用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 EK 大家都係升學專家!!
樓主: 小時了了
go

EK 大家都係升學專家!!

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-3-29 15:57
正如子華神所講: 搵食啫!
搵到太過份時咪畀人鍚爆, 但都要繼續搵食架, 咪繼續 vs 囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-3-29 15:51
一早已經有人爆左有專人上黎 EK 套料喇
吓!咁咪好似呃人捐$果d,利用EK友的善心!

唔怪得近呢一兩年, 無乜家長上嚟分享啦, 真係俾佢哋累死。大佬, 出年到我喇, 依家先嚟封鎖消息, 等我蒲咗EK咁多年, 就係為出年果一刻, 點知無晒料, 真係火滾。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-29 15:16
佢梗係唔會俾稿費妳賺啦!

係咪易Google吓,或者上嚟開個A/C代問,自然有答案。照抄就攪掂。

真人真事

曾經識個朋友玩塔羅牌占卜,當然係唔出名膽粗粗開間商場舖仔果d啦
佢話有次識個新朋友做報館,問佢有無興趣寫報紙星座運程
朋友驚嚇,下!你地唔係話xx小王子專欄咩!
報館朋友話,王咩鬼野子丫!九年無交稿啦!
朋友又驚嚇,下!咁報紙登出黎果d邊個寫架?
報館朋友話,咪求其將d舊料抄下改下執下囉,唔係點呀!

或者我地一直都怪錯人,其實d稿.........

小時了了    發表於 18-3-29 16:14

醒目開學勳章 王國長老

kkhon 發表於 18-3-29 16:01
吓!咁咪好似呃人捐$果d,利用EK友的善心!
係 fb 見到個篇爆料時我即刻笑左出黎, 呢 d 一早就知, 但仍然有家長覺得專家或者有 BR Cert 既可信性大過 ek 嘛.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

都做到好明架喇wor
人無恥便無敵丫嘛

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-3-29 16:01
唔怪得近呢一兩年, 無乜家長上嚟分享啦, 真係俾佢哋累死。大佬, 出年到我喇, 依家先嚟封鎖消息, 等我蒲咗EK ...
唔係無人分享, 只係小心左.

上到黎下下問懶人包, 資料搜集都唔做, 咪好似我咁 "懶答", 有時係打完一大段野之後 delete 算數.

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 18-3-29 16:11
都做到好明架喇wor
人無恥便無敵丫嘛
各大升幼小中學既補習面試班, so called 教育專家, fb 乜區 page, 都係度抄料過去.

有個幾活躍既會員 pm 問我囡學校資料, 佢又咁岩係 fb 乜區揸 lift 人, 你估我仲會唔會答佢丫.

little_yolky 發表於 18-3-29 16:01
唔怪得近呢一兩年, 無乜家長上嚟分享啦, 真係俾佢哋累死。大佬, 出年到我喇, 依家先嚟封鎖消息, 等我蒲咗EK ...
又唔駛驚, 坊間D乜乜物物專家, 都知自己未夠料, 唔敢打正旗號話教人升中

都係成日開班教人小一選校, 或者幼稚園選校啫

你知啦, 小朋友細, 家長通常乜都無研究, 會樂意送錢去買懶人包

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 18-3-29 16:18
各大升幼小中學既補習面試班, so called 教育專家, fb 乜區 page, 都係度抄料過去.

有個幾活躍既會員 pm  ...
FB活躍揸旗人? 無乜幾多個

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 18-3-29 16:15
唔係無人分享, 只係小心左.

上到黎下下問懶人包, 資料搜集都唔做, 咪好似我咁 "懶答", 有時係打完一大段野 ...

無錯, 我依家都有變成 "懶答"

如果做咗功課而唔明開 post 問就情有可原. 但少少時間都唔爬吓文, 其實只需輸入關鍵中學名係 搜尋本版 然後按 搜索, 千千萬萬前輩網友無私分享嘅心得及資料, 睇到你唔睇.

artroboy    發表於 18-3-29 16:30

miriam 發表於 18-3-29 16:11
係 fb 見到個篇爆料時我即刻笑左出黎, 呢 d 一早就知, 但仍然有家長覺得專家或者有 BR Cert 既可信性大過 e ...
我係書局見親 d 乜乜攻略就想笑, 賣成舊水哇. 之前有個係 EK幾活躍既會員,依家又出書又講座

話時話數據王出書我支持架,無私奉獻咁耐

為揾稿費, 無所不用奇技 [smiley][/smiley]
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

artroboy 發表於 18-3-29 16:29
我係書局見親 d 乜乜攻略就想笑, 賣成舊水哇. 之前有個係 EK幾活躍既會員,依家又出書又講座
人地唔係普通EK會員, 係前超級版主嚟嫁!

artroboy 發表於 18-3-29 16:29
Data king 出書吾睇都買本啦

kkhon 發表於 18-3-29 16:32
Data king 出書吾睇都買本啦
唔, 其實出咗.....

將我D帖印晒出嚟, 釘埋一齊, 咪可以當本書囉!

hkpapa852 發表於 18-3-29 16:33

可能真系会有人将你的po整理排序然后出書快d去註冊版权

小時了了    發表於 18-3-29 16:40

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-29 16:33

好快有人咁做,簡直係財路一條

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-29 16:21
FB活躍揸旗人? 無乜幾多個
依家少見左佢係 ek 講野

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-3-29 16:24
無錯, 我依家都有變成 "懶答"

如果做咗功課而唔明開 post 問就情有可原. 但少少時間都唔爬吓文, 其實只 ...
連 search 都懶做, 我咪更懶囉, 絕對提供 "已讀不回" 服務