唔可以比啲意見

佢中四去,讀緊最後一年