用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 5個月睇得出有自閉症嗎
go

5個月睇得出有自閉症嗎

5個月都有眼神接觸同笑
患自閉症機會係咪細啲?

回覆 icloud 的帖子

Hi:)我子子個時都有眼神接觸,都有笑,但後期証實自閉!我問醫生在舊時稱呼,呢種係咩程度,他說是中度@.@

佢好細個時,第一個signal係去健康院打針,人地bb出左房仍會喊一陣

我個子打針時只在房內哭,眼淚大概二三滴,未出房門已收聲。

自閉症小朋友有些對痛感覺不明顯
呢個可以係一個signal,你留意下:)

咁當然,當時我懷疑,但無人信我
到個子成二歲都講野講唔到幾多
先比我排評估。。。

tintin0614 發表於 18-4-2 09:15

Hi:)我子子個時都有眼神接觸,都有笑,但後期証實自閉!我問醫生在舊時稱呼,呢種係咩 ...

好多謝你咁詳細的回覆
咁你bb 細個時會唔會你對住佢笑佢又會跟住笑?
同埋你bb嗰 時多唔多發聲?

唔好客氣
我仔仔細細個都好得意,識望人識玩peegabo
識笑
用紙巾掩蓋面孔識拎走,笑,然後把紙巾撕成紙碎

一歲未識行
大約一歲八個月才自己行到
(呢個都是部分自閉小朋友的情況)

一歲半前好多聲
識曬a-z,1-10
識講大約十個字

然後歲半左右,變左靜音
識得的都突然失去,但無任何大病

眼神接觸一路少。。。

*每個小朋友的情況都不同*

如果你擔心,就建議你BB排打針時,吾好噤準時打, 最好推遲1,2個星期~等BB大少少先再打,如剛病完要等起碼2WEEK先好去打,
我大仔BB細個都會追望人,好有反應~
到佢突然冇晒反應吾理人時係1歲,我覺得一定有原因才會有這(吾理人)結果
我自己就覺得同1歲針有關~打完1歲針發過燒之後開始的,
你都可以上YOUTUBE找下打針的故事,
我睇完覺得同我個情況相似,
我亦有起公共圖書館借好多書睇,睇完覺得關聯係9成9~

有時自閉吾係先天,可以係後天引致的,腦部受損就會引致不同程度的問題,輕度中度,過度活躍,亞氏保加等問題,只係你識吾識睇,或者係輕微到你未留意到,要等佢大了,真係同正常人差別大先正視,你可以先了解自閉的特點係冇眼神接觸,叫佢冇反應,好似活起二度空間,有些會好靜(令人覺得佢好易照顧), 有些會喊得超勁(有事正常事物對佢地好有刺激感),

而自閉外仲有樣野叫感覺綜合,姐係感覺同正常人有出入,依種就算小朋友冇自閉都會有機會有依個問題,但有自閉的就會9成有感統問題。

agatechung 發表於 18-4-16 16:30

有時自閉吾係先天,可以係後天引致的,腦部受損就會引致不同程度的問題,輕度中度,過度 ...

9個月前尚會眼神接觸, 之後由老人家湊, 他們多是將bb放在high chair給bb直看電視,不知有沒有關係?

請問一歲針是打mmr 定mmrv ?同發左幾燒耐先變自閉

tintin0614 發表於 18-4-2 09:15

Hi:)我子子個時都有眼神接觸,都有笑,但後期証實自閉!我問醫生在舊時稱呼,呢種係咩 ...

仲有冇多d嬰兒時期既特徵

回覆 ollaw 的帖子

是否打完針不癹燒就容易自閉

icloud 發表於 18-4-1 23:16
5個月都有眼神接觸同笑
患自閉症機會係咪細啲?

除左眼神, 可以睇埋有無重複動作, 例如轉動玩具, 排玩具... 而且係維持住依種玩法好耐, 你唔阻佢唔停
有無對聲音特別喜惡, 鍾意到貼住耳你聽好耐, 唔鍾意到叫喊

回覆 ollaw 的帖子

我子子鐘意睇轉動物件,但呢個好難判斷正常都會睇,只是佢比我感覺特別鐘意

還有重複的行為,例如:不斷重複開,關門