用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別
樓主: johnmamama
go

HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別  

elbar 發表於 18-4-7 11:36
MIT, Stanford

他指三大。不是吗?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-7 11:39
他指三大。不是吗?

佢其實是否最想讀 Civil, 入學之後先知揀錯  

am19921102 發表於 18-4-7 00:08
回覆 ChiChiPaPa 的帖子

呢家唔係咁分...我舊年CU CE Grad...想知PM我 :)

請問知不知道ACM International Collegiate Programming Contest這比賽?值不值得參加?我見有不同學系的中大同學參加。

http://appsrv.cse.cuhk.edu.hk/~acmprog/web2008/team2009.php

am19921102 發表於 18-4-7 00:10
真心想讀ENGINE唔好入CU
如果計 computer related subjects, CU 師資在香港來說算最強喇bor!可唔可以講多少少!

nhi 發表於 18-4-7 13:30
如果計 computer related subjects, CU 師資在香港來說算最強喇bor!可唔可以講多少少!
...

但係坊間真係好多人話,CU Engine係香港咁多所大學中最廢

nhi 發表於 18-4-7 13:30
...

我的理解都是。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

nanadog 發表於 18-4-7 14:39
但係坊間真係好多人話,CU Engine係香港咁多所大學中最廢

你的坊间是指什么?

我听过自稱第四大毕业生,成日话其他大学唔得,他们至叻,但始终不是三大

补充多一点,中大较吃亏只是不开土木工程,他们是知道的,但是坚持不开,不作单纯职业训练!

呢家唔係咁分...我舊年CU CE Grad...想知PM我 :)

真心問。
比你揀多次,你會揀那ㄧ間大學讀 Engine

nanadog 發表於 18-4-7 14:39
No Civil!Engin 近年唔吃香。

nhi 發表於 18-4-7 14:46
No Civil!Engin 近年唔吃香。
近十年開佐好多civil engineering courses. 但相對,civil engineering 係好過好多其他 engineering.

ANChan59 發表於 18-4-7 14:45

我听过自稱第四大毕业生,成日话其他大学唔得,他们至叻,但始终不是三大
講得出呢啲,就知佢幾無知.

請問你意思只是cu CE 不是這樣好? 其他eng 就?

elbar 發表於 18-4-7 11:36
MIT, Stanford
美國 TRUMP 仔近年收緊了移民(綠卡)政策, 很多High-tech公司都唔多請冇美藉的fresh graduates或提供training, 包括IVY/MIT/Top U graduates. 相信未來會愈來愈多IT 人返港或內地搵工.
在big data era, software engine / computer science 會有較多工種, 但近年全世界又多左好多這類 fresh grad.

我相信job market 將見激烈的汰阻留強!

youma 發表於 18-4-8 18:12
美國 TRUMP 仔近年收緊了移民(綠卡)政策, 很多High-tech公司都唔多請冇美藉的fresh graduates或提供trainin ...

Naivete

youma 發表於 18-4-8 18:12
美國 TRUMP 仔近年收緊了移民(綠卡)政策, 很多High-tech公司都唔多請冇美藉的fresh graduates或提供trainin ...

我建議你了解多些事實先。

這幾年只要是 STEM 畢業生,在美國好易搵到工作。

Trump 只是反對低學歷及低技術那些,全世界只有香港每日無釐頭收150人,低學歷,殺人犯都收,無言!

ANChan59 發表於 18-4-8 19:59
我建議你了解多些事實先。

這幾年只要是 STEM 畢業生,在美國好易搵到工作。

STEM 畢業生在美國近年來要搵份工的確係唔難, 但未有綠卡的畢業生要搵一些著名HI-TECH 公司開始難了, 這是由於這些大公司不希望投放了training resources, 到最後這些員工因取不到綠卡便很快要走. 唯有請人時American first. 這形勢慢慢浮現是由多位剛畢業和即將畢業的IT 同學告訴我的

我冇就業的大數據, 以上我也希望只是部份公司的政策. 有機會我會再了解多些事實。我也建議大家了解當地最新的事實和發展.

elbar 發表於 18-4-8 19:32

Naivete

如果不認同別人的觀點, 我認為說出論點或理據會較好,如果有錯大家也可以愈辯愈明, 目的都是希望幫到他人. 單單一個負面評價似乎不甚禮貌, 亦容易引起誤會.

youma 發表於 18-4-8 22:23
STEM 畢業生在美國近年來要搵份工的確係唔難, 但未有綠卡的畢業生要搵一些著名HI-TECH 公司開始難了, 這是 ...

我會咁睇, American FIrst ,一直都是,Trump 上台前后都是。奧巴馬鼓勵 STEM 的發展,近年吸納不少這些畢業生,因為政策支持,所以易咗好多!

朋友子女去MNC 及 Start up 都有,一如既往,西岸多數搵 Start up ,東岸多些搵大 Corp.

UNIVERSITY THE (Teaching)QS (Employer Reputation)
Oxford 93.4
97.3
Cambridge 89.7 98.4
Imperial College 89.1 88.9
National University of Singapore 84.1 89.8
Toronto 74.6 82.9
Edinburgh 82.0 75.5
UCL 78.4 78.6
UBC 64.4 79.3
HKUST 52.0
90.4
CUHK 55.4 86.2
Nanyang Technological University 54.8 85.1
HKU 48.4 90.5
Waterloo 59.1 78.8

電腦科評分
ANChan59 發表於 18-4-7 14:42
我的理解都是。

elbar 發表於 18-4-11 15:32
電腦科評分

点睇科大都不应该咁低喎?!

我们作专业评审时,大学kick off meeting 成日吹排名点点点,事实上我们是不太理会的,点会专业评审参考私人机构的大学商业推广排名