用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行交取錄名單時間
go

自行交取錄名單時間

自行的兩所學校, 通常會睇埋今次呈三成績去決定交教署名單, 定只用呈一和呈二?
呈三的成績跌了,擔心中

回覆樓主:

只看呈一、二,呈三只是加埋呈一、二計banding參加大抽獎。

回覆樓主:

但自行間學校從那裡取得呈一二成績呢?定從面試和提交的成績表做決定?

manman333 發表於 18-3-28 22:31
但自行間學校從那裡取得呈一二成績呢?定從面試和提交的成績表做決定?

呈一二全港總排名,每間中學-包括直資私家,可向教署取排名一次。只有考生relative position, 無absolute position .

nicolemummy 發表於 18-3-28 23:12
呈一二全港總排名,每間中學-包括直資私家,可向教署取排名一次。只有考生relative position, 無absolute ...

不好意思,想問Relative 同 absolute有咩分別?
8-)

anitawong21 發表於 18-3-29 07:05
不好意思,想問Relative 同 absolute有咩分別?

即係,如果有700+個自行考生報我學校,我把這700+個考生名單交畀教署,教署會將呢700+學生排成績次序畀返我。

我只會知道邊個最叻,一直到排最尾那個。

可能佢地全部都係B1A,又或者全部B1,又或者有些B2,但教署唔會畀呢D資料。

不過,我從D學生畀我既校內成績表,我從那所小學、佢拿到甚麼成績等等,參考返以往收生的表現,基本上推斷到學生的實際排名。

2jkidsfather    發表於 18-3-31 12:11

anitawong21 發表於 18-3-29 07:05

舉例說,學校收到200個自行申請,學校交200個名單比教统局,EDB會比返這200個學生的呈一呈二計算後排名次第給學校,全港/地區學生的排名次第,只有EDB知,小學,中學,家長都唔會知

nicolemummy 發表於 18-3-29 07:28
即係,如果有700+個自行考生報我學校,我把這700+個考生名單交畀教署,教署會將呢700+學生排成績次序畀返 ...

好詳細
8-)

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 18-3-29 07:28
即係,如果有700+個自行考生報我學校,我把這700+個考生名單交畀教署,教署會將呢700+學生排成績次序畀返 ...

唔怪得見自行時,主任睇完手上一份資料時講左句"要確定可以保持band1會…………” 咁樣我明白呢句出處了,起初我以為佢指校內成績添。

回覆 giveupaguy 的帖子

中學面試時, 應該係唔會講一些有關次第排位既說話, 可能你是誤會了面考老師的意思

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 18-3-29 08:27
回覆 giveupaguy 的帖子

中學面試時, 應該係唔會講一些有關次第排位既說話, 可能你是誤會了面考老師的意思 ...

主任當時係睇手上資料,有可能亞仔校內成績,也可能係佢地經驗估亞仔學校屬性,我也是估。 事實係邊沿人,主任估岩左。我估錯左

giveupaguy 發表於 18-3-29 08:33
主任當時係睇手上資料,有可能亞仔校內成績,也可能係佢地經驗估亞仔學校屬性,我也是估。 事實係邊沿人, ...

要看看那所學校,對你的小學的認識。

例如,我是一所九龍城的中學,我好多學生無論是派入也好、自行我㨂入黎也好,我都有一大堆以往九龍城小學學生成績和其表現的數據。所以,考生如果是來自自己個區的話,我的推斷會幾準確。

但如果考生是外區,我又無咩呢間小學過往來我校的紀錄,我只能單靠教署畀我既排位,再看看他上上下下推斷到既Banding, 來估這個考生banding.

而且,這個外區學生,我只能靠這個估計成績,但他的操行我係估唔到,同埋排名好未必等於在我校表現好。

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 18-3-29 09:03
要看看那所學校,對你的小學的認識。

例如,我是一所九龍城的中學,我好多學生無論是派入也好、自行我㨂 ...

係,事況大家都估估下。 我只是好奇,當時佢手上係什麼資料

好詳細呀

回覆 nicolemummy 的帖子

詳細又清晰, 終於明白中學排名是什麼一回事了。

回覆樓主:

謝謝樓上有位jm 解答, 好清晰。
老師說全港仍在band 1但本區就去了band2A 了,我想問, 如我抽獎時不是學校本區, 是轉回我住所區, 那我仍以全港個banding 去抽嗎?

manman333 發表於 18-3-31 10:58
老師說全港仍在band 1但本區就去了band2A 了,我想問, 如我抽獎時不是學校 ...

大抽獎係分開甲、乙部的,甲部可填三間不限區分的中學,乙部則只可填本區(另加小量他區借出位)。

因為甲部不限區分,故需與其他區同學仔爭,Banding自然係睇全港Banding。

而乙部只抽自己嗰區,咪只睇本區Banding。

pccw2017    發表於 18-4-1 17:13
2jkidsfather    發表於 18-3-31 12:10

manman333 發表於 18-3-31 10:58
老師說全港仍在band 1但本區就去了band2A 了,我想問, 如我抽獎時不是學校 ...

據老師講法,即係意味貴小朋友係邊緣人,如果轉區(轉住址網),轉往弱區就有機會升Band,但如果住址網都係強區,咁就可能依然係邊緣人,甚至乎跌Band。

manman333 發表於 18-3-28 20:40
自行的兩所學校, 通常會睇埋今次呈三成績去決定交教署名單, 定只用呈一和呈二?
呈三的成績跌了,擔心中
...

應該係教育局只會係2月尾3月頭向已申請取學生排名既中學提供呈1+2後既排名名單,並非各中學只可以申請一次。

而各中學,包括直資中學,要係約4月尾教育局限期前提供S1學生取錄名單,作為派位用途。未在任何中學取錄名單之中,就會跌去統一派位階段。

所以,官津中學只可以收到呈1+2既申請學生排名先後,去作為收生參考因素之一。

至於本區Banding已經係要靠估,若全港Banding更加係難中之難,除非係屬強區小學,又小學又係強校,估算先會較準確。試想想,一位本區B2全港B1生,要係統一甲部派往B1中學果幾個位,先可能確定佢屬全港B1組別,難度係超高~~~

2jkidsfather    發表於 18-3-31 12:10