用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一賴尿
發新帖回覆
go

小一賴尿

大家小一有冇試過賴尿?
小一個個唔敢同老師講。好多人瀨尿

abceeff 發表於 18-3-28 17:03
大家小一有冇試過賴尿?  
小一好多人賴尿??唔覺有喎!竟然賴尿都值得你咁開心??

大家小一有冇試過賴尿?  
請問貴校係咩寶號?

我地學校反而係二年班多人賴,因為一年班係比著片。

回覆樓主:

咁奇!6歳正常情况唔應該癩,應該控制到。

如果係老師唔比去或者校車塞車唔好彩癩咗,唔係咩大事,但點都唔係好笑事或者常態卦  

Jane1983 發表於 18-3-29 18:13
咁奇!6歳正常情况唔應該癩,應該控制到。

如果係老師唔比去或者校車塞車唔好彩癩咗,唔係咩大事,但點都 ...

系,唔比去

abceeff 發表於 18-3-29 21:33
系,唔比去

咁就争取小息一定要去,癩尿唔可以係常態,你話健康問題就無得講啫。而家d小朋友可以好mean,一而再發生會打擊小朋友自信和社交。

回覆樓主

閣下對此話題似乎很感興趣,竟然在EK和BK兩邊都發帖。
天助自助者,  別再怨天尤人

大家小一有冇試過賴尿?  

有乜出奇?

ar_mak 發表於 18-3-29 17:38
請問貴校係咩寶號?

下!一年班著片!

大家小一有冇試過賴尿?  

我小朋友上學期有試過。老師唔俾上課時去廁所。小朋友之後唔敢在學校飲水,水樽的水一啖都冇飲過

yamin 發表於 18-4-12 15:43
下!一年班著片!
咁緊係唔會講比老師同同學知啦。

ar_mak 發表於 18-3-29 17:38
請問貴校係咩寶號?

主流學校?

yamin 發表於 18-4-12 15:59
我小朋友上學期有試過。老師唔俾上課時去廁所。小朋友之後唔敢在學校飲水,水樽的水一啖都冇飲過
...

唔使擔心 可能有啲小朋友一年班唔會落了但係我自己小朋友以前都係咁 隨住佢哋年紀越嚟越大呢個問題會有改善

ramuza 發表於 18-4-22 13:24
唔使擔心 可能有啲小朋友一年班唔會落了但係我自己小朋友以前都係咁 隨住佢哋年紀越嚟越大呢個問題會有改 ...

謝謝分享。佢下學期好左好多啦。有時冇飲水,是小息時掛住玩。唯有常常提醒佢,小息先去廁所。鼓勵佢飲哂成枝水,媽媽就好開心

yamin 發表於 18-4-12 15:59
...
我以前都是過,後來都唔飲水

其實樓主有咩好笑? 心理或生理影響也可能出現這情況, 作為家長, 應該幫小朋友找出問題所在再去處理吧?

Anniemun 發表於 18-5-16 13:31
其實樓主有咩好笑? 心理或生理影響也可能出現這情況, 作為家長, 應該幫小朋友找出問題所在再去處理吧? ...
如果正常咁講,小朋友面對呢個情況,主要係因為唔識點處理<急尿>而導致<賴尿>。我細個既經驗,就係好多野都需要得到確定先會放膽去做,小事至到例如推開隻門,我都會懷疑係咪可以推開既呢?

大人只需要陪同小朋友,去向老師查詢在課堂時需要如廁既表達方法,小朋友在得到確定後,就會知道點處理,或者係成件事上面,點樣去改善,咁樣小朋友就會比較具體去掌握。

ar_mak 發表於 18-5-16 14:56
如果正常咁講,小朋友面對呢個情況,主要係因為唔識點處理<急尿>而導致<賴尿>。我細個既經驗,就係好多 ...

ar_mak 發表於 18-5-16 14:56
如果正常咁講,小朋友面對呢個情況,主要係因為唔識點處理<急尿>而導致<賴尿>。我細個既經驗,就係好多 ...

其實上廁所這些問題幼稚園都已經有學,去到新環境要再學習亦有可能,我只是奇怪樓主出post, 又笑晒是笑什麼? 我都有說要家長了解小朋友問題後再去幫忙解決的。不過樓主原來在我上一個post 後已cut 走咗個笑頭像了,剛看到。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