用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別
樓主: johnmamama
go

HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別   [複製鏈接]

kls12 發表於 18-4-21 12:51
撇除Further study, 我是prefer 小女讀類似information systems 的,即是一半電腦、一半商業。直覺覺得科 ...

SEEM和BBA(IS)係唔同。BBA(IS)只係把BBA和IS加在一起,相等於中大的ERG-BBA Double Degree。SEEM係System Engineering,係講設計系統來處理大量數據於商業或其他方面的應用,有4個Stream可選,分別係Business Information System, Financial Engineering, Logistics and Supply Chain Management和Service Engineering and Management。這和你讀BBA,然後學埋IS,所學的野係好唔同吓。例如BIS Stream會有科叫Decision Methodology and Applications,FE就有Computational Finance,LSCM就有Logistic Management和Supply Chain Management,而SEM就有Service Systems。讀BBA(IS)係唔會學咁專的電腦應用,而SEEM亦不會學BBA咁廣的管理知識。

kls12 發表於 18-4-21 12:57
我反而想知道,做以上的工作,是否大多是男性?

現今社會男友平等,出招聘廣告是不可寫明請男或女,所以睇JobsDB唔會睇到個post多數請男或女。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-21 15:13
現今社會男友平等,出招聘廣告是不可寫明請男或女,所以睇JobsDB唔會睇到個post多數請男或女。
...

哈哈,知道。只是想比亞女或其他人,認識多些這行業。

撇除Further study, 我是prefer 小女讀類似information systems 的,即是一半電腦、一半商業。直覺覺得科 ...

http://engage.erg.cuhk.edu.hk/issue27/issue27p1p2.pdf

你可參考上面PDF,可大致明白中大不同工程科目的出路,包括SEEM。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-7 12:08
請問知不知道ACM International Collegiate Programming Contest這比賽?值不值得參加?我見有不同學系的中 ...

大家真係可以留意一下知名的國際coding比賽,如ACM,大家就可知那家本地大學的電腦編程最強,也可見到來自俄羅斯大學和內地大學的學生超強的電腦編程實力。近十年,冠軍都係來自俄羅斯和國內大學。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-21 13:26
SEEM和BBA(IS)係唔同。BBA(IS)只係把BBA和IS加在一起,相等於中大的ERG-BBA Double Degree。SEEM係System  ...
Very helpful information.

ChiChiPaPa 發表於 18-4-22 11:04
大家真係可以留意一下知名的國際coding比賽,如ACM,大家就可知那家本地大學的電腦編程最強,也可見到來自 ...

見到在連登論壇,有同學講入到Google,Facebook和BAT的中大CS學生多數是ACM成員。

kls12 發表於 18-4-21 12:57
我反而想知道,做以上的工作,是否大多是男性?
大多數IT公司, 都係男多女少, 純技術既部門, 更加少係由女性主管 (女性員工更少)

就算做到 IT 管理層既女性, 多數都唔係 IT 出身, 反而係PM, Sales背景為主

不過亦因為呢個情況, 有能力既女生, 大多數係有著數

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

planetearth 發表於 18-4-19 09:48
呢期好奇煲緊Blockchain (睇youtube)
可能對於一些人會是無乜特別

https://unwire.hk/2018/04/23/blockchain01/learning/

Blockchain技術中文可以叫神奇數簿,所以和會計有一定的關係。

回覆 ANChan59 的帖子

Agreed. STEM graduates are still in demand in the US.

johnmamama 發表於 18-4-5 00:11
阿囝讀中五 phy, ict, chem m2, 4科頭5名內, 太多工程科, 如果只計前途, 哪科好的 Civil eng, electrical e ...

為咗錢, 建議首選讀醫科/poly五寶, 之後先至考慮bba/acturial/qfin, 至於引擎........

ChiChiPaPa 發表於 18-4-7 09:57
睇過許多forum的評論,在三大之中,中大電腦的評價都唔差。莫非你看到的,並不一樣,還是CE應該分開比較。 ...

CU computer-related engineering 係OK 的, 但如果係其他major, e.g. MAE, Electronics, Energy 呢D 就麻麻, 因為考唔到牌, 行唔到scheme A.(HKIE 的training scheme)

HL7646 發表於 18-6-14 09:47
CU computer-related engineering 係OK 的, 但如果係其他major, e.g. MAE, Electronics, Energy 呢D 就麻 ...

奇怪,点解你话 MAE,Electronics 入唔到 Scheme A?两个都是 HKIE accredited programs.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CU 的SEEM = HKU / UST 的BBA (information system), 讀的野好似.....

ANChan59 發表於 18-6-14 09:55
奇怪,点解你话 MAE,Electronics 入唔到 Scheme A?两个都是 HKIE accredited programs.
...

只能夠行control (MCL) scheme , 但行唔到building services/MECH 的stream 的scheme A.....

但香港有control scheme A 的公司, 得好少.....選擇唔多

HL7646 發表於 18-6-14 10:03
只能夠行control (MCL) scheme , 但行唔到building services/MECH 的stream 的scheme A.....

但香港有con ...

Electronics 呢
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

HL7646 發表於 18-6-14 10:03

但香港有con ...

我的理解 MAE 可以去 Mech stream,夠唔夠爭是另一回事!

我自己 Mech 出身,我唔会走 BS 。

HL7646 發表於 18-6-14 10:02
CU 的SEEM = HKU / UST 的BBA (information system), 讀的野好似.....

據我了解, HKUST 的 IS 全是 Business Faculty教的.而 HKU是一半 Business 一半CS教。感覺上,HKUST 的課程是整體一些,實質上係唔係呢?

kls12 發表於 18-6-14 18:26
據我了解, HKUST 的 IS 全是 Business Faculty教的.而 HKU是一半 Business 一半CS教。感覺上,HKUST 的課 ...

上到大學,已經不是看課程設計的整體性。大學生有很大的自由度去選擇所上的課堂,所以課程設計的靈活性,遠較整體性重要得多。港大的課程係Double Degree的課程,已限了IS和computer science兩個主題,而科大的IS學生係可以上自由選擇second major。這種靈活性可提高科大學生的競爭力。

ANChan59 發表於 18-6-14 10:17
我的理解 MAE 可以去 Mech stream,夠唔夠爭是另一回事!

我自己 Mech 出身,我唔会走 BS 。

我識个今年hku mech 畢业,去咗做startup 工作,有关computer science的。佢话大勢所趨喎。是嗎?
‹ 上一主題|下一主題