用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網11、12、31、34、41
樓主: esthereddie
go

校網11、12、31、34、41 [複製鏈接]

回覆樓主:

如果聖幼生,升小以有聖私backup, 都想搬屋抽獎,只望中乙1~MCS / MPS/ st. stephen girl /聖津/st. paul cat /st. francis/~ 咁搬11, 12 定41網抽中乙1機會大d? 真心求教!

1162694sd 發表於 18-4-13 22:46
如果聖幼生,升小以有聖私backup, 都想搬屋抽獎,只望中乙1~MCS / MPS/ st. stephen girl /聖津/st. paul c ...

間間都係近乎只可以放乙1,分別不大~~~

有聖私做backup,可以搏盡D~~~

牌面上,灣仔機會較大,因有3間在你名單上,可以扯散D申請人~~~

MCS唔近聖私,要考慮未抽統一前既交通安排~~~

回覆樓主:

係,佢地只可放乙1,上年聽st. Francis 有乙2抽到,但最心儀係mps 同mcs,st. Stephen, 所以想睇機會率去搬,如果番學方便,mcs會好d,家人方便照顧

回覆 1162694sd 的帖子

畀我的話,我會搏 41 網 MCS,因為乙二搏聖家都有少少機會(但係聖家應該唔係你杯茶?),12 網有人提過乙二中,但係唔知係得佢一個咁好彩/以為自己中乙二但係其實中甲部/真係乙二有咁大機會。但係你有間咁好嘅私校係手,邊區都分別不太大,機率都一樣。
返學方便好重要,尤其停課、返半日、早退,呢 d 如果你唔係 FTM,比較麻煩。如果需要家人幫手的話,要過海有 d 麻煩。

1998Ruby1998 發表於 18-4-15 15:42

畀我的話,我會搏 41 網 MCS,因為乙二搏聖家都有少少機會(但係聖家應該唔係你杯 ...

係ftm, 只係搬41網抽mcs,抽完搬返住自己舊屋都返到學,但又心想12網,可能st. Francis 放乙2夢想中2獎~

男仔係咪41 真係唔好?
因為有咁多女校, 變相男女校少D女仔爭?

亞花 發表於 18-5-23 14:29
男仔係咪41 真係唔好?
因為有咁多女校, 變相男女校少D女仔爭?

男仔女仔都是41網最好。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-4-15 15:42

畀我的話,我會搏 41 網 MCS,因為乙二搏聖家都有少少機會(但係聖家應該唔係你杯 ...

睇返舊年似乎唔止一個半個乙2中SF
唔差在我多十日,睇埋今年點先決定

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都開始緊張,我個小龍女今年只許乙一,不許失敗。希望佢中獎啦!

Charlotte_mom 發表於 18-5-23 17:35
睇返舊年似乎唔止一個半個乙2中SF
唔差在我多十日,睇埋今年點先決定
今年龍年乙2中st Francis應該難過中六合彩

WinnieCatCat 發表於 18-4-4 21:27
因在家長心目中,兩間聖家和MCS的級數仍有距離,住41好難抗拒唔抽MCS的啊!不像11的聖提女和聖心,或12的 ...

我fd舊年都係咁派入左乙2聖家

醒目開學勳章 王國長老

Penipony 發表於 18-5-23 19:29
今年龍年乙2中st Francis應該難過中六合彩

每年睇派短數字都好刺激

Ferfer88 發表於 18-4-6 22:32
女仔唔會派出去啦!

肯定有女仔派咗去黃大仙啦!

crystalupala 發表於 18-4-4 19:21
係供求問題,有數得計,以今年學位數目做例子:
大抽獎學位 MCS 70, 聖家 42,聖家九龍塘 56,總共168個位 ...

雖然我不太肯定,41網只有600人抽,我印象中有成九百⋯

whitepurin 發表於 18-5-24 09:52
雖然我不太肯定,41網只有600人抽,我印象中有成九百⋯

大約600學位係講緊大抽獎,另外果300幾係自行。

可以參考下HK01早幾日呢篇報導的stat.
Source link:  https://www.hk01.com/親子/190495/小一叩門攻略-統一派位前必睇-新界區7校網熱門官津收表詳情

回覆樓主

即係?

crystalupala 發表於 18-5-24 15:45
大約600學位係講緊大抽獎,另外果300幾係自行。

可以參考下HK01早幾日呢篇報導的stat.

我見到自行得175,有七百多人大抽獎喎⋯⋯but anyway, 女仔在41確有著數乙二都仲有機抽女校,但唔係真係包底,要搏係有risk 的,早兩年有人乙二中聖家亦有人抽唔到神校去咗黃大仙

whitepurin 發表於 18-5-24 18:22
我見到自行得175,有七百多人大抽獎喎⋯⋯but anyway, 女仔在41確有著數乙二都仲有機抽女校,但唔係真係包 ...

係喎,我睇錯
‹ 上一主題|下一主題