用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別
樓主: johnmamama
go

HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-1-25 16:29
呢度高手多
想請問,色弱男,有咩engine方面工作係唔做得/掛唔到牌?可否講我知等我死左條心
先多謝意見
色弱 not perfect for biomedical engineering / chemical engineering/ radiography.

kls12 發表於 19-1-25 22:23
其實,我很贊成讀CS讀多一些Accounting ,不知現今讀到幾深入好呢?
有大讀大 >>> certified / chartered accountant

醒目開學勳章 王國長老

youma 發表於 19-1-27 18:01
色弱 not perfect for biomedical engineering / chemical engineering/ radiography.

kls12 發表於 19-1-25 22:23
其實,我很贊成讀CS讀多一些Accounting ,不知現今讀到幾深入好呢?

工程學位會學電腦和財務的應是SEEM系統工程及工程管理。在CUHK Secret有以下的一篇可反映SEEM所學:

https://www.facebook.com/376586225778832/posts/1856029811167792/

希爾達 發表於 19-1-24 10:47
讀CE or CS 好D呢 ?

如果留響香港做嘢,讀cs比ce好,香港根本冇咩嘢工程嘅工,我20年前ce畢業,絕大部份同學,包括我自己,都係去咗寫program

Charlotte_mom 發表於 19-1-25 16:29
呢度高手多
想請問,色弱男,有咩engine方面工作係唔做得/掛唔到牌?可否講我知等我死左條心
先多謝意見

我以前有個中學師弟直情色盲讀cs,畢業去咗美國做嘢,而家響間細科技公司做cto,唔錯

ChiChiPaPa 發表於 18-7-28 16:17
以下係根據最新UGC 17年畢業的資料所計算的電腦畢業生失業和就業不足率:

1. 中文大學 - 1.1%

科技大學比較多吹水科,以比例計

doggy2013 發表於 19-2-10 14:43
如果留響香港做嘢,讀cs比ce好,香港根本冇咩嘢工程嘅工,我20年前ce畢業,絕大部份同學,包括我自己,都 ...

多谢你呀!
希望阿仔可以入到CS啦!
‹ 上一主題|下一主題