用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別
樓主: johnmamama
go

HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別   [複製鏈接]

kls12 發表於 18-4-17 19:38
寫到都賣不到好價錢吧!現在大把免費的database, MySQL 的會計也可賣1M, 相信沒有人用Access 或 Excel 去 ...

所以大學唔會教寫會計系統。在會計的範疇,我估大學係教Blockchain。

回覆樓主:

中大的CS學生選科時,可以選post-graduate的科目上,可以學較深的電腦知識。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-17 19:48
所以大學唔會教寫會計系統。在會計的範疇,我估大學係教Blockchain。

以前IT 畢業,主要工作是ERP , Games 及Networking. 近年有Apps , AI, Machine Learning etc.

不熟 Accounting , 工種也有新轉變嗎?

kls12 發表於 18-4-17 20:18
以前IT 畢業,主要工作是ERP , Games 及Networking. 近年有Apps , AI, Machine Learning etc.

不熟 Acco ...

中大會計有Global Accounting Stream,不過,到畢業時,如果像GBS般選iBank或MBB,就無法獲得會計的相關經驗,可能要放棄獲取會計師牌。對會計來說,都係要入Big 4。現時Big4 的會計業務已飽和,正發展Advisory和Consulting業務,在這科技創新的年代,相關的電腦知識和技術就變得有用。

不熟 Acco ...

https://www.jobable.com/ernst-young-ey-jobs/hong-kong/2018-hong-kong-spring-internship-program-139399

Big4請advisory intern,都要識電腦,可參看以上連結。

如果CS學生入Big4,Big4係可以提供conversion program,幫他們取會計師牌。

不熟 Acco ...
ERP同Games, 從來都唔係港IT畢業學生會做既選擇喎?

其實以前只有CS, CE, EE畢業生, 大部份都係去做Programming有關既工作, 或者做IT sales

System Admin, Networking, 唔係一般CS, CE, EE畢業生會選既路, 因為大部份課程教既都應用唔到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 12:17
ERP同Games, 從來都唔係港IT畢業學生會做既選擇喎?

其實以前只有CS, CE, EE畢業生, 大部份都係去做Program ...

不會吧,你的ERP 和我的定義不同?
ERP 泛指商業應用軟體,由吃早餐(POS) 、乘地鐵 (Octopus) 、銀行系統、會計系統,都是ERP.
IT 畢業生不寫games, 是誰去寫?
當年畢業生中,有20%是不喜歡programming, 就是去做Sales、System Admin同Networking.

至於應用,廿多年前學的都沒有用了,唯一不變的,還剩下會計一科。因每個ERP 系統,大部分都會流到會計去,這方面的知識,未來都不會變吧。

kls12 發表於 18-4-18 14:26
ERP 泛指商業應用軟體,由吃早餐(POS) 、乘地鐵 (Octopus) 、銀行系統 ...
如果你指既ERP, 係support或幫公司既ERP寫program, 咁其實應該係programming, 或system support

現實中, 香港沒有略有規模而又支持game開發既公司

需要system support係多, 因間間公司都要, 可以去做Network既, 應該只係少數. 近10年可能會多D, 因為不少課程都加入了和MS/Cisco等合作既原素

我唔知你以前讀邊科, 但我可以話你知, 2X年前既programming concept, network theory, database principal, 基本上沒有大變, 只係使用既工具不同了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kls12 發表於 18-4-18 14:26
ERP 泛指商業應用軟體,由吃早餐(POS) 、乘地鐵 (Octopus) 、銀行系統 ...
還有, ERP其實本身同IT無關, 其實係指企業資源策劃

只係目前呢方面工作, 好多亦依賴 IT系統

POS, Octopus 根本亦係唔同IT範籌

POS只係一D較簡單既IT系統 (主要係零售行業作出入賬用), N個 POS 前台 配一個Server

Octopus 牽涉層面廣泛好多, 涉及hardware (卡內晶片設計, 卡和感應器既數據交換). 另外當然係一個保存Octopus 卡數據既database, 甚至相關既網絡設計同安全.

以上呢D, 根本唔係ERP

至於銀行, 你知唔知一間銀行有幾多唔同IT系統? 邊個系統算係ERP?

hkpapa852 發表於 18-4-18 14:36
如果你指既ERP, 係support或幫公司既ERP寫program, 咁其實應該係programming, 或system support

現實中,  ...

廿多年前未有internet, 不論 programming 和 networking 都有很大分別。

甘你話基本上沒有大變,又不可說是錯。

舉多個例子,五年前寫落的 web applications, 已經比人話out, 又要從新用過新的programming 和 networking concept, 不知可不可以說成只是工具不同,但公司就分成新舊兩派了。

kls12 發表於 18-4-18 15:00
廿多年前未有internet, 不論 programming 和 networking 都有很大分別。

甘你話基本上沒有大變,又不可說 ...

networking 和 programming, 其實在 internet 未興起前已有.

