用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手問大抽奬沙田區點樣排位
go

新手問大抽奬沙田區點樣排位 [複製鏈接]

如果本人兒子是band1組別, 那麼大抽獎的乙部最重要的頭三位是否應該填寫次序為
第一位:   B1 (心目中最喜歡的一間中學)
第二位:   B1尾
第三位:   B2A ( 有英文班的中學)
這樣是否較為保險??

elbar    發表於 18-4-2 18:57
   8    0    0    0

s20121058 發表於 18-4-2 16:30
如果本人兒子是band1組別, 那麼大抽獎的乙部最重要的頭三位是否應該填寫次序為
第一位:   B1 (心目中最喜歡 ...

今年升中人數繼續上升,也預計有好多北區大埔改戰沙田。你的策略穩陣。

會否太保險,沙田band 1 位有多

bearbear2003 發表於 18-4-2 20:37
會否太保險,沙田band 1 位有多

根據教署一份預計各區升中人數,2017升中一沙田是4700, 2018升中一沙田是5300。即多了600, 即B1學生多了200。未計跨境學童。

我唔知份野響邊,人地畀我睇的。我唔知沙田有幾多B1位,但今年B1學生預計是多了200個。

s20121058 發表於 18-4-2 16:30
第一位:   B1 (心目中最喜歡 ...
記住大抽獎既重點:

每個派位組別既所有學生派完先到下一個組別

不論那一區, 無論區內B1學位是否足夠, 以上規則不會變

如果你肯定兒子一定係區內B1學生 (唔係邊緣人), 你第幾志願開始放非B1中學, 就代表你第幾志願開始放棄抽獎

再諗一諗, 區內有無邊間非B1中學, 可以做到全英中?
如果有, 咁証明區內B1位嚴重不足, 但最差既情況, 亦只係派去呢間非B1既全英中, 或其他有開英文班既中學.
如果無, 更加可以肯定, 就算區內B1位幾咁唔夠, 頂多都只會派去有開英文班個幾間中學其中之一

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果這样排又可以嗎?
第一位:   B1A (心目中最喜歡的一間中學)
第二位:   B1B
第三位:   B1C
第四位:   B2A ( 有英文班的中學)
会否太進取还是合适呢?

我係你會將所有band 1排晒先放band 2

bearbear2003 發表於 18-4-4 22:47
同意,但要肯定孩子是B1

bearbear2003 發表於 18-4-4 22:47

同意

樓主要硏究吓數據及昇中玩法,已有人posted 各區數據

其實沙田區BAND1 生排晒BAND1 都無意思,  即吾系甘好彩會抽入一間BAND1C,  是否BAND1C可排在尾一點?

沙田band 1位比學生多,只要肯定係band 1應入返band 1校,咁快放band 2即自動棄權

我想問有些Band 1中學唔放第一就無機會入的, 是否只可放一問去
乙一, 然後唔再放入30間名單內,
培英係咪放第二就無機會入呢, 好難揀呀.
謝謝!

回覆 nstar 的帖子

根據上年師兄師姐的經驗,培英排第一都入唔到。佢呢幾年的自行申請都過600份。
我個人估計可以放第二志願的B1中學,有:蘇淅、沙官、沙循、郭德勝、林漢光、鄭榮之和聖母無玷。

謝回覆。
但我想問若咁快就放band 1C學校在第二志願, 咁之後的學校咪要排band 2A??

回覆 nstar 的帖子

我都有這個問題, 頭一/二志願一定系想入個D, 甘即系一排到Band 1 c 已經穩入, 再排番BAND 1 B/A 己經無意思

我都有這疑惑, Band 1 學生, 第一選自己首選, 第二已經band 1 C, 明明沙田好多B1 位, 但間間band 1 都話收唔到第二志願學生, 我自行選左呂中, 大抽獎都唔敢簡! 培英只得70幾個位, 但簡佢既人又好多! 係米簡沙崇好D 呢(自行無簡過)

醒目開學勳章

babyboombb 發表於 18-4-14 09:23
我都有這疑惑, Band 1 學生, 第一選自己首選, 第二已經band 1 C, 明明沙田好多B1 位, 但間間band 1 都 ...

點解你會覺得沙崇會少人選過沙培嘅

簡沙崇係考慮到佢有92個位,沙培76個位, 兩間都多人簡

babyboombb 發表於 18-4-14 18:27
簡沙崇係考慮到佢有92個位,沙培76個位, 兩間都多人簡

有時吾系睇位多位小,都要睇下間學校岩吾岩你個小朋友,我覺得曾呂培崇都系難入多人爭,不如就選喜歡個間
‹ 上一主題|下一主題