用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別
go

HKU / CU / HKUST computer eng or science 分別  

Computer eng 同 computer science 有分別嗎 ? 出口有什麼不同?

doggy2013 發表於 19-2-10 14:43
如果留響香港做嘢,讀cs比ce好,香港根本冇咩嘢工程嘅工,我20年前ce畢業,絕大部份同學,包括我自己,都 ...

多谢你呀!
希望阿仔可以入到CS啦!

ChiChiPaPa 發表於 18-7-28 16:17
以下係根據最新UGC 17年畢業的資料所計算的電腦畢業生失業和就業不足率:

1. 中文大學 - 1.1%

科技大學比較多吹水科,以比例計

Charlotte_mom 發表於 19-1-25 16:29
呢度高手多
想請問,色弱男,有咩engine方面工作係唔做得/掛唔到牌?可否講我知等我死左條心
先多謝意見

我以前有個中學師弟直情色盲讀cs,畢業去咗美國做嘢,而家響間細科技公司做cto,唔錯

希爾達 發表於 19-1-24 10:47
讀CE or CS 好D呢 ?

如果留響香港做嘢,讀cs比ce好,香港根本冇咩嘢工程嘅工,我20年前ce畢業,絕大部份同學,包括我自己,都係去咗寫program

kls12 發表於 19-1-25 22:23
其實,我很贊成讀CS讀多一些Accounting ,不知現今讀到幾深入好呢?

工程學位會學電腦和財務的應是SEEM系統工程及工程管理。在CUHK Secret有以下的一篇可反映SEEM所學:

https://www.facebook.com/376586225778832/posts/1856029811167792/

醒目開學勳章 王國長老

youma 發表於 19-1-27 18:01
色弱 not perfect for biomedical engineering / chemical engineering/ radiography.

其實,我很贊成讀CS讀多一些Accounting ,不知現今讀到幾深入好呢?
有大讀大 >>> certified / chartered accountant

Charlotte_mom 發表於 19-1-25 16:29
呢度高手多
想請問,色弱男,有咩engine方面工作係唔做得/掛唔到牌?可否講我知等我死左條心
先多謝意見
色弱 not perfect for biomedical engineering / chemical engineering/ radiography.

中大的CS無任何必修的會計科目。不過,大學生可以自由reg科(科目註冊)。只要小心計劃和安排,讀幾深入都得。

ChiChiPaPa 發表於 19-1-24 23:03
咁唔講advisory,只講audit。現在Big4請audit junior,都會寫明會請computer science畢業生,這就看到科技 ...

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

呢度高手多
先多謝意見

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 16:50
睇唔到link
Big 4 做Advisory 同做Audit係唔同path,唔一定要會計底、會計牌。當然business related major ...

咁唔講advisory,只講audit。現在Big4請audit junior,都會寫明會請computer science畢業生,這就看到科技發展對會計行業的影響:

http://deloitte.wintalent.cn/wt/DeloitteHK/web/index/webPosition210!getOnePosition?postIdEnc=76a11c81f488237d&recruitType=1&positionType=0%2F1227%2F100710%2F104201&columnId=1&brandCode=1&importPost=0

醒目開學勳章 王國長老

ChiChiPaPa 發表於 18-4-17 20:48

https://www.jobable.com/ernst-young-ey-jobs/hong-kon ...

睇唔到link
Big 4 做Advisory 同做Audit係唔同path,唔一定要會計底、會計牌。當然business related major有幫助,但亦有非business嘅人入
所以(唔知係咪間間係但起碼一間係)Advisory唔似audit有 q pay (即考到牌加人工)

doggy2013 發表於 18-11-12 21:28
大家唔使講得太複雜,computer engineering係讀啲computer science既科再加讀啲electronic engineering既科 ...
讀CE or CS 好D呢 ?

hkpapa852 發表於 18-10-23 15:43
陳sir, 又想問問, IEEE member係香港其實有冇用呢?
完全冇用

johnmamama 發表於 18-4-2 12:24
Computer eng 同 computer science 有分別嗎 ? 出口有什麼不同?
大家唔使講得太複雜,computer engineering係讀啲computer science既科再加讀啲electronic engineering

既科,再加幾科專門比computer engineering既科

ANChan59 發表於 18-7-17 12:22
Not that easy to distinguish them.

As I am one of the advisor of HKIE Discipline Advisory Panel,  ...
陳sir, 又想問問, IEEE member係香港其實有冇用呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ChiChiPaPa 發表於 18-7-29 10:02
中文大學電腦相關的學科失業和就業不足率:

B.Eng.Computer Engineering - 14.3%
其實就算有工返, 都唔代表係學以致用

所以呢D所謂就業率, 都只係可以參考一下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ChiChiPaPa 發表於 18-7-29 10:02
中文大學電腦相關的學科失業和就業不足率:

B.Eng.Computer Engineering - 14.3%

mechan engg 果然真係比較易黑米