用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文伴讀手冊徵求意見稿
樓主: eviepa
go

英文伴讀手冊徵求意見稿  

mummyWai 發表於 18-4-8 09:35
回覆 retriever 的帖子

是要放下ㄧ時之快速西醫或是要慢慢調理身子。要遁序漸進。每天花20-30分鐘慢慢会见 ...

嗯。。。 我以英轉中,或中轉英,情況還好,因始終有閱讀習慣。

按細路興趣引領開始涉獵另一語言。

我細路習慣睇英文書。因喜好歷史,由成語故事開始多睇中文書。現在兩語還好,基本上中英都不抗拒。

retriever 發表於 18-4-8 14:56
嗯。。。 我以英轉中,或中轉英,情況還好,因始終有閱讀習慣。

按細路興趣引領開始涉獵另一語言。

很好,這裡的中英雙語閱讀高手雲集。

我的孩子有伴了。

昨天孩子與一名同校生到圖書館看完英文小說,又上一層借兩本中文書。

我孩子無意之間選了巴金的書。

回覆樓主:

小兒從幾個月至n班,都有很多書仔為伴,媽媽每日都會讀書仔比仔仔聽,但讀幾耐已唔記得。
n班~k3, 有很多不同類型的書為伴,每日放學做完功課便自己大量閱讀 (通常下午3點睇到晚上8點),另媽媽每晚伴讀半小時。 英文書為主,k3可自己讀ORT stage 8(唔記得8定9,總之係最後一個stage)。主英原因: 很難揾到故事適合、有趣的中文故事書。現在的孩子很幸福,大量精美的中國故事、童話故事書。

上小一後,閱讀時間相對幼稚園時少好多,至今小兒小四,返學日子,閱讀時間大約半小時,我覺得好少,所以我覺得很不足夠。

小兒升小四這個暑假開始睇HP, 英文睇咗5本,中文睇咗2本,然後就沉迷於maze runner, 睇佢睇英文版小說,可以睇得很輕鬆、很享受。中文版HP只睇咗2本。中文版maze runner 仔話睇唔明。

根據小兒所講,學校有同佢地睇 SRA, 老師根據同學能力比合適的level書仔睇,睇完有相對的quiz,仔係全班中睇得最高level嗰個,亦係唯一一個,即使全級第一嘅,亦未能同佢讀同一level, 但……佢英文唔係最top嗰啲。

我未能預見仔將來的前途。暫只能希望仔能繼續愛閱讀,擴闊閱讀範疇,對有興趣的,可以自己鑽研下去。

阿仔以睇小說為主,幼稚園時有睇英文科普書,上到小學,反而較難揾到合適程度的英文科普書,市面上在兒童書架上的又太淺,但又未能讀成人書。所以停步不前,反而就大量閱讀中文科普、歷史漫畫。最近剛開始由我伴讀英文科普書,方向/程度: scholastic discover more 系列, DK 專科encyclopedia 如geography

其實大家認為去到小學,每日花多少時間閱讀才是大量呢?

eviepa 發表於 18-4-8 00:44
回覆 eviepa 的帖子

強迫閱讀Vs強迫做練習

請問你女兒會自動自發地去閱讀科普、地理、歷史等類型的書嗎?

回覆 S-Kwok 的帖子

喜歡閲讀的孩子看書就是娛樂。如每天有ㄧ小時也不錯。加埋偷回來時間有1.5hours發達。放假就3至4小時。

我都記得我學校做過類似嘅野評估,發現我閱讀能力好高,但奈何我地冇咁多圖書選擇,同埋更深嘅書籍就會涉及 d 難明嘅題材,所以唯有放住我係最好果組。但係我都未試過全級頭 10,因為我 d careless 實在多不勝數。小三升小四我比較難捱,因為一下子由彩色圖書變成黑白,版版都係密密麻麻嘅字,一幅插畫都冇,我唯有唔明都迫自己睇。

1998Ruby1998 發表於 18-4-8 17:45

我都記得我學校做過類似嘅野評估,發現我閱讀能力好高,但奈何我地冇咁多圖書選擇,同 ...

依你所講 “更深嘅書涉及難明嘅題材”造成了英文閱讀能力較好,但喺non-fiction嘅範疇會有青黃不接嘅階段,因為可能心智、思維等方面未應付到

S-Kwok 發表於 18-4-8 22:13
依你所講 “更深嘅書涉及難明嘅題材”造成了英文閱讀能力較好,但喺non-fiction嘅範疇會有青黃不接嘅階段 ...

