用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HKU Crimson Summer Exchange
go

HKU Crimson Summer Exchange [複製鏈接]

請問有試過嗎? 都幾貴, 唔知值唔值得....
   0    0    0    0

参加過。某程度上唔想再提起!
主辦單位揀導師時似乎齋睇大學生(尤其指H K U嗰D)嘅成績而忽略品德。
現今好多大學生嘅品行其差,我小朋友参加嗰屆個HKU導師就助語词掛口邊,鍾意搶人D嘢用,甚至同D初中参加者一起顛到欺凌其他参加嘅學生,因為只係2星期,投訴都無谓。有D overseas導師就唔错,香港嗰D就…唉!
值唔值睇好唔好彩,我小朋友個 group 就肯定係 unlucky.

2jkidsfather    發表於 18-3-31 09:12

Longan 發表於 18-3-29 17:04
主辦單位揀導師時似乎齋睇大學生(尤其指H K U嗰D)嘅成績而忽略品德。
現今好 ...

可唔可以講多啲

Longan 發表於 18-3-29 17:04
現今好 ...

多謝您的意見 有點嚇怕了

Charissema 發表於 18-3-31 00:41

之前我哋想幾個program都冇呢個問題, hku taster, Johns Hopkins cty at hku

王家爸爸    發表於 18-3-31 18:59

Charissema 發表於 18-3-31 00:41
成功嚇走一個。

回覆樓主:

Crimson is the official color of Harvard. So misleading...

RunningPig 發表於 18-3-31 21:55
Crimson is the official color of Harvard. So misleading...

唔明白咩意思願聞其詳

個 course 本身係唔錯,小朋友亦學會一D課堂以外嘅東西。自己都有同D海外學生U導師交談過,其實佢地都好有心。
問題係因為 last for 2 weeks, unlike tasters 得3兩日,D HKU學生導師問題先出晒嚟,頭幾日只係零零碎碎聽小朋友講發生過D乜嘢,導師點加助語詞...,諗住見得一兩個星期, 算!之後有各樣參觀,户外活動, dinner, 社交媒體溝通...先“有深刻體會”。
之前小朋友上過 3-4 個少過 1 week嘅 HKU course 都OK, 只係覺得呢一個coordination比較差,歷史越耐,有時就越未能與時並進。
現在D大學生人品質數,相信大家心中有數,除非乜堂都唔上,遇到D小學雞嘅話只可以做小朋友嘅反面教材,同加以安慰,無奈!唔通去大吵大罵? 無謂令小朋友唔開心。

Longan 發表於 18-4-2 13:53
個 course 本身係唔錯,小朋友亦學會一D課堂以外嘅東西。自己都有同D海外學生U導師交談過,其實佢地都好有 ...

一堂都唔係平,其實我覺得你要同部門反應

咁係咪即係話嗰班香港大學嘅學生用粗口問候小朋友?

回覆 Charissema 的帖子

個 course 其實真係唔差,唔想嚇怕人,可能係我小朋友唔好彩。
現今各中小學都有好多欺凌事件,只係學校老師唔係自己孩子被欺凌唔理或者cover 住,呢大堆小霸王上到大學亦唔會自然變好,只會因為以前哈哈霸霸都冇後果而變本加厲。家長為口奔馳好多理由忽略家教,唔意識到養不教誰之過,更加唔會想到可能有一日自作自受。

經驗話俾我知只可以教小朋友自保,消極D作為一種學習。投訴對事情係冇幫助。HK 嘅教育方針和環境一日唔改善,小市民又耐佢地乜嘢何!

小朋友係個冇隔夜仇兼豁達嘅孩子,唔同佢提起佢淨係記得學到嘅東西同開心嘢,我其實已經好感恩!
‹ 上一主題|下一主題