用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文潦草
樓主: LeeCC
go

英文潦草 [複製鏈接]

回覆 LeeCC 的帖子

我教過個幼稚園小朋友好羨慕我寫潦草(佢唔知叫 cursive,佢叫呢 d 做 beautiful words),成個暑假不斷叫我教佢寫。我話等你上小學,一年級兩次考試有 95 分以上我就教你啦。

我女暑期功課中,一定有一本薄薄的copy book 要寫,現在高小可自由選擇用不用潦草做功課,‍‍呀女話都有1/3班用,但默書就不能用。

其實寫潦草幾好丫, 又寫得快, 寫潦D串錯一兩個字母都唔覺

1998Ruby1998 發表於 18-4-2 00:43

我教過個幼稚園小朋友好羨慕我寫潦草(佢唔知叫 cursive,佢叫呢 d 做 beautiful words ...
我都覺得草書幾靚,又寫得快,所以我仔而家初中都仲用緊,不過佢話班上已經唔係太多同學有用,佢話除了教英文科老師,其他科老師都未必太叻睇潦草

JojoBibe 發表於 18-4-3 11:43
其實寫潦草幾好丫, 又寫得快, 寫潦D串錯一兩個字母都唔覺
都唔係架,教英文科嘅老師通常睇得出錯字。

回覆 JojoBibe 的帖子

英文科老師特別睇得出你串錯,其他科老師冇咁介意串字

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

如果唔係我 d 字體強迫症發作,我都會寫潦草

洋蔥頭媽咪    發表於 18-4-3 22:02

1998Ruby1998 發表於 18-4-3 20:34
回覆 JojoBibe 的帖子

英文科老師特別睇得出你串錯,其他科老師冇咁介意串字  ...

我仔試過教 sci 老師笑笑口叫佢哋功課唔好寫草書,應該係唔識睇

回覆樓主:

好看小學,不一定要,但有D一定要,中學不嚴格的

Ocean419 發表於 18-4-1 18:49
其實學潦草有咩用?當年去到外國升學d字冇人睇得明先知外國人只寫正楷字,到而家多年後身邊的不論是本地或 ...

好多名人真跡都係用潦草寫的, 美國總統林肯 、 油畫大師梵高、 愛因斯坦 、美國獨立宣言…… 懂得看了草可以鑑賞文學作品真跡。

1998Ruby1998 發表於 18-4-2 00:41
回覆 huba 的帖子

唔好意思,我都係之前略過下見到,記得係美國研究,但係依家搵唔返。 ...

多謝回覆。

我兩個小朋友讀同一間學校, 大女三年級時有學過, 寫過幾頁 COPYBOOK, 之後冇要求一定要用潦草, 我大女就冇用過, 以我所知得好少同學仔有用.  我細仔今年小三, 暫時都未教, 唔知會唔會教.
‹ 上一主題|下一主題