用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 EK 大家都係升學專家!!
go

EK 大家都係升學專家!!

https://happypama.mingpao.com/%E ... %E6%8F%80%E4%B8%80/

:小兒獲聖保羅書院小學、英華小學及港大同學會小學取錄。他喜歡思考,反應亦快,請問哪一間小學較適合他?

:一般直資都歡迎「喜歡思考」、「反應快」的孩子,從學費多少來看,聖保羅比較「貴族」,港大同學會其次,英華小學最大眾化。英華小學及港大同學會小學都適宜喜歡思考、懂得解決問題的孩子就讀,三間小學都重視多項智能活動,這對反應快的學生特別適合,三間小學各有特色,你可能要深入了解兒子性格及各校文化,才能作出明智決定。

EK 大家都係升學專家!!

又唔怪得曬佢嘅,事關小朋友適合讀邊間學校,其實外人好難決定

[/url

回覆 小時了了 的帖子

好巧合,之前有家長在小學版問過同一問題,之後把問題收窄至 ymps vs spcps。會否乃同一位家長?

小時了了 發表於 18-3-29 11:39
https://happypama.mingpao.com/%E ... %E6%8F%80%E4%B8%80/

問:小兒獲聖保羅書院小學、英華小學及港大同 ...
其實如果家長唔可以搬屋, 一間九龍兩間港島, 應該考慮一下交通問題。三間都好就應揀間最近既。而且港同係新派直資, 同另兩間唔一樣, 聖保羅同英華, 分別都應該好明顯。家長應該睇下自己長遠想入讀咩類型既中學至係。

講左等於冇講,唔通聖保羅冇咁適宜喜歡思考、懂得解決問題的孩子就讀? 三間學校課程有乜分別都冇講...... 好似睇相佬講野!

睇哂EK專家啲分析,參考埋經驗家長的意見,正常嚟講,任何人都可以扮專家。
藉此感謝EK有心人的無私奉獻,佢哋整理數據同資料又提供專業意見,真係幫咗好多人。

小時了了 發表於 18-3-29 11:39

問:小兒獲聖保羅書院小學、英華小學及港大同 ...

又咁講,專家無理由倒自己米家嘛! 免費諮詢更係俾行貨建議啦!

付費的話,可能會好少少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-29 14:00
又咁講,專家無理由倒自己米家嘛! 免費諮詢更係俾行貨建議啦!

EK 啲網友如你都唔收錢, 又唔見你講 "行"野.

又題外話, hkpapa852 你好似更新咗你下面嘅細字, 有意思啊

hkpapa852 發表於 18-3-29 14:00

我最鐘意睇你數據分析,有根有據好過吹出來!

回覆樓主:

內地好流行呢一句:唔好俾免費建議。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 18-3-29 12:47
講左等於冇講,唔通聖保羅冇咁適宜喜歡思考、懂得解決問題的孩子就讀? 三間學校課程有乜分別都冇講......  ...

我都留意到
請唔請人寫稿呀,稿費好似好易賺

小時了了    發表於 18-3-29 15:23

小時了了 發表於 18-3-29 14:11
EK 啲網友如你都唔收錢, 又唔見你講 "行"野.
哈!妳留意到喎!

重要既嘢,要用盡方法把它記著,時刻提醒自己。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-3-29 14:44
我都留意到
請唔請人寫稿呀,稿費好似好易賺
佢梗係唔會俾稿費妳賺啦!

係咪易Google吓,或者上嚟開個A/C代問,自然有答案。照抄就攪掂。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-29 15:16
佢梗係唔會俾稿費妳賺啦!

係咪易Google吓,或者上嚟開個A/C代問,自然有答案。照抄就攪掂。
你係咪有內幕消息, 快快招供
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

終於解開我多個月來的疑惑啦!

成日開個d post 乜乜vs 乜乜,跟住唔見人,原來收風!

little_yolky    發表於 18-3-29 15:58
小時了了    發表於 18-3-29 15:27

miriam 發表於 18-3-29 15:24
你係咪有內幕消息, 快快招供
有內幕都唔到我知啦!

不過Google大神,真係太偉大,你試吓將個問題放去Google搵吓

數據王咁多人信任,就要加油继續努力为人民服務啦!

小時了了    發表於 18-3-29 15:58

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-3-29 15:26
終於解開我多個月來的疑惑啦!

成日開個d post 乜乜vs 乜乜,跟住唔見人,原來收風! ...
一早已經有人爆左有專人上黎 EK 套料喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-29 15:26
有內幕都唔到我知啦!

不過Google大神,真係太偉大,你試吓將個問題放去Google搵吓
我懶丫, 緊係你搵埋畀我喇.

miriam 發表於 18-3-29 15:51
一早已經有人爆左有專人上黎 EK 套料喇
正如子華神所講: 搵食啫!