用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好困擾,冇考坊間任何証書比賽,是否升中只是等派位? ...
樓主: 2628
go

好困擾,冇考坊間任何証書比賽,是否升中只是等派位? [複製鏈接]

happpy 發表於 18-4-13 10:30
回覆 littlelamlam 的帖子

我都好想知課外活動, 對升中有冇幫助.亞囡現讀有少少名氣的私小 (但不是最TOP一 ...
學校合唱團响學校時間練, 唔花時間, 入埋校隊又多一樣嘢寫。一個唔該唱埋校際攞埋奬, 又多一欄。
鋼琴同小提琴係咪都有考級? 如是都相當花時間練架, handle到咪繼續學囉, 想多D時間咪唔好考級住囉。停級就停琴好D, 學琴有助校內音樂樂理試, 如唔考級都輕鬆D, 可以參加下校際琴比賽, 無乜壓力, 就算攞唔到奬, 攞下D merit, distinction證書, 又可以塞多一兩行。小朋友鐘意就由得佢, 唔鐘意咪cut一個囉。

花式跳繩好呀, 表現出小朋友有音樂, 有體藝, 唔係獨孤一味。唔花太多時間操就無問題。

都係果句, 成績行先, 然後加D體藝嘢, 等中學想收你加你幾分時, 都唔好話張表係吉既, 真係想加都加唔到。

2jkidsfather    發表於 18-4-13 17:25

回覆樓主

見到樓上咁多網友話體藝對升中無助,坊間仲有D中學係重視全人發展,咁除左必然既學術,咁重會睇乜去揀學生呢?當大家成績相若,如何可以令自己加分呢 ?~~~

又有談及甚麼全港冠軍,又或香港代表,現實真係咁多小學階段已係香港代表?我小朋友以前都有體藝活動,眼見除左成績極一般外,頗多非香港代表,中學係活躍於多間全人教育既一線中學~~~

當然,體藝係唔可以勉強,亦無須刻意用黎搵食當升中捷徑,為興趣為鍛練總是不錯的~~~

mcl203 發表於 18-4-14 13:23
見到樓上咁多網友話體藝對升中無助,坊間仲有D中學係重視全人發展,咁除左必然既學術,咁重會睇乜去揀學生 ...
學唔同既活動, 小朋友會有唔同既氣質。

little_yolky 發表於 18-4-18 16:58
學唔同既活動, 小朋友會有唔同既氣質。

個人多年來所見,小朋友既隊友或同場既對手,雖然都唔係算好多人,但係超過一半活躍於DGS, SPCS, SCGS, WYN, MCS, MSS, HKUGA, SPCC, GHS, HYS, DBS, SSGC, 邊有咁多港隊吖,仲要係小學係港隊,小學有港隊又真係要出賽既游田都無啦,我又唔信全部係B1生,又或B1A生~~~

都係果句,體藝係培育個人修為,要有興趣,無必要為針對升中去做~~~

TLHE 發表於 18-4-10 07:49
回覆 2628 的帖子

兒子中一,只是参加过些奥數及作文比賽,有些豬肉獎,校內有一人一職的普通服務,不是领 ...
同意,女儿在普通小学,只有CAMBRIDGE PET证书,钢琴英皇五级,五年级才参加童军,其他就什么都没有了,就是英文口语还行,当班长,呈分试级一,麦当劳中学收了,所以成绩最重要
‹ 上一主題|下一主題