少少意見:

歷史:我認為只看書係可以,當然如果可以親身到當地歷史遺址感受一下是最好的。

地理:除看書外,都係要親身訪尋有關的地形面貌更加深印象。如果太遠去不到,看看電視或電腦媒介相關的影片。

科學數理:看書之餘,要實踐當中理論,即親手做實驗,當中的樂趣也帶動下次再看有關的書籍。

今天才剛剛和孩子一起看數學書,因見她自己好像不想看,原来有很多理論不易一看便明,於是我選了幾個基本理論和她玩玩實際情形。不消一刻,她又樂趣無窮地看著有關內容並作出計算。

Rachelmummy2008 發表於 18-4-9 00:48

少少意見:

謝謝你的意見。
其實你所講嘅都有做嘅。如地理: 每隔幾個月,學校都有派scholastic 嘅書單,我地曾買咗2盒石仔,入面有不同類型嘅石仔samples 連書仔,尋日同仔睇地理書,講到某一石仔,佢即刻攞返盒石仔出嚟話“我都有啊!”。有時去近海嘅地方,都會刻意介紹吓啲xxx weathering. 不過我地識嘅都真係好有限。嚟緊諗住去西貢地質公園。

科學: 因為阿仔好鍾意做實驗,所以都有刻意安排啲實驗比佢,亦有買啲chemistry sets比佢做實驗,學校又有實驗同佢地做,自己又有買書試,但都係有限度,依家阿仔想做嗰啲實驗,已經係要喺中學先可以做嘅實驗,我暫時幫唔到佢。依家唯有睇吓科學園揾嘅實驗活動有冇適合。

歷史……就真係幫唔到,只有睇片。

Rachelmummy2008 發表於 18-4-9 00:48

少少意見:

可以介紹吓數學書嗎?

S-Kwok 發表於 18-4-9 08:43
可以介紹吓數學書嗎?

Murderous Math?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 18-4-8 09:00
幾時都係閱讀化算。。。

但上左小學閱讀時間會少左:一係小學要功課少;二係要睇得快。
上咗小學, 小朋友都偷到時間睇書既。好似叫佢溫默書, 佢枱面一本教科書, 大脾一本閑書!!!

shadeslayer 發表於 18-4-9 12:32
Murderous Math?

俾細路睇過最淺果本, 佢話悶...

睇來佢唔係數理人

BTW, 請教下S SIR, 你認為ANIMAL FARM, 1984 呢D, 幾年級岩睇?

1998Ruby1998 發表於 18-4-2 20:25
回覆 YolandaTam 的帖子

唔同英語國家長大嘅都死。

學校因為英式美式扣分幾無謂,學校立場又不一致。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-4-9 12:54
上咗小學, 小朋友都偷到時間睇書既。好似叫佢溫默書, 佢枱面一本教科書, 大脾一本閑書!!! ...

好似你話 POO POO 都可以偷時間睇....

我細路係掛著玩廁紙...

你女叻, 可能默書識哂嘛...

BTW, 我係幾鼓勵人睇雜書 (閑書?)

eviepa 發表於 18-4-2 01:29
甚麼時候開始伴讀?

這十幾年來,網友們的孩子中,英文最好的都是從幼稚園開始閱讀。成功培養孩子閱讀興趣 ...
我當年開始伴讀時間大概係6-7個月, 當阿大坐得穩時。其實, 响我未伴讀之前, 佢已經會掀嘢睇, 好似存摺、展覽場刊、宣傳書仔..............我覺得, 其實小朋友天生係鐘意睇書的, 就好似人之初, 性本善一樣, 只不過係後天令佢哋同書越行越遠而已。

點解我咁覺得呢? 因為阿大就話悉心栽培啫, 到阿細就無咁多時間, 伴讀都係一雞兩味, 讀俾家姐聽時順手叫埋佢過去聽下, 完全唔係tailor made既伴讀。就算係咁, 阿細都鐘意睇書, 不過係漫畫書同少字既科普書多啫, 唔代表唔鐘意睇書喎。阿細D成績衰到變B3, 但都係成日睇(漫畫)書, 所以, 小朋友基本係天生愛看書的。
當年唔好彩, 睇咗你叫人閱讀個帖, 但無睇叫人讀英文書既帖, 所以就變咗單語發展。不如你响閱讀個帖#1度, 整個hyperlink, link住呢個帖, 等新入EK家長唔好中伏。

retriever 發表於 18-4-9 12:59

睇來佢唔係數理人

只講英文的難度,好難有標準,我估初小到中學也有。

講寓意,唔同時期有唔同領吳,要有較深入的了解和思考,可能要中學。

呢D書比較嚴肅,隨緣喇。

retriever 發表於 18-4-9 12:59

睇來佢唔係數理人

路過……我啱啱自己睇完1984,我覺得起碼高中。當中嘅黑暗面要思想、心智成熟啲先較容易接受。

S-Kwok 發表於 18-4-9 13:21

路過……我啱啱自己睇完1984,我覺得起碼高中。當中嘅黑暗面 ...

謝.

咁你睇完, 有無順手想睇 ANIMAL FARM?

見圖書館目錄竟然有類似兒童版, 好長 WAIT LIST

little_yolky 發表於 18-4-9 13:04
我當年開始伴讀時間大概係6-7個月, 當阿大坐得穩時。其實, 响我未伴讀之前, 佢已經會掀嘢睇, 好似存摺、展 ...

我小朋友bb時只會撕爛d書
i would say 你以身作則和伴讀功勞最大