用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好困擾,冇考坊間任何証書比賽,是否升中只是等派位? ...
go

好困擾,冇考坊間任何証書比賽,是否升中只是等派位?

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-4-11 16:55

2628 發表於 18-4-2 17:47

只要全級頭幾名,一線學校收!

skkeung 發表於 18-4-2 17:55
只要全級頭幾名,一線學校收!

回覆樓主:

如果津小, 我冇琴棋書畫証書, 只靠成績等津中派位, 同我有証書去自己考津中, 是否都是靠學校成績机會多過有証書考?
(因為考証書要有優良成績, 都要放時間去練習, 當然, 課外活動都會鼓勵参加。)

回覆樓主

比賽証書我覺得是錦上添花,成績才是根本。(emoji)過,我認為小朋友在學校點都應有些服務工作。

呈分試,當然係分數行先,證書係錦上添花。如果冇辦法參加到學校 d XX 隊,出去比賽又一定冇獎的話,咁就參加下義工活動,都係團體活動,起碼顯示畀學校睇你唔係死讀書,就算身無絕技,也會懂得關心同回饋社會。

2jkidsfather    發表於 18-4-10 08:52

1998Ruby1998 發表於 18-4-2 22:44
呈分試,當然係分數行先,證書係錦上添花。如果冇辦法參加到學校 d XX 隊,出去比賽又一定冇獎的話,咁就參 ...

我小朋友正是這種

回覆 2628 的帖子

坦白那些証書不需多,只要有名次或公認性‍‍。有些中學只接受提交幾張内的証書,佢地要你從手上自己選最有代表性的便可。

IloveJJ 發表於 18-4-2 22:29
雖然我自己孩子都未升中,但我爬文所見,不見得坊間既比賽証書對升中有咩用?
大都係話成績最重要。但也有 ...

我細路都未昇中,不過夠八,加句咀。

似乎坊間比賽根本無助,就算學界級除非你好香港頭個堆,如非都係參考下。

應該最有用係成績,二係學校團體既領袖級

識人極普通津校,做過總領袖生, 麥當勞中學都有得IN,最後入左你果間 A 校。

2jkidsfather    發表於 18-4-10 08:52

retriever 發表於 18-4-3 12:22
我細路都未昇中,不過夠八,加句咀。

似乎坊間比賽根本無助,就算學界級除非你好香港頭個堆,如非都係參 ...

做得總領袖,都不是非凡人

2628 發表於 18-4-3 14:05
做得總領袖,都不是非凡人

嗯。。。

當然果位細路在該校唔普通,但佢哋學校,真係普通中既普通。

簡言之,係該地區人,都未必知有呢間學校果種。

所以我認為在學校服務團隊突出,多做社會服務,應係相當有幫助。

BTW,該位細路報 麥當勞中學,唔係校長推薦,只係GA。

学校有幾类学生:

成績超班,体艺也强
成績非常好,僅此而矣
成績不过不失,有点体艺活动,但不特出
成績不过不失,体艺出色
成績麻麻,体艺極出色
成績与体艺皆乏善可陳

未知楼主小朋友所屬那組別?

IloveJJ 發表於 18-4-3 12:38
係呀!所以特異功能唔係你話有用就可以有,有幾多個去到咁既排名呀!好彩我仔無呢啲機會,我直情主攻學業 ...

仲要睇吓咩活動,如游水而拿到全港頭幾名,好多A級學校收!

skkeung 發表於 18-4-5 08:26
仲要睇吓咩活動,如游水而拿到全港頭幾名,好多A級學校收!

公開比賽成績好, 但都要有學校成績配合才收, 總吾可全部剛好合格。

IloveJJ 發表於 18-4-5 09:12
我有朋友個女係名私小讀,佢成績就係麻麻,科科總分僅僅合格,但佢體藝好,不是全港頭幾名,但游水乒乓球 ...

相信会去考2線直资……top top的未必收~自行可能要揀band1尾2头。

2628 發表於 18-4-2 17:47

我女小五, 自問無咩時間/能力/運氣攞全港既xx冠軍, 所以都係專注學業, 考好個呈分試! 同埋參加左團體活動~交通安全隊, 步操銀樂隊, 風紀(將會參與選風紀隊長), 希望有些少幫助啦!

叧外佢有學單簧管(將考3級), Cambridge, 叫做好過無野寫