用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行交取錄名單時間
樓主: manman333
go

自行交取錄名單時間

回覆樓主:

係油尖旺區轉深水埗區, 理論上係由強轉弱區, 可惜深水埗區band 1 位又唔夠。
即係在甲部用全港個banding 去抽, 運氣好起來就是別區的學校得幾個位也可中。
但如果油尖旺區轉九龍城區呢?理論上會跌band 或維持在band2A, 不過九龍城band 1位夠多。

manman333 發表於 18-3-31 13:28
係油尖旺區轉深水埗區, 理論上係由強轉弱區, 可惜深水埗區band 1 位又唔夠。
即係在甲部用全港個banding 去 ...

轉區好似三月頭截止左,點解而家老師先同你講?

jk923 發表於 18-3-31 14:05
轉區好似三月頭截止左,點解而家老師先同你講?

我是一心轉區, 不論banding 因為想近住所, 而今次老師所講的應該是連同呈三後成績一齊計。 我們是3月初考的。

manman333 發表於 18-3-31 14:54
我是一心轉區, 不論banding 因為想近住所, 而今次老師所講的應該是連同呈三後成績一齊計。 我們是3月初考 ...

你一心轉區,咁應該已轉左,你應該知道再不能再轉區了(應截止了)。所以既已轉深水埗,就不要再想其他區。

如果女仔,油尖旺轉深水埗ok

去返你第一條問題,自行的排名只計呈一呈二。而你如果覺得呈三成績很好,想交自行學校參考,並無不可。有D學校會收,有D唔會,你問下間學校囉。

manman333 發表於 18-3-31 14:54
我是一心轉區, 不論banding 因為想近住所, 而今次老師所講的應該是連同呈三後成績一齊計。 我們是3月初考 ...

你話一心想轉區,但你又比油尖旺轉深水步定九龍城兩個區黎分析?

jk923 發表於 18-3-31 15:48
你話一心想轉區,但你又比油尖旺轉深水步定九龍城兩個區黎分析?

不是分析啦,樓上有jm 講了強轉弱或轉更強區.  我只是講番我理解是否正確, 轉區這動作2月尾巳做。  而呈三好了那個不是我呀,係就不用愁。  就是怕去弱區仍在邊緣位。  自己來就就比較喜歡自行個間, 但是在別區的,不能放乙一。

manman333 發表於 18-3-31 16:05
不是分析啦,樓上有jm 講了強轉弱或轉更強區.  我只是講番我理解是否正確, 轉區這動作2月尾巳做。  而呈三 ...

油尖旺本身區唔算大,本區已有女拔小和聖瑪利兩間高%B1率小學,兩間今年都有呈分,亦絶少學生會外流。當中既影響係會搶佔大比例B1人數而不參與派位,從而將本區屬全港B1組別生 推去屬本區B2組別,若屬本區B2A組別,係存在機會轉區後成為B1組別,問題係如何可以確定學生屬油尖旺區既B2A生~~~

nicolemummy 發表於 18-3-29 07:28
即係,如果有700+個自行考生報我學校,我把這700+個考生名單交畀教署,教署會將呢700+學生排成績次序畀返 ...

請問冇呈分的學生,在自行是否冇排名?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 18-3-31 20:51

唔知喎。不過,無呈分,理應無排名。無分點排呀?

pccw2017    發表於 18-4-1 17:23

virgokaren 發表於 18-3-31 20:51

無呈分,就無記錄,當然無排名~~~

所以就讀無呈分小學,升中係頗難轉船,除左例如,SPCS,佢哋學生既學術水平認受性係高既~~~

mcl203 發表於 18-3-31 19:42
油尖旺本身區唔算大,本區已有女拔小和聖瑪利兩間高%B1率小學,兩間今年都有呈分,亦絶少學生會外流。當中 ...

請教一下,女拔小和聖瑪利2所呈分的女校,因已佔了大部分B1 的女生位,這樣只會影響區內B1女生有機會跌去B2A,還是同樣會影響男生的banding呢?‭

ikyau 發表於 18-4-1 00:54
請教一下,女拔小和聖瑪利2所呈分的女校,因已佔了大部分B1 的女生位,這樣只會影響區內B1女生有機會跌去B ...

舉例: 若油尖旺有2100位升中生,會有700位係B1組別
又假設女拔小和聖瑪利共有250位學生,平均B1率係70%,即係搶佔左175個B1位,而佢地係唔會參加派位既
餘額B1位有525個,由本區男生或女生去爭奪本區/他區B1位,影響係男女生都有。若依照女生比男生成績較好,會令本區部份男或女可能屬全港B1,最終係本區只屬B2組別~~~

下年度油尖旺是有2400個人升中

mcl203 發表於 18-3-31 11:51
應該係教育局只會係2月尾3月頭向已申請取學生排名既中學提供呈1+2後既排名名單,並非各中學只可以申請一次 ...

我想請教你,四月要交名單比教育局,但我個女有間直資安排佢五月面試?即日in即日知結果,如收,五月會再交名單比教育局?

彭書瑩 發表於 18-4-1 17:50
我想請教你,四月要交名單比教育局,但我個女有間直資安排佢五月面試?即日in即日知結果,如收,五月會再交 ...

教育局唔會再處理過期名單,若係五月取錄而你又註冊左,你仍可係7月派位日獲派位,即係多一個機會~~~

彭書瑩 發表於 18-4-1 17:50
我想請教你,四月要交名單比教育局,但我個女有間直資安排佢五月面試?即日in即日知結果,如收,五月會再交 ...

邊區嘅直資?

mcl203 發表於 18-4-1 18:08
教育局唔會再處理過期名單,若係五月取錄而你又註冊左,你仍可係7月派位日獲派位,即係多一個機會~~~
...

咁即係五月喺直資註冊後,到七月派位派到另一間中學,如果又啱心水既,可以又喺呢間註冊囉,雙重福利都幾正。

rulerL 發表於 18-4-1 20:16
咁即係五月喺直資註冊後,到七月派位派到另一間中學,如果又啱心水既,可以又喺呢間註冊囉,雙重福利都幾 ...

咁又唔係雙重福利。5月至7月直資收的學生,直資也會提心吊膽學生走左去。所以這段時間肯收的學校,多是收不夠合心水的學生(它們是有足夠applicants的)。

我舊年都報了又收了某2間的offers. 到派位後真的無註冊。過意唔去。

mcl203 發表於 18-4-1 18:08
...

謝謝你回覆

mcl203 發表於 18-4-1 01:05
舉例: 若油尖旺有2100位升中生,會有700位係B1組別
又假設女拔小和聖瑪利共有250位學生,平均B1率係70%, ...

謝謝回覆!
就是這原因,有些人說本區band 2 男生(全港B1)仍有機會派入b1中學?