正如金管局既交易系統同網絡,未有 internet 之前已存在

Internet 只係加速咗技術變化

現今最普及既寬頻上網網絡連接方式,本身都係建基於70年代既Etherent網絡技術 (只係不斷強化技術)

至於programming, 其實到最後,無論用乜programming language, 最後都要translate去CPU可執行既assembly 代碼先運作到, 只是front end (user interface) 既 programming 工具, 多了不少花巧既選擇

Backend application, 其實無需要用花巧工具...... 依然有backend IT技術員, 還只是在UNIX/Linux上用vi editor 編程

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:00
networking 和 programming, 其實在 internet 未興起前已有.

正如金管局既交易系統同網絡,未有 internet ...

嘩,還詋到70年代,我用5年前的技術,已經比人out了。不是我想轉,而是市場話比我聽,不能不轉,不要再想當年。

kls12 發表於 18-4-18 17:02
嘩,還詋到70年代,我用5年前的技術,已經比人out了。不是我想轉,而是市場話比我聽,不能不轉,不要再想 ...
It depends on what you skill you are talking

現實中, 的確好多嘢仲係用緊幾十年前既技術同原理, 只係規格加強了

IT行業, 有容易被淘汰, 也有不易被淘汰既技能, 只係邊樣都唔會搵到大錢 (除非做Sales)

hkpapa852 發表於 18-4-18 17:09
It depends on what you skill you are talking

現實中, 的確好多嘢仲係用緊幾十年前既技術同原理, 只係規 ...

想不到有甚麼例子,是否AS400 這類? 20 多年冇乜點 update 過,但還是有人用的。

hkpapa852 發表於 18-4-18 14:53
還有, ERP其實本身同IT無關, 其實係指企業資源策劃

只係目前呢方面工作, 好多亦依賴 IT系統

相信現今的POS 系統不是這麼簡單吧!我講你未必信,看看 McDonald’s POS System.

https://www.expertmarket.com/pos/mcdonalds-pos-system

可能你只看到負責Computer engineering 在Octopus的一面,而看不到Octopus財務管理那一部份,作為中間人,管理擁有數以萬計的供應商及百萬計的用戶,每月計算岀供應商的結餘,這不是一個ERP系統?

kls12 發表於 18-4-18 21:47
相信現今的POS 系統不是這麼簡單吧!我講你未必信,看看 McDonald’s POS System.

https://www.expertmar ...

POS就是POS, 本身就係簡單操作既銷售系統..

不過現在要求高咗, 大家希望IT系統可以多功能, 所以會加入不少唔同既要求同數據採集方式

如統計員工平均處理每order既時間, 每order的價值......

IT行業, 範圍太廣太濶, 現今社會更難會見到公司只以單一IT系統

至於你話有咩IT既嘢係幾十年無變? 現實多的是:

1. 電腦設計原形:依然離不開 CPU, RAM, ROM, Storage.... (CPU, RAM等設計和功用, 亦沒有大變化)
2. Database related: SQL
3. Network: OSI 7 layers, routing protocol, TCP/IP, 各種internet應用既standard, 如DNS, SMTP, POP, IMAP .....
4. Hardware recovery design: RAID
5. System Network Admin: SNMP
6. Programming: C, C++

還有太多了...........

其實從來會outdate被淘汰, 只有application, theory / principal 係唔會咁易被淘汰

好似AI, 其實發展咗幾十年, 都只係向同一目標: 如何提升電腦自我學習的能力 (更主動和快速更新database, 日後再應用)

hkpapa852 發表於 18-4-18 16:00

至於programming, 其實到最後,無論用乜programming language, 最後都要translate去CPU可執行既assembly 代碼先運作到, 只是front end (user interface) 既 programming 工具, 多了不少花巧既選擇
CPU係唔識執行assembly代碼, 係執行machine code. Programming 工具, 我會話多了不少實用唔係"花巧"既選擇.

cow 發表於 18-4-19 09:17
CPU係唔識執行assembly代碼, 係執行machine code. Programming 工具, 我會話多了不少實用唔係"花巧"既選擇. ...
的確 CPU 唔係執行 assembly, 但 assembly 已經係普通人可以學到, 又較易明白同可以更接近同 CPU 溝通既低階編程語言 (雖然依家香港無乜書會講).

我話花巧既, 係編程"工具"

kls12 發表於 18-4-18 21:47

https://www.expertmar ...

我傾向同意你的說法,以前我們上ERP系統,都有其他專業及銷售相關的軟件在其中,已經結合在一起!特別是公司行 ISO 9001 ,contract review 已經要查不同程度的存倉量!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cow 發表於 18-4-19 09:17
CPU係唔識執行assembly代碼, 係執行machine code. Programming 工具, 我會話多了不少實用唔係"花巧"既選擇. ...

呢期好奇煲緊Blockchain (睇youtube)
可能對於一些人會是無乜特別
‹ 上一主題|下一主題