用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 普師會傳藝比賽
go

普師會傳藝比賽

尋日仔仔參加了普師會盃,只能說我真係唔識欣賞!評審眼光太特別……

回覆 VeeLee 的帖子

其實這類比賽好主觀,所以不用太介意!玩下見識下囉!

其實唔係介意,玩得比賽都要專重評審決定,但呢個會太明顯有黑幕,又或者我唔識欣賞
去得比賽小朋友都練習咗好耐,選擇公平公正同有專業評審係好緊要。我只可以講,個會幾出名都好,伏只會中一次!或者一直以來坊間都吹捧呢個會難攞獎,所以家長都認為小朋友入唔到圍好正常,又因為一組太多人參加,家長們都留意唔到入圍小朋友質數。雖然明白每個評判口味都唔同,但錯字,聲音細反而入圍當對其他參賽者不公平,準則何在?

VeeLee 發表於 18-4-3 14:19
其實唔係介意,玩得比賽都要專重評審決定,但呢個會太明顯有黑幕,又或者我唔識欣賞
去得比賽小朋 ...

普師會嘅會員係咪普通話老師,如果係,自己會員教出嚟嘅參賽者會否有優勢?

VeeLee 發表於 18-4-3 14:19
去得比賽小朋 ...

你參加邊組?我聽日都比賽,聽講好多人一組,但我兩個朋友都入左初賽頭兩名,朋友平時都勁嘅,分別不同機構學,但兩個之前d比賽都係冠軍級人馬。你組係咪好多勁人?競爭好大?

VeeLee 發表於 18-4-3 10:04
尋日仔仔參加了普師會盃,只能說我真係唔識欣賞!評審眼光太特別……
其實參加呢啲比賽,目的只係攞經驗,下次出場唔駛咁驚。唔需要理成績。

chunchundaddy 發表於 18-4-5 01:49
普師會嘅會員係咪普通話老師,如果係,自己會員教出嚟嘅參賽者會否有優勢?
...
比賽時鬼知道你係邊個咩!
普師會即係普通話老師既會,所以應該係比較注重發音既準確性,好可能都介意表演者有動作。

王家爸爸 發表於 18-4-5 07:28
比賽時鬼知道你係邊個咩!
普師會即係普通話老師既會,所以應該係比較注重發音既準確性,好可能都介 ...

如果冇記錯,參賽証要寫指導單位/老師,有冇黑幕就真係見人見智

chunchundaddy 發表於 18-4-5 13:17
如果冇記錯,參賽証要寫指導單位/老師,有冇黑幕就真係見人見智
呢啲完全無實際作用既比賽,都有黑幕,未免想多了吧。

這個比賽只要找他們機構老師上堂,穏入前五,我們之前參加,兩場的前三名人都是那三位,其中有一個小孩本來沒名,找了馬XX,告訴他小孩名字,立即由沒名變二,這種垃圾比賽,大家也不用參加了!金紫荊和語藝會的比賽還比較公平公正。