用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網升中利女仔, 港島邊個網男女都OK 嫁? ...
go

11網升中利女仔, 港島邊個網男女都OK 嫁? [複製鏈接]

聽呢度好多人都話11網升中利女仔,
家有兩小孩, 唔知邊個網男女都叫唔錯呢?
請賜教

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-4-10 09:50
   7    0    0    0

hohoho888 發表於 18-3-28 12:57
請賜教

monodad 發表於 18-3-28 13:56

點解呢

要男女都ok,仲要港島區,除咗12我諗唔到邊區

monodad 發表於 18-3-28 14:01
要男女都ok,仲要港島區,除咗12我諗唔到邊區

因為有皇仁華仁?

請賜教
除18之外,其他都ok...

灣仔>東區>中西區>南區。

不過灣仔區比較天地網。唔計私立有 3 間直屬女校,1 間男校直屬(港華脫左),中學部都係 Band 1。兩軒每年都有 1/3 男仔男仔入到 QC。灣仔區嘅 Band 2 生,出到公海好大機會係 Band 1,要谷入灣仔區嘅 Band 1 就會可能辛苦過其他地區嘅學生。不過港華等緊轉直資,到時候男仔競爭又會大左。但係 Band 1 位未來幾年都應該會夠用,就算唔夠用,都會 8-9 成機會入到。(點樣計到夠唔夠,問返 hkpapa)好過中西區嘅就係,佢 Band 2 學校選擇都有幾間,Band 2 生就算冇機會偷雞入 Band 1,都有唔錯嘅 Band 2 選擇,冇咁大機會跌入 Band 3。

東區女仔好開心,幾乎就係只要成績係 Band 1 就穩入到 Band 1 學校。男仔就 7 成機會左右。東區學校多,同上,Band 2 生地 d 機會跌落 Band 3,Band 3 都有機會入 Band 2。

如果係有能力選擇搬去灣仔/東區的話,我會睇下仔女邊個大 d 先。仔係阿一的話我會試下搏入軒小,然後阿妹跟尾。叻的話阿妹可以試下透過聯繫入 BPS,唔入 BPS 都可以試下區內嘅 TSK 同坑真。

東區麻煩少少,尤其 14 網,因為好多間乙一都係一半一半中籤。睇你鍾意 14 定 16 多 d。如果係家姐細佬,我會搏下 14 嘉諾撒、16 網當然係新舊基灣,不過畀我都會試搏埋愛官。

呢 d 一切都係假設,真實水溫如何就...

1998Ruby1998 發表於 18-3-28 15:15
灣仔>東區>中西區>南區。

不過灣仔區比較天地網。唔計私立有 3 間直屬女校,1 間男校直屬(港華脫左),中 ...
多謝你咁詳細講
其實真係慚愧我未了解升中點玩法, 而家只在研究小學升中派位成績, 發現有好多我兒時既英中變左中中, 我果個年代B2 都有英中, 而家好似所有只係B1先係英中, 我是想小朋友入英中,
本身是14網, 家姐細佬
想乙一衛理, 乙二就睇來睇去都係北官穩陣, 但如果可以我鐘意滬江多D
但如果乙一衛理, 乙二滬江, 就好似自取滅亡

BTW, 我其實是愛官前生既"舊生"

回覆 hohoho888 的帖子

乙一衛理, 乙二滬江 係自殺式填表,北官乙二都係一半機會。搞掂左小學先再研究中學派位玩法,起碼有 4 年時間畀你去研究。入到有直屬、聯繫就疊埋心水谷成績。
其實英中 Band 1-3 都有,仲有好多間「坊間話係 Band 1,實際 DSE 成績近其他 Band 2 多過 Band 1」,不過港島就冇咩幾間係 Band 2 英中,得中西區間男校,但係中西區男生位根本唔夠用,裡面有唔少都係入唔到 KC 嘅 Band 1 人。

1998Ruby1998 發表於 18-3-28 15:42
回覆 hohoho888 的帖子

乙一衛理, 乙二滬江 係自殺式填表,北官乙二都係一半機會。搞掂左小學先 ...
港島就冇咩幾間係 Band 2 英中
<-- 係囉, 所以望來望去最多英中既就係中西區網..

14網的命運, 乙二真係填咩都死...

hohoho888 發表於 18-3-28 15:53
港島就冇咩幾間係 Band 2 英中
溫故知新

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3400854
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請賜教
利男又利女...應該係港島東...14 或 16網 ~~~

hkpapa852 發表於 18-3-28 16:01
溫故知新

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3400854
thanks!
估唔到1同2是16網!

樓主孩子會哪年入學? 呢兩年超多人, 今年12網少了華仁; 14網其實不錯, 但今年仲臨在大抽獎前加了不少位去抽獎, 最終結果未能料. 如果唔急, 睇埋今年派彩先.

hohoho888 發表於 18-3-28 16:52
thanks!
估唔到1同2是16網!
其實14網因為有得借位, 情況其實比16網更好.

而且係14網個間最多家長不想派入既小學, 升中入B1中學比例也有2X%, 比16網最不受歡迎個幾間還要好

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問如果女仔,中學抽的話,灣仔定東區網好D?

雲牛 發表於 18-3-28 16:59
樓主孩子會哪年入學? 呢兩年超多人, 今年12網少了華仁; 14網其實不錯, 但今年仲臨在大抽獎前加了不少位去抽 ...
我女是出年抽, 是的, 會睇埋今年, 出年是蛇B, 本身出生率少
當年又是開始停雙非的年
學生比今年應該會少d, 但我覺得少有少玩, 所以都係睇定d資料咁

hkpapa852 發表於 18-3-28 17:02
其實14網因為有得借位, 情況其實比16網更好.

而且係14網個間最多家長不想派入既小學, 升中入B1中學比例也 ...
是的
但16網借幾個, 愛官,基灣,筲官各8個
如果有d 保守派家長乙一填, 可能乙一就fill up 了...
我係到而家都諗唔掂乙二...
乙二放16網借位似乎都危...

hohoho888 發表於 18-3-28 17:23
是的
但16網借幾個, 愛官,基灣,筲官各8個
如果有d 保守派家長乙一填, 可能乙一就fill up 了...
其實呢兩年我都係咁推介14網既家長

乙1-3放晒3間官立, 應該可以收工

hkpapa852 發表於 18-3-28 17:25
其實呢兩年我都係咁推介14網既家長

乙1-3放晒3間官立, 應該可以收工

我睇過北官愛官就算計埋聯繫派英中比例一般。。。 又再陷入迷思。。。
‹ 上一主題|下一主題