用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 deleted
go

deleted

Deleted

snufkkin 發表於 18-4-3 08:12
私家醫生好快,隔日我就去了,上網都搵到佢相關資料同報導的,你有需要就pm我再比較吧
...

please pm,thx

belok 發表於 18-4-11 19:06
回覆 MissPuffs 的帖子

我細仔同你個小朋友情況一樣。上年1月(當時20個月左右)確診嚴重自閉症,隨即排S ...
點樣係嚴重自閉症?

lollylolly 發表於 18-4-11 21:34
請問你links 係咪上足5日果種呀?好嗎?

Links 5日班上咗3個月,之後協康有位兩邊都上就轉咗兩日
姑娘好好,好細心。進步明顯

我細仔同你個小朋友情況一樣。上年1月(當時20個月左右)確診嚴重自閉症,隨即排S ...

Del.....,

我仔係suspected autism. Speech and performance delay. 已經做上門ST,有PST跟。
唔會排任何E,I, S位。thanks

我細仔同你個小朋友情況一樣。上年1月(當時20個月左右)確診嚴重自閉症,隨即排S位,辭職。去LINKS、協康上密集。
依家進步咗好多! 返緊正常幼稚園K1, 不過今日收到姑娘電話排到S位,會於9月適應新環境!
媽媽加油!

MissPuffs 發表於 18-4-3 16:52
謝謝你。我都找到醫生明天做assessment 了。

hi
請問結果點
:-) :-) :-) :-) :-)

請問也可給我醫生contact?

MissPuffs 發表於 18-4-3 16:52

可否給我醫生contact?

Vkeeleung 發表於 18-4-3 16:35
找私家E生,我仔上月做完,排1,2星期

找私家E生,我仔上月做完,排1,2星期

lollylolly 發表於 18-4-3 11:22

你可能做咗個全面評估先好啲,發現有乜問題再做針對果方 ...

我今日做家長面談,聽日做griffiths評估。希望盡快找到幫小朋友的方法。

MissPuffs 發表於 18-4-3 11:04
謝謝你。我今日狂打不同電話找評估。
由3千至8千或者每小時2000又有,每頁紙計report 又有,五花八門。
我 ...

Del......

lollylolly 發表於 18-4-3 10:46
如果錢唔係問題,我覺得唔好排政府,學樓上講,政府一睇咗就有哂紀錄,除非真係嚴重到私家都搞唔掂
...

謝謝你。我今日狂打不同電話找評估。
由3千至8千或者每小時2000又有,每頁紙計report 又有,五花八門。
我只想快快做左去,之後又要排做密集式治療

我完全覺得係同時間競賽

lobb2015 發表於 18-4-3 10:21
既然錢不是問題,當然即刻睇私家。你講的養和兒童發展是對的部門。去睇啦。睇完醫生應該會話你知需要甚麼 ...

養和都要等一個月!
我岩岩找到一個醫生。今日就上去見。
其實大家係見臨床心理學家定醫生?

回覆樓主:

Del.....

MissPuffs 發表於 18-4-3 08:05
兒科醫生當時就介紹左私家兒科發展科比我,立即去了評估

呢個排幾耐?

既然錢不是問題,當然即刻睇私家。你講的養和兒童發展是對的部門。去睇啦。睇完醫生應該會話你知需要甚麼治療。
因為已有私家醫生,你不需要等睇CAC。但,如果你有時間,咪去申請吓排吓囉。當聽多個意見也是可以的。(一睇過政府就在政府體系裡有紀錄。請自己決定。)
排咩位嗰方面,視乎你會唔會用啦。既然錢唔係問題,可能你會覺得你不需要該些訓練。但有時,師資問題,或者阿仔同邊個最夾,好難講。你可以即管排吓。可能啲導師阿仔好鍾意呢。唔知㗎。咁當然啦,排得政府啲位,即係政府有紀錄囉。請自己決定。
萬一阿仔情況嚴重,需要S位,可能私家幫唔到你,一定要排S都唔定。到時再算啦。

回覆樓主:

私家醫生好快,隔日我就去了,上網都搵到佢相關資料同報導的,你有需要就pm我再比較吧

snufkkin 發表於 18-4-3 07:54
去年細仔同你仔一樣,1-6都中,好心急,去年6月去CAC做完問卷就等到現在都未有消息,排協康又要幾個月,我 ...

兒科醫生當時就介紹左私家兒科發展科比我,立即去了評估

呢個排幾耐?

如果今日之內我找不到任何相關醫生,我打算去養和兒童發展及評估部