用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文伴讀手冊徵求意見稿
樓主: eviepa
go

英文伴讀手冊徵求意見稿  

iababy 發表於 18-4-10 11:14
我仲有少少問題想請教各位前輩:

1. 我知道有些家長每日可以同小朋友大量閱讀, 例如2-4小時。想請教下D時間 ...

我又冇稔著叫呀女長期每日2-4小時閲讀喎,我想balanced d,唔想變書蟲呀

iababy    發表於 18-4-12 16:53

iababy 發表於 18-4-10 11:52
同意啊! 或者我等我仔三歲半時先試下認下字先. 其實我自己就覺得唔需要太早認字, 但有時又好容易受到影響 ...

其實我覺得不需要太早認字,因為幼兒早期應多發展想像力和説聽能力, 這階段靠聽學英文詞彙比認讀快好多。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-4-10 14:22
既然小學生可以睇中學書,點解唔可以引導埋深層次思考?
睇本書都要做咁多功課佢寧願唔睇,不如搵你個試下

bobbob 發表於 18-4-10 18:48
我未有咁怪獸住
大部分都是睇片時問,間唔中伴讀時都會

MrBeast 發表於 18-4-10 19:03
我未有咁怪獸住
大部分都是睇片時問,間唔中伴讀時都會

我反而唔覺得係怪獸。

睇書當然可以係興趣。

但如果書中有内容令小朋友作深入思考也無坊,到高小,同阿囡傾計已經唔同初小。

學校有時也會有題目係:如果你是……,你會……。呢D我嘅小朋友反而好喜歡做,比死記然後背反出來好很多。當然小學還未到政治層面。

Rachelmummy2008 發表於 18-4-10 22:34
我反而唔覺得係怪獸。

睇書當然可以係興趣。
當去到chapter books 時而父母又未看過本書就唔係咁易

bobbob 發表於 18-4-10 18:48

引導唔駛做功課既, 交流下, 講下感受...

細路鍾意歷史, 而家被我引左多睇中國歷史.

佢會記好多FACTS, 我會問佢因果關係.

引導下佢留意唔同朝代某D 事件既相似性...

Rachelmummy2008 發表於 18-4-10 22:34
我反而唔覺得係怪獸。

睇書當然可以係興趣。

插句咀...

"如果你是……"

唔止係好多版友講作文時, 開發創意既基本題目.

易地而處, 亦係思考既起點.

細路鍾意歷史, 某次講起農民革命, 我問佢: 對農民來說, 什麼最重要?

佢諗左好耐, 我理解, 佢係FLASHBACK 緊: 爸爸講過物, 媽媽講過物, 老師講過物, 睇過既書講過物, 一直SEARCH 緊D 是否已有預定答案.

我要佢諗下, 如果你自己係農夫, 咁你會覺得咩最重要?!

佢唔駛兩秒, 就答: 土地.

我話, 好多野唔駛書本預設答案, 你係工程師, 設計師, 易地而處諗下用戶要D 物, 乘客要D 物...

大量閱讀不等於要放棄其他正常活動, 家長要自己平衡.

小朋友覺得書本吸引(我購買的圖書係經過挑選), 所以佢經常自己拎住本書(當時當佢係玩具), 又想我讀, 幼兒時期一日確實有伴讀幾小時...

佢唔朗誦, 我從來不強迫
我也從來不會要他閱讀後, 問問題/做任何報告
所以, 直至現在, 他仍然非常享受閱讀的樂趣!

幼兒時期足夠睡眠非常重要!
幼稚園時小朋友就算沒有了午睡(因有一年要返下午班), 每天也有超過十小時睡眠, 所以生長線一直是9x.

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-4-11 09:07
引導唔駛做功課既, 交流下, 講下感受...

細路鍾意歷史, 而家被我引左多睇中國歷史.
我唔反對作『賽後檢討』,可能好多細路受落,但我個一定唔制,佢唔受教,連kg(已經係齋玩接近零功課)都唔想返,家陣每朝返小學好似去行刑咁,覺得嘥時間兼打擾佢嘅生理時鐘。。。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-4-11 06:19
當去到chapter books 時而父母又未看過本書就唔係咁易
尤其當佢睇書仲快過你時,想追都追唔切

mimi222shi 發表於 18-4-11 09:35
大量閱讀不等於要放棄其他正常活動, 家長要自己平衡.

小朋友覺得書本吸引(我購買的圖書係經過挑選), 所以 ...
一日伴讀幾小時, 你喉嚨唔痛的嗎? 我唔鐘意講嘢, 所以30分鐘係我既極限。
我都讚成小朋友要瞓多D, 我個當年一日都瞓足12小時, 有2小時係晏覺, 10小時正常睡眠。夠瞓脾氣都好D, 又乖D。

我唔借書,當時見佢喜歡閱讀,係要大量搜羅圖書,呢樣係比較辛苦!
我當伴讀係親子活動,兩個都享受!

現在,每當我想起以往他追住我伴讀的日子,心裏仍感到甜絲絲
如我當伴讀是一件苦差,相信結果可能不同。

retriever 發表於 18-4-11 09:19
插句咀...

"如果你是……"
土地,除了農夫,對麥當勞都好重要,點解?介紹套片:the founder

mimi222shi 發表於 18-4-11 12:07
如我當伴讀是一件苦差,相信結果可能 ...
又唔算係苦差,只是好睏,腦子zzz  

MrBeast 發表於 18-4-11 12:09
土地,除了農夫,對麥當勞都好重要,點解?介紹套片:the founder

呢套聖誕節我都睇咗喎。
叫阿仔睇佢就走去玩speed cup(emoji)

MrBeast 發表於 18-4-11 13:20
又唔算係苦差,只是好睏,腦子zzz
明白,各人情况不同。
但佢的確給予我無限動力買書同伴讀(幼兒期)。

伴讀黄金時期是幼兒期,培養好閱讀基礎,上小學才有望可繼續。

mimi222shi 發表於 18-4-11 12:07
如我當伴讀是一件苦差,相信結果可能 ...

是呀! 我好享受伴讀。

現在没有逐篇文章伴讀,臨睡前有傾計,有時會講下我睇緊既書。佢都會間中講下佢睇緊既人物及情節。好多時我講下講下佢已經睡着了。我就望住佢甜絲絲地說晚安,自己才睡的